Președintele rus Vladimir Putin a trimis în Ucraina aproape 100% din forțele pe care le-a masat la granițele țării în ultimele luni, înaintea de a ordona invadarea acesteia, potrivit unui înalt oficial american din cadrul Pentagonului, citat de Reuters.

Tancuri rusestiFoto: EyePress News / Profimedia Images

„Aceasta este cea mai bună estimare a noastră de acum”, a afirmat acesta sub condiția anonimității. El a declarat de asemenea că Rusia a lansat peste 625 de rachete asupra unor ținte din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că aproape toată infrastructura militară a Ucrainei a fost distrusă însă oficialii Pentagonului și ai serviciilor de informații britanice afirmă că Rusia încă nu a reușit să obțină supremația aeriană deasupra Ucrainei.

La 12 zile după invadarea Ucrainei în data de 24 februarie, coloana principală de trupe rusești ce se îndreaptă înspre Kiev pare în continuare la câțiva zeci de kilometri distanță de capitala ucraineană.

Lupte puternice în jurul Kievului

Însă luni dimineață au avut loc lupte grele în mai multe suburbii din nordul și vestul Kievului ca parte a tentativei armatei ruse de a ajunge în capitala Ucrainei.

Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat că au loc atacuri puternice la Bucha, Hostomel, Vorzel și Irpin. „Ucid deliberat civili”, a acuzat acesta.

Yuri Prilipko, primarul din Hostomel, suburbie a Kievului, a fost ucis luni în urma unor noi atacuri ale armatei ruse. El ar fi fost ucis împreună cu alte două persoane, în timp ce împărțea pâine și medicamente, potrivit presei locale, care citează Consiliul Local din Hostomel.

În Irpin, o altă suburbie a capitalei ucrainene, luni a avut loc o evacuare parțială a locuitorilor, fotografii presei internaționale surprinzând imagini dramatice cu oameni disperați care fug de ororile războiului în singurul oraș ucrainean în care a fost posibilă evacuarea civililor ucraineni la începutul acestei săptămâni.

Statul major al forțelor armate ucrainene a transmis duminică noapte că forțele ruse „încep să acumuleze resurse pentru asaltul Kievului”, după zile de progrese lente în principala lor înaintare spre capitală.

Armata ucraineană raportează și că forțele rusești continuă să lanseze rachete și lovituri de artilerie din Belarus asupra așezărilor din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții ale celei de-a 12-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.