Pe rețelele de socializare a apărut ceea ce se crede a fi o primă înregistrare video cu un vehicul de luptă Bradley capturat intact de forțele ruse, imaginile generând controverse. Însă un alt detaliu este mai îngrijorător pentru forțele Kievului.

Vehicul de lupta BradleyFoto: Operation 2022 / Alamy / Profimedia Images

Înregistrarea video a fost filmată de militari ai detașamentului „Kerci” al armatei ruse care luptă în regiunea Zaporojie, unde deocamdată pare să fie concentrate principalele acțiuni ofensive ale Kievului.

Trebuie precizat că pe platformele social media au apărut imagini cu un vehicul Bradley despre care se presupune că a fost capturat de forțele ruse încă din data de 13 iunie, la câteva zile după ce președintele Volodimir Zelenski admitea că îndelung așteptata ofensivă ucraineană a început.

Însă în cazul respectiv a fost vorba de un vehicul avariat și abandonat de forțele ucrainene, nu unul aparent intact și în stare de funcționare, precum cel ce poate fi văzut în noua înregistrare video, care a fost filmată în apropierea satului Robotîne din regiunea Zaporojie.

Imaginile au fost geolocalizate independent pe baza unei alte filmări făcute de soldații ruși care au revendicat capturarea vehiculului de luptă american.

Bradley-ul presupus capturat de ruși a băgat gâlceavă între observatorii războiului

În mod interesant, administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, cunoscută pentru monitorizarea echipamentelor folosite de ambele armate ce luptă în Ucraina, contestă însă că Bradley-ul din imagini ar fi fost capturat într-adevăr de forțele ruse.

Aceștia prezintă o altă înregistrare video care pare să sugereze că vehiculul a fost de fapt lovit de un tun antitanc, o grenadă improvizată lansată din dronă și o aeronavă fără pilot kamikaze înainte ca soldații ruși să se filmeze cu el.

Deși Ukraine Weapons Trakcer nu menționează explicit de ce contestă capturarea vehiculului de luptă american, indiferent de starea în care se află, motivul a fost explicat de alți observatori ai războiului din Ukraina: pentru ca un vehicul să fie considerat capturat, el trebuie și tractat de inamic pentru a fi dus spre propriile poziții.

Cu alte cuvinte, imaginile apărute confirmă deocamdată doar că infanteriștii ruși din zonă s-au pozat cu Bradley-ul, nu și că acesta ar fi fost tractat de armata rusă pentru a nu putea fi recuperat de ucraineni.

De altfel, o a treia înregistrare video filmată de militarii detașamentului „Kerci” îi arată pe aceștia lăudându-se cu „bunătățile” capturate din vehiculul american, fără ca acesta să poată fi observat pe nicăieri în preajma lor:

Totuși, trebuie menționat că administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker ar putea da dovadă de subiectivism în cazul de față întrucât cu alte ocazii au publicat înregistrări video cu blindate și tancuri rusești capturate de ucraineni fără a despica firul în patru dacă ele au fost tractate înapoi sau nu spre pozițiile lor.

Însă nici Oryx, site-ul independent care monitorizează pierderile de echipamente suferite atât de armata ucraineană, cât și cea rusă, nu a inclus deocamdată în bilanțul său capturarea vreunui blindat Bradley de către ruși.

Câte Bradley-uri americane au pierdut ucrainenii

Potrivit datelor centralizate de Oryx, armata ucraineană a pierdut 32 de vehicule de luptă a infanteriei Bradley, dintre care 15 au fost distruse, 14 avariate și 3 avariate și abandonate. Blindatele avariate sunt incluse la capitolul pierderi din același motiv pentru care răniții sunt incluși la categoria respectivă în ceea ce privește pierderile de personal: au fost scoase din acțiune și nu mai pot lupta pe front.

Statele Unite au promis în total Ucrainei 113 de vehicule Bradley, peste 60 dintre acestea fiind livrate până la sfârșitul lunii ianuarie. Deși Pentagonul nu a făcut anunțuri ulterioare în acest sens, secretarul general al NATO afirma pe 27 aprilie că partenerii occidentali au livrat Kievului peste 98% din vehiculele de luptă promise.

Jens Stoltenberg mai preciza la momentul respectiv că partenerii occidentali ai Kievului au furnizat Ucrainei peste 1.550 de vehicule blindate, 230 tancuri și alte echipamente, inclusiv „cantități vaste de muniție”.

Pornind de la prezumția că printre vehiculele menționate de Stoltenberg se numără și toate Bradley-urile promise de SUA, rata pierderilor (32 din 113) suferite de armata ucraineană în ceea ce privește acest model de vehicul blindat se apropie de o treime. Procentul ar putea fi chiar mai mare, ținând cont că Oryx contabilizează în bilanțul său doar pierderile confirmate de fotografii, înregistrări video și alte surse deschise.

Deși mai mulți oficiali americani și analiști occidentali au amintit luna trecută că rolul acestor vehicule este să ducă soldații pe front și pierderile sunt normale într-o ofensivă, rata pierderilor vehiculelor Bradley ar trebui să fie îngrijorătoare măcar din prisma faptului că a depășit probabil 33% în condițiile în care Kievul nu și-a angajat încă grosul forțelor în cadrul ofensivei.

Iar cea mai mare pierdere legată de aceste vehicule nu ține de capacitatea lor de a transporta trupe pe front, ci de faptul că forțele ucrainene rămân fără puternicele lor lansatoare de rachete BGM-71 TOW, armele care l-au făcut pe generalul Mark Hertling să le descrie drept potențiali „ucigași de tancuri”.

Urmărește ultimele evoluții din a 505-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.