Armata ucraineană a ajutat un bărbat din Bucha, oraș aflat sub ocupație rusească timp de peste două săptămâni, să își regăsească câinele pierdut, o înregistrare video cu reîntâlnirea dintre cei doi viralizându-se pe platformele social media.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bucha (Bucea), un oraș cu o populație de aproximativ 35.000 de locuitori înainte de război, a fost ocupat de forțele rusești pe 15 martie. Armata ucraineană a anunțat pe 22 martie că nicio acțiune ofensivă de recapturare a acestuia nu poate fi întreprinsă, după ce a încercat un contraatac imediat după ocuparea sa de ruși.

Forțele armate ale Ucrainei au început să reintre în periferiile orașului pe 31 martie, după lupte grele cu trupele rusești aflate în retragere. Ministerul rus al Apărării anunțase cu două zile în urmă că Moscova își va reduce „drastic” activitățile militare în regiunea Kievului, unde se află și orașul Bucha, și în cea a Chernihivului (Cernigău).

Primele imagini cu masacrele comise de trupele rusești în Bucha au început să apară pe 2 aprilie, după ce ucrainenii au reușit să preia controlul complet asupra orașului.

Forțele armate ucrainene au reușit să o găsească pe Nessi, un husky siberian dat dispărut de proprietarul său, și să o reunească cu bărbatul. Înregistrarea video cu momentul a fost distribuită și de NEXTA TV, canalul fondat de disidentul bielorus Roman Protasevici, viralizându-se pe rețelele de socializare.

Occidentul impune noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza masacrelor comise de armata sa

Uniunea Europeană a anunțat marți după-masa că va impune noi sancțiuni împotriva Moscovei din cauza atrocităților comise de forțele sale armate, acestea urmând să vizeze bănci rusești-cheie, importurile de cărbune și alte materiale și produse, accesul navelor deținute sau operate de ruși în porturile UE și interdicții de export, inclusiv pentru semiconductori de înaltă tehnologie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că atrocitățile de la Bucha și din alte zone din care trupele rusești au plecat recent nu pot și nu vor rămâne fără răspuns.

Șefa executivului de la Bruxelles a amintit de asemenea că blocul comunitar a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina pentru a colecta probe și investiga crimele de război comise de forțele armate ale Rusiei.

AFP notează de asemenea, citând surse familiare cu subiectul, că Statele Unite vor adopta miercuri, în coordonare cu Uniunea Europeană şi G7, noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând în special interzicerea „oricăror noi investiţii” în această ţară.

Fiicele lui Vladimir Putin ar putea fi vizate de sancțiuni

Președintele american Joe Biden a anunțat încă de pe 8 martie că SUA vor interzice toate importurile de produse petroliere și gaze naturale din Rusia, o măsură pe care UE încă ezită să o adopte din cauza dependenței puternice a unor state membre față de gazul rusesc.

The Wall Street Journal notează de asemenea că UE a propus sancționarea a două fiice ale președintelui Vladimir Putin, fiind așteptat ca un anunț oficial în acest sens să fie făcut până la sfârșitul săptămânii.

Putin – care are două fiice adulte cunoscute, Maria, 36, și Katerina, 35, din prima căsătorie cu fosta însoțitoare de zbor Liudmila Șkrebneva – s-a străduit din răsputeri să-și ferească copiii de atenția presei și publicului. El vorbește rar despre copii, menținând confuzia privind numărul acestora.

Urmărește ultimele evoluții din a 42-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.