Forțele ruse din jurul Kievului au început o „repoziționare”, dar „nu o retragere reală”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, citat de AFP.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John KirbyFoto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

„Putem confirma că am văzut un număr mic de „trupe” care au început să se repoziționeze”, a spus el reporterilor.

Dar „trebuie să fim pregătiți să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei” și „asta nu înseamnă că amenințarea împotriva Kievului a luat sfârșit”, a avertizat el.

Rusia a anunțat marți „reducerea drastică a activității militare" în zonele Kiev și Chernihiv, potrivit Reuters.

Anunțul a fost făcut de către ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Alexander Fomin, după discuțiile de la Istanbul dintre echipele de negociere ruse și ucrainene.

Oficialul rus a susținut că decizia a fost luată pentru a spori încrederea reciprocă și pentru a crea condițiile necesare continuării negocierilor.

De asemenea, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că ”anumite unităţi” ale armatei ruse se retrag de pe fronturile de luptă din Kiev şi Cernihiv, potrivit CNN.

”Inamicul rus nu şi-a îndeplinit obiectivul operaţiunii sale ofensive”, a transmis armata ucraineană, marţi, într-o actualizare pe pagina de Facebook.

Forţele ucrainene au avertizat însă că există un ”risc ridicat” ca trupele ruse să atace infrastructura militară şi civilă, arătând că armata rusă încearcă să consolideze trupele şi să rotească noi soldaţi.

---------------------------