Scene dramatice au avut loc luni în Irpin, o suburbie a capitalei ucrainene Kiev, fotografii presei internaționale surprinzând oameni disperați fugind de ororile războiului în singurul oraș ucrainean în care a fost posibilă evacuarea civililor ucraineni la începutul acestei săptămâni.

O femeie din Ucraina izbucneste in lacrimi dupa ce a fost nevoita sa isi abandoneze casa din cauza bombardamentelor rusestiFoto: Diego Herrera / Zuma Press / Profimedia Images

Presa din Ucraina a scris că astăzi este evacuat un singur oraș ucrainean, Irpin, de lângă Kiev, unde de șase zile au loc lupte. Aproximativ 2.000 de oameni ar fi părăsit orașul în două ore.

În urmă cu o zi rușii au deschis focul asupra oamenilor din Irpin care încercau să fugă din oraș, omorând opt persoane, inclusiv o familie. În explozia ce apare în clipul de mai jos ar fi murit o familie întreagă: o mamă, un tată și cei doi copii ai săi care treceau prin zonă încercând să fugă din oraș.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit duminică despre moartea familiei care încerca să fugă din orașul ucrainean Irpin, în apropiere de Kiev, într-o pledoarie emoționantă pentru a onora coridoarele umanitare pe care forțele rusești par să le fi ignorat.

O parte a civililor ucraineni au fost evacuați luni din Irpin

FOTO: Dimitar Dilkoff / AFP / Profimedia Images

FOTO: Justin Yau / ddpa USA / Profimedia Images

FOTO: Dimitar Dilkoff / AFP / Profimedia Images

FOTO: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

FOTO: Marcus Yam-Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Copii, vârstnici și persoane rănite au fost evacuate din suburbia capitalei ucrainene

FOTO: Dimitar Dilkoff / AFP / Profimedia Images

FOTO: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

FOTO: Marcus Yam / Los Angeles Times / Profimedia Images

FOTO: Europa Press / Abaca Press / Profimedia Images

FOTO: Diego Herrera / ContactoPhoto / Profimedia Images

FOTO: Lafargue Raphael / Abaca Press / Profimedia Images

Imagini postapocaliptice lângă Kiev

FOTO: Dimitar Dilkoff / AFP / Profimedia Images

FOTO: Dimitar Dilkoff / AFP / Profimedia Images

Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

FOTO: Lafargue Raphael / Abaca Press / Profimedia Images

Rusia, prima reacție despre nerespectarea cordoanelor umanitare

Oficialii ruși au oferit luni după-masa primele explicații privind nerespectarea coridoarelor umanitare care să asigure evacuarea civililor ucraineni, susținând că guvernul de la Kiev nu a făcut pregătiri în acest sens și a pierdut controlul asupra situației din țară.

„De la ora 13:00, partea ucraineană nu a îndeplinit nicio condiție pentru crearea coridoarelor umanitare”, a declarat luni general-colonelul Mihail Mizințev, comandantul Centrului Național pentru Controlul Apărării al Federației Ruse.

El susține de asemenea că naționaliștii ucraineni „sub amenințarea violenței fizice, pur și simplu nu lasă civilii și cetățenii străini să iasă din aceste așezări”.

Mizințev a afirmat de asemenea că „conducerea ucraineană și-a pierdut complet controlul asupra stării de fapt din propria țară, este insolvabilă și incapabilă să rezolve vreo problemă, fiind sub influența dură a radicalilor, care sunt de fapt un guvern paralel care nu recunoaște nicio lege”.

---

Desfășurarea evenimentelor din Ucraina în ziua a 13-a de invazie este LIVETEXT aici pe HotNews.ro.