​​Coaliția cu UDMR merge mai departe și după „momentul Viktor Orban”. Premierul Nicolae Ciucă spune că a vorbit cu liderul maghiarilor, iar Kelemen Hunor a dat explicații și s-a angajat că va explica public personal chestiunile de „nuanță”.

Premierul Ciucă alături de vicepremierii Grindeanu si KelemenFoto: AGERPRES

Șeful guvernului a precizat că „explicațiile au cuprins trei puncte principale”. „Unul a fost acela că dumnealui nu a participat la acea activitate, al doilea că nu poate să fie învinuit pentru ceea ce au spus alții și al treilea punct a fost vorba de elemente de comentarii de nuanță pe care dumnealui le va explica personal. Ceea ce este important și consider că trebuie comunicat e că din discuțiile pe care le-am avut a reieșit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile și principiile democratice euroatlantice”, a explicat el.

Întrebat dacă este mulțumit de explicațiile lui Kelemen Hunor, Ciucă a răspuns: „este o explicație care în momentul de față ne permite să menținem stabilitatea politică și funcționarea Coaliției”.

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, la Tuşnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios.

De asemenea, Viktor Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

Totodată, Viktor Orban a mai declarat: „Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Şi avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. (...) Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim rasă mixtă”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră că discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist şi apreciază că orice declaraţie trebuie interpretată în context. Liderul UDMR a afirmat că-l cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar, a discutat cu el în repetate rânduri şi nu are nicio urmă de rasism în el, iar faptul că vrea pace nu-l face să fie ”un putinist”.

Citește pe acest subiect: