Statele Unite vor adopta miercuri, în coordonare cu Uniunea Europeană şi G7, noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând în special interzicerea „oricăror noi investiţii” în această ţară, potrivit unei surse familiarizate cu subiectul, citată de AFP.

Magazine Auchan, Leroy Merlin și Decathlon în RusiaFoto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Aceste măsuri punitive, impuse ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova, vor include printre altele şi „sancţiuni sporite împotriva instituţiilor financiare şi întreprinderilor de stat din Rusia şi sancţiuni împotriva oficialilor guvernamentali ruşi şi a rudelor acestora”, a precizat marţi pentru AFP această sursă.

Sursa a dat asigurări că aceste decizii, care se adaugă unei întregi serii de măsuri adoptate de la începutul invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie, vor „deteriora instrumentele cheie ale aparatului de stat rus” şi vor provoca „pagube economice imediate şi acute”.

Această sursă americană a mai afirmat că economia Rusiei se va contracta „cu 15% sau mai mult” în 2022, sub efectul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor occidentale, o recesiune de o severitate fără precedent care va anula „progresele economice realizate de Rusia în ultimii 15 ani”.

Uniunea Europeană intenţionează la rândul său să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei. Comisia Europeană a propus oprirea achiziţiilor de cărbune şi doreşte să închidă porturile europene pentru navele ruseşti.

___