Oricine este cât de cât familiarizat cu natura dezbaterilor privind războiul de la televiziunea de stat rusă este conștient de tendința anumitor colaboratori de linie dură de a pleda pentru măsuri extreme.

Rachete nucleare balistice la o paradă militară de la MoscovaFoto: RusiaIvanov Arkady / Alamy / Alamy / Profimedia

În această ordine de idei, un propagandist proeminent a mers atât de departe încât a sugerat că Rusia ar trebui să folosească arme nucleare asupra Angliei pentru a descuraja Occidentul să ajute Ucraina în războiul în curs, potrivit Sky News.

Prezentatorul de televiziune Vladimir Soloviov, care este prieten cu Vladimir Putin, a folosit frecvent emisiunile sale de radio și televiziune pentru a ataca Occidentul și a îndemna Kremlinul să își folosească capacitățile nucleare în invazia Ucrainei.

Un clip cu ultima sa tiradă, distribuit online de jurnalistul Francis Starr, un fin cunoscător al realităților din Rusia, îl prezintă pe Soloviov încercând să le spună colegilor săi că Rusia ar trebui să atace Marea Britanie.

„De fapt, aș testa Poseidon acum... pe Anglia”, spune el, provocând râsete aparent neîncrezătoare din partea altor comentatori din emisiune.

Cunoscut anterior sub numele de cod rusesc Status-6, Poseidon este un vehicul subacvatic autonom, fără pilot, cu propulsie nucleară, despre care se spune că este în curs de producție de către Rubin Design Bureau, capabil să lanseze atât focoase convenționale, cât și nucleare.

Vladimir SoloviovFoto: Willvest News / Profimedia Images

„Nu sugerez deloc să scufundăm mica insulă”, dar adaugă „ceea ce este important este ca ei să nu aibă nicio îndoială că suntem pregătiți să folosim arme nucleare”, a adăugat propagandistul rus.

„Și nu mi-ar păsa deloc dacă am merge și am scufunda orice transportă tancuri. SUA nu au doar îndoieli că Rusia nu va folosi arme nucleare, ci sunt siguri că nu le vom folosi!”, avertizează el.

„Tocmai din acest motiv, celebrul nemernic numit Blinken l-a convins pe Biden că trebuie să dea undă verde la furnizarea de F-16. El a spus că Rusia nu va face nimic. Așa că trebuie să-i zdrobim cu bombe nucleare!”, vituperează prezentatorul.

Un alt comentator al emisiunii, Andrei Sidorov, a contestat acest argument - spunând: „Nu, nu, nu: Ascultați! Nu sunt împotriva folosirii bombelor nucleare, doar că nu vreau să fiu la capătul răspunsului lor”.

Oficiali guvernamentali vântură tot mai des amenințarea nucleară

Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, a declarat recent că, în cazul unei amenințări la adresa existenței Rusiei, aceasta este capabilă să distrugă orice adversar, inclusiv Statele Unite, relatează Interfax.

„Uitând lecțiile istoriei, unii în Occident vorbesc deja despre răzbunare, care va duce la o victorie militară asupra Rusiei. Putem spune un lucru despre asta. Rusia are răbdare și nu intimidează pe nimeni cu avantajul său militar. Dar are arme moderne unice, capabile să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite, în cazul unei amenințări la adresa existenței sale”, a declarat Patrushev într-un interviu acordat Rossiyskaya Gazeta.

Considerat ideologul lui Putin pe probleme de securitate și politică externă, precum și succesorul aparent al liderului de la Kremlin, Patrușev a catalogat drept „prostie mioapă” opinia că, în cazul unui conflict direct, Statele Unite sunt capabile să lanseze o lovitură preventivă cu rachete, după care Rusia nu va putea răspunde.

Nikolas Patrusev alaturi de Vladimir PutinFoto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

În ianuarie, Medvedev a declarat că, dacă Rusia ar fi învinsă, ar putea declanșa un război nuclear.

Cum încearcă Kremlinul să-i obișnuiască pe ruși cu soluția unui atac nuclear strategic

Unii analiști au avertizat că normalizarea în Rusia a acestui tip de retorică, folosită în mod repetat de Soloviov în cadrul emisiunilor sale, sau de politicieni precum Dmitri Medvedev, ar putea crește riscul unui război nuclear.

Profesorul Dmitri Adamski - expert în strategie nucleară și în politica de securitate a Rusiei - susține pentru Foreign Affairs că schimbarea de mentalitate în rândul liderilor ruși din ultimii ani și schimbarea limbajului pe care aceștia tind să îl folosească atunci când fac aluzie la arsenalul țării are implicații îngrijorătoare.

„Abordarea Rusiei față de armele nucleare a evoluat de când a început invazia - și nu în moduri reconfortante”.

„Războiul a accentuat și mai mult gândirea strategică a liderilor ruși și a normalizat armele nucleare în conștiința publicului. Aceste tendințe care se consolidează reciproc au implicații pentru comportamentul viitor al Rusiei”, potrivit lui Adamski.

Expertul rus explică că dovezile din surse primare indică faptul că, în ultimul an și jumătate, armata rusă și-a dublat conceptualizarea strategiei de descurajare și că începe să se bazeze și mai mult pe arsenalul nuclear al țării în planificarea strategică.

În timp ce amenințările nucleare frecvente emise de Vladimir Putin și aliații săi de la invazia Ucrainei au fost respinse pe scară largă de către oficialii și comentatorii occidentali, profesorul Adamski sugerează că aceste amenințări au contribuit la schimbarea perspectivelor atât de mult în Rusia încât, pentru mulți, un atac nuclear nu mai este „o opțiune de neconceput”.

„Această retorică nucleară belicoasă recurentă - oficială și neoficială deopotrivă - a erodat oarecum tabu-ul nuclear, chiar dacă în mod neintenționat”, spune el.

Comentând influența opiniei publice asupra acțiunilor liderilor, el a spus că „s-ar putea ca acum coada să dea din câine”.

„Mai mulți lideri ruși din domeniul apărării și experți nucleari au fost șocați de insuportabila lejeritate în rândul publicului rus privind armele nucleare", scrie el.

Putin, Medvedev si Andrei Turceak, presedintele partidului Rusia UnitaFoto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Acești experți au spus că sentimentul public reprezintă în mod inexact poziția Kremlinului și că este iresponsabil din cauza implicațiilor sale periculoase.

Profesorul Adamski concluzionează că aceste atitudini în schimbare pot avea o influență crucială asupra acțiunilor oficialilor și operatorilor care, în caz contrar, ar putea refuza să execute ordinele dacă ar fi instruiți de lideri să lanseze un atac nuclear.

„Noua normalitate nucleară în Rusia este probabil să crească obediența operatorilor ca răspuns la ordinele nucleare escalatorii din partea conducerii Rusiei. Iar dacă Rusia se confruntă cu instabilitate civilo-militară, șansele de utilizare nesancționată ar putea crește”, conchide expertul.

Doctrina nucleară a Rusiei permite un atac nuclear după „o agresiune împotriva Federației Ruse cu arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată".

Eventualele pregătiri rusești pentru un atac nuclear ar fi vizibile

Deocamdată, analiștii militari pun acest risc în perspectivă, iar Casa Albă spune că nu a văzut nicio activitate care să indice un plan de atac, dar serviciile de informații occidentale monitorizează îndeaproape apariția unei amenințări reale.

Dacă s-ar contura, experții cred că Rusia ar folosi unei arme nucleare tactice – mai mici ca încărcătură explozivă decât o armă nucleară strategică – lansată probabil pe o rachetă balistică Iskander cu rază scurtă de acțiune.

Iar pregătirile pentru un atac ar fi evidente, asigură AFP Pavel Podvig, cercetător la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Dezarmare (Unidir) din Geneva.

Un raport din 2017 al acestui institut a cartografiat 47 de locuri de depozitare a armelor nucleare în Rusia.

Acestea sunt monitorizate constant și în detaliu de către sateliții de supraveghere militară din Statele Unite și din alte țări.

Ele pot fi monitorizate chiar și de sateliți comerciali, așa cum arată imaginile răspândite și actualizate în mod regulat ale activităților instalațiilor nucleare din Coreea de Nord.

Pentru Podvig, Rusia și-a desfășurat focoasele nucleare strategice sau cu rază lungă de acțiune la sol, pe rachete, bombardiere și submarine.

Dar armele sale nucleare non-strategice sau tactice, al căror număr poate ajunge la 2.000, nu sunt instalate pe rachete, potrivit lui.

„Sunt convins că Statele Unite vor vedea orice pregătire a Rusiei de a folosi arme nucleare”, a adăugat Mark Cancian, fost oficial al Departamentului de Apărare și Energie al SUA.

„Armele trebuie să iasă din depozit, unitățile vizate trebuie alertate, iar rușii și-ar putea alerta și forțele nucleare strategice”, a declarat pentru AFP expertul, care lucrează acum la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

De asemenea, ar fi vizibile, după el, și pregătirile necesare forțelor terestre ruse, precum furnizarea de echipamente de protecție și instrucțiuni pentru a acționa într-un mediu nuclear.

„Armele nucleare au nevoie de o anumită structură, de oameni instruiți și de întreținere. Nu poți face asta într-un loc la întâmplare”, a spus Pavel Podvig, care consideră posibilitatea „instalațiilor ascunse foarte puțin probabilă”.

„Din punct de vedere tehnic, probabil că ai putea scoate ilegal câteva bombe dintr-un loc de depozitare nedetectat”, spune cercetătorul Unidir.

Dar acest lucru implică propriile riscuri, inclusiv acela de a provoca un atac preventiv din partea Occidentului. "Rușii nu vor fi niciodată siguri că nu va fi detectat. Ar fi un pariu", avertizează el.

Mai presus de toate, adaugă el, cel mai probabil Rusia și-ar dori ca Occidentul să-i vadă pregătirile, ca un avertisment. „Ar fi un fel de pas înainte în escaladare (și) Rusia și-ar dori să fie vizibil”, prezice din nou Pavel Podvig.