O persoană a fost ucisă şi alte patru au fost rănite în urma tirurilor trase asupra unui convoi format din cinci autobuze care transportau voluntari spre oraşul asediat Cernihiv, din nordul Ucrainei, a anunţat joi seară o responsabilă ucraineană, potrivit AFP.

Orașul Cernihiv din nordul Ucrainei, după atacurile aeriene ruseștiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Combatanţii ruşi au tras asupra unui convoi de voluntari în apropiere de Cernihiv. Cinci autobuze care se îndreptau spre oraş pentru a evacua civili au fost ţinta tirurilor”, a anunţat Liudmila Denisova, comisara pentru drepturile omului a Parlamentului ucrainean.

„O persoană a fost ucisă, iar patru sunt grav rănite”, a precizat ea.

Denisova a acuzat trupele ruse că „nu lasă nici cea mai mică posibilitate de evacuare a civililor din Cernihivul asediat, lăsând zeci de mii de civili fără hrană, fără apă, fără încălzire”.

După Mariupol (în sud), Cernihiv, care avea 280.000 de locuitori înainte de război, este oraşul cel mai dur lovit de bombardamente de la începerea războiului lansat de Rusia pe 24 februarie.

Primarul oraşului, Vladislav Atrocenko, a indicat marţi că 350 de persoane fuseseră ucise acolo de la începutul invaziei, în cea mai mare parte civili.

Tot marți, Rusia a promis să reducă „radical” operaţiunile sale militare în direcţia Kiev şi Cernihiv, după convorbirile ruso-ucrainene de la Istanbul.

„Inamicul se deplasează pe teritoriul regiunii Cernihiv. Poate fi numită asta o retragere a trupelor? Eu nu sunt sigur. Eventual o regrupare. Nu trebuie să coborâm garda”, a declarat joi guvernatorul regiunii, Viaceslav Ciaus, într-o înregistrare video transmisă pe contul său de Telegram.

Citește și:

___