Statul major al forțelor armate ucrainene a transmis duminică noapte că forțele ruse "încep să acumuleze resurse pentru asaltul Kievului", după zile de progrese lente în principala lor înaintare spre capitală, transmite Reuters.

Soldati rusiFoto: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

Forțele rusești se îndreaptă spre Kiev, capitala ucraineană cu 3 milioane de locuitori, dar s-au confruntat până acum cu o rezistență dură și au suferit pierderi grele, potrivit autorităților ucrainene.

Armata ucraineană raportează și că forțele rusești continuă să lanseze rachete și lovituri de artilerie din Belarus asupra așezărilor din Ucraina.

Într-un raport operațional publicat cu puțin înainte de ora locală 7.00, statul major al forțelor armate ale Ucrainei a declarat că Rusia continuă să "încalce normele dreptului umanitar internațional" prin bombardarea civililor și a coridoarelor de evacuare a civililor, precum și prin desfășurarea de echipamente și muniții în cartierele rezidențiale.

De asemenea, armata notează că orașul Irpin, situat la periferia vestică a Kievului, este "privat de lumină, apă și căldură de mai bine de trei zile", adăugând: "nu există hrană și apă, ocupanții au interzis locuitorilor să-și părăsească locuințele".