Un institut de cercetare din Rusia a comparat vehiculul de luptă a infanteriei Bradley american cu un analog din Rusia, constatând deloc surprinzător că vehiculul rusesc este mai bun, relatează Lenta.

Blindate BMP-3 la parada de Ziua VictorieiFoto: Kirill Braga / Sputnik / Profimedia

Institutul de Cercetare Științifică a Oțelului (NII) din Moscova a concluzionat că vehiculul american este „mult mai slab” decât cea mai modernă versiune a blindatului BMP-3, un vehicul intrat în dotarea forțelor armate sovietice în 1987.

„Bradley nu este protejat de o grenadă, iar acest vehicul va fi protejat de o grenadă antitanc”, a declarat pentru TASS Evgheni Chistiakov, șeful adjunct al departamentului de marketing al NII.

Ruslan Dișekov, directorul economic al institutului, a declarat la rândul său că noul sistem de „protecție dinamică” pentru blindatele BMP-3 va fi livrat trupelor în acest an și va proteja vehiculul de luptă inclusiv de rachetele antitanc ghidate.

Un exemplu de armă în acest sens o reprezintă sistemul antitanc portabil Stugna-P, folosit cu mare succes de către forțele ucrainene împotriva invadatorilor ruși.

Producătorul rus Rostec a declarat în luna mai că vehiculele BMP-3 sunt capabile să distrugă un Bradley american de la o distanță de câțiva kilometri cu ajutorul rachetelor ghidate.

Câte blindate Bradley și BMP-3 au pierdut Ucraina, respectiv Rusia

Site-ul independent Oryx estimează că Rusia a pierdut 272 de blindate BMP-3 de la declanșarea războiului, în condițiile în care se crede că avea în total în jur de 760 de astfel de vehicule de luptă înainte de începerea „operațiunii militare speciale”.

Numărul pierderilor este însă probabil semnificativ mai mare întrucât Oryx contabilizează doar cele care sunt confirmate de fotografii, înregistrări video și alte surse deschise.

Aceeași sursă plasează pierderile ucrainene ale vehiculelor Bradley la 49 de vehicule, adică aproape jumătate din cele promise de Statele Unite, deși nu este în întregime clar dacă toate au fost livrate până acum.

Oficialii ruși din cadrul NII nu au oferit mai multe detalii privind „comparația” pe care au efectuat-o între cele două vehicule de luptă în condițiile în care militarii Moscovei au revendicat de mai multe ori capturarea unor Bradley-uri americane, informație care nu este însă confirmată de nicio sursă independentă.

Rușii au reușit însă să captureze un vehicul de luptă a infanteriei CV90 furnizat armatei ucrainene de Suedia, acesta fiind inspectat personal de către ministrul rus al apărării Serghei Șoigu după ce a căzut în mâinile forțelor de invazie.

Potrivit bilanțului Oryx, ucrainenii au pierdut două vehicule CV90, cel capturat și un altul avariat.

Urmărește ultimele evoluții din a 537-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.