Guvernatorul regiunii Cernihiv din nordul Ucrainei a declarat miercuri că nu a văzut nicio încetinire a atacurilor rusești, în pofida promisiunii Moscovei de a reduce operațiunile militare acolo. Oficialii ucraineni au anunțat că au avut loc noi bombardamente și în jurul Kievului, scrie Reuters.

Școală din Cernihiv, distrusă de bombardamentele rușilorFoto: STR / AFP / Profimedia

Oficialii ucraineni au raportat miercuri bombardamente în jurul capitalei Kiev și în Cernihiv, în ciuda promisiunii Moscovei de a reduce operațiunile militare acolo. De asemenea, forțele ruse bombardau aproape toate orașele de pe linia frontului care separă teritoriul controlat de guvernul ucrainean de zonele deținute de separatiștii susținuți de ruși din regiunea Donețk, a spus guvernatorul regional.

Lupte grele s-au dus în continuare și în orașul-port Mariupol, spune Oleksiy Arestovici, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Oficialul ucrainean a spus că Rusia transferă forțe din nordul Ucrainei în zonele de est pentru a încerca să încercuiască acolo trupele ucrainene.

El consideră că Rusia va păstra trupe lângă Kiev pentru a încerca să împiedice forțele ucrainene să întărească frontul de est: „Deși rușii retrag unele trupe din (în jurul) Kievului, totuși vor lăsa anumite forțe aici (lângă Kiev) pentru a ne menține trupele aici”.

Viceprimarul capitalei Ucrainei, Mykola Povoroznyk, spune că au existat în continuare lupte în jurul Kievului, dar capitala nu a fost bombardată de forțele ruse.

„Noaptea a trecut relativ calm, cu sunetul sirenelor și sunetul artileriei de la bătăliile din jurul orașului, dar nu au existat bombardamente în capitală”, a declarat Povoroznyk pentru televiziunea națională, conform Reuters.

„Credem în promisiune? Desigur că nu"

La rândul său, guvernatorul regiunii Cernihiv din nordul Ucrainei a declarat miercuri că nu a văzut nicio încetinire a atacurilor rusești.

,„Credem în promisiune? Desigur că nu. Scăderea activităților militare în regiunea Cernihiv a fost demonstrată de ruși prin atacuri asupra (orașului) Nijîn, inclusiv prin bombardamente aeriene. Și toată noaptea au lovit (orașul) Cernihiv", a spus guvernatorul Viacheslav Chaus, într-un mesaj pe Telegram, conform Reuters.

„Timpul va spune adevărul despre angajamentul Rusiei”

Și primarul Cernihivului, Vladyslav Atroshenko, spune că angajamentul Rusiei de a-și reduce atacurile asupra Kievului și Cernihivului ar fi o veste bună dacă s-ar putea avea încredere în acesta.

Primarul afirmă că au continuat să fie bombardate „inuman" zone rezidențiale din oraș, fiind ucise mai multe persoane, în timp ce alte aproximativ 35 au fost rănite, scrie BBC.

El spune că nu s-a gândit niciodată că va trebui să caute frigidere în care să țină cadavrele pentru că morgile sunt pline sau că va trebui să găsească meșteri pentru a face sicrie.

„Adesea rușii spun un lucru, dar se întâmplă de fapt altceva. Numai timpul va arăta cât de mult adevăr este în acele vorbe. În acest moment, tratăm aceste cuvinte cu foarte mare prudență", adaugă el.

Serhiy Hamaliy, guvernatorul regiunii Hmelnîțkîi din vestul Ucrainei, spune, de asemenea, că peste noapte forțele ruse au lansat atacuri asupra instalațiilor industriale din regiune. El nu a oferit detalii despre ținte sau pagube, dar a spus că incendiile au fost „localizate” și că se fac verificări pentru a se stabili dacă au existat victime.

Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii Nikolaev din sudul Ucrainei, spune că luptele au continuat și în jurul orașului Herson și în regiune în ansamblu. „Nu ne relaxăm, lucrăm la întărirea capacității noastre de apărare”, a spus Kim.

Rusia a anunțat marți „reducerea drastică a activității militare" în zonele Kiev și Chernihiv, anunțul fiind făcut de către ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Alexander Fomin, după discuțiile de la Istanbul dintre echipele de negociere ruse și ucrainene.

Oficialul rus a susținut că decizia a fost luată pentru a spori încrederea reciprocă și pentru a crea condițiile necesare continuării negocierilor.

El a precizat că detaliile acestei decizii vor fi dezvăluite de către Statul Major, după revenirea delegației ruse la Moscova.

-------------------