Avioane britanice de luptă Typhoon au interceptat luni două bombardiere rusești de patrulare maritimă în spațiul aerian internațional din nordul Scoției, în zona de poliție aeriană nordică a NATO, la câteva ore după ce forţele aeriene daneze au interceptat două bombardiere ruseşti deasupra Danemarcei şi care se îndreptau spre zona pe care Ţările de Jos o monitorizează pentru alianţa militară NATO, relatează Reuters.

Bombardiere strategice rusești Tu-160Foto: DreamsTime / Ilya Oslyakov

„Piloții și-au lansat avioanele lor Typhoon pentru a intercepta două bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune în această dimineață, monitorizându-le în timp ce treceau la nord de Insulele Shetland, gata să contracareze orice potențială amenințare la adresa teritoriului Regatului Unit”, a declarat ministrul forțelor armate britanice James Heappey.

Marea Britanie a declarat că avioanele sale Typhoon sunt în mod obișnuit implicate în timpul unor astfel de incidente pentru a-și asigura și proteja cerul.

De asemenea, piloții britanici au condus recent misiunea de poliție aeriană a NATO în Estonia, unde au fost efectuate peste 50 de interceptări aeriene similare, a adăugat acesta.

Anterior, forţele aeriene daneze au interceptat două bombardiere ruseşti care au fost identificate deasupra Danemarcei şi care se îndreptau spre zona pe care Ţările de Jos o monitorizează pentru alianţa militară NATO, au anunţat luni Forţele aeriene regale olandeze.

Avioanele olandeze F-16 au fost chemate la acţiune luni dimineaţă, dar bombardierele ruseşti fuseseră deja interceptate înainte de a intra în spaţiul aerian olandez al NATO şi s-au întors din drum, au precizat forţele aeriene olandeze.

Avioanele sunt interceptate dacă nu au un cod unic de identificare, nu furnizează un plan de zbor şi dacă nu există o conversaţie bidirecţională, a precizat un purtător de cuvânt. El a menţionat că avioanele ruseşti încalcă destul de frecvent spaţiul aerian al unei ţări europene sau se apropie de ea.

Rusia spune că a interceptat un avion militar norvegian în apropierea frontierei ruse la Oceanul Arctic

La rândul său, armata rusă a afirmat luni că a trimis un avion de vânătoare MIG-29 pentru a intercepta un avion militar norvegian care s-a apropiat de frontiera Rusiei deasupra Mării Barents, în Oceanul Arctic, relatează AFP şi Reuters.

"La apropierea avionului de vânătoare rus, avionul militar străin s-a întors din drum", a indicat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că avioane strategice ruse au efectuat zboruri de rutină peste apele internaționale din Arctica.

Rusia trimite în mod regulat bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-160 și Tu-95МS, care sunt capabile să transporte rachete de croazieră nucleare, peste apele internaționale.

„Toate zborurile au fost efectuate cu respectarea strictă a reglementărilor internaționale privind spațiul aerian”, a spus ministerul, adăugând că cel mai lung zbor a durat mai mult de șapte ore.