La televiziunile rusești se afirmă că președintele american Joe Biden a putut să viziteze în siguranță Kievul deoarece Rusia este o țară civilizată.

Serghei MarkovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Suntem o țară civilizată și Biden a sosit la Kiev - sunt sigur de asta - fiindcă a primit garanții din partea părții ruse că nu va fi lovit cât timp se află acolo”, a declarat analistul politic pro-Kremlin Serghei Markov, la televiunea Rossiya-1.

„Fiți atenți la faptul că au dat drumul la sirenele aeriene, lucru care fără îndoială a fost o alarmă falsă”, mai spune acesta cu referire la faptul că în timpul vizitei președintelui american la un moment dat în Kiev a fost auzită o sirenă de alertă aeriană.

„Au fost mulțimi de oameni acolo, sute de persoane și nimeni n-a clipit măcar la acea alarmă falsă fiindcă toată lumea știe că dacă Rusia a spus că nu va lovi Kievul în timpul vizitei unor oficiali de stat, acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Asta deoarece noi suntem de partea binelui și a civilizației”, își continuă el pledoaria.

„Din păcate ei nu sunt așa. Știm că în esență la Kiev grupuri teroriste sunt la putere, motiv pentru care nu există deloc vizite [ale unor oficiali ruși] în Donețk, deoarece toată lumea știe că dacă cineva merge în Donețk, junta de la Kiev va inunda la modul propriu Donețkul cu foc pentru a-i ucide pe cât mai mulți din cei care vizitează Donețkul”, mai spune Markov referindu-se la una dintre cele 4 regiuni ucrainene pe care Vladimir Putin le-a proclamat anexate Rusiei la sfârșitul lunii septembrie.

Un fost consilier apropiat al lui Putin, Markov a atras atenția presei internaționale în luna septembrie a anului trecut, când a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4.

„Aş spune că Vladimir Putin v-a transmis că va fi dispus să folosească arme nucleare împotriva ţărilor occidentale, inclusiv arme nucleare împotriva Marii Britanii. Oraşele voastre vor fi vizate”, a declarat Markov la scurt timp după discursul în care liderul de la Kremlin a anunțat decretarea mobilizării parțiale în Rusia.

SUA au informat Rusia cu privire la vizita lui Joe Biden la Kiev

Comentariile lui Markov privind asigurările pe care Rusia le-ar fi dat Statelor Unite vin în contextul în care Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a precizat luni că „i-am anunțat pe ruși că președintele Biden va călători la Kiev”.

„Am făcut asta cu câteva ore înainte de plecarea lui, pentru a exclude orice risc. Dată fiind natura sensibilă a acestor informații, nu pot detalia modul în care au răspuns sau care a fost exact mesajul nostru, dar pot confirma că am furnizat această informație”, a adăugat el.

Vizita președintelui american în capitala ucraineană a provocat însă consternare și furie în rândul comunității de bloggeri militari și a corespondenților de război din Rusia, mulți dintre aceștia criticând în termeni duri sau cu ironii acide faptul că Joe Biden s-a putut deplasa nestingherit la Kiev.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas care între timp a devenit unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari din Rusia, care a afirmat că Biden ar fi putut să meargă inclusiv până la Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, fără să pățească nimic.

„N-aș fi surprins dacă bunicul (el nu e bun oricum pentru nimic decât provocări simple) este dus și la Bahmut”, a scris el pe canalul său de Telegram înainte ca președintele american să părăsească Ucraina. „ȘI NIMIC NU I SE VA ÎNTÂMPLA”, a scris el doar cu majuscule pentru a-și sublinia ideea.

Furie la Moscova din cauza deplasării președintelui american în capitala Ucrainei

Jurnalistul rus Serghei Mardan a adoptat un ton și mai agresiv, catalogând vizita lui Biden drept o „demonostrație de umilire a Rusiei”.

„Zapiski michmana Ptichkina”, un canal de Telegram administrat de membri ai armatei și forțelor navale ruse”, a notat ironic că Biden a ajuns la Kiev înaintea președintelui Vladimir Putin.

„La aproape un an de la începerea operațiunii militare speciale noi îl așteptăm în orașul rusesc Kiev pe președintele Federației Ruse, nu pe cel al Statelor Unite”, au scris administratorii acestui canal.

Analistul politic Andrei Gusîi a declarat inclusiv că Joe Biden ar fi pregătit un ultimatum pentru Rusia și Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 363-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.