Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de premier, după ce Parlamentul a respins Guvernul propus de Dacian Cioloş, au început la ora 11.00 și se vor încheia la 13.30. PNL merge la Cotroceni cu Nicolae Ciucă variantă de premier, impusă de altfel de către șeful statului.

Iohannis, consultari cu delegatia PNLFoto: Presidency.ro

HotNews.ro transmite livetext derularea evenimentelor de pe scena politică:

14.28 Propunerea lui Nicolae Ciucă împarte PSD în două. Ciolacu în corzi: PNL să-și schimbe decizia că nu discută cu PSD

13.55 Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Nicolae Ciucă, șeful statului declarându-se "mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare". Iohannis a făcut anunțul alături de Ciucă, acesta spunând că va negocia cu "toate forțele" responsabile pentru ca guvernul propus să fie aprobat în Parlament.

13.45 Iohannis va anunța concluzia consultărilor la ora 14.00

13.40 George Simion, după discuțiile de la Cotroceni: ”Ne-a spus domnul preşedinte că propunerea de prim-ministru va fi generalul Ciucă. Adică putem să Intrăm într-un sistem militarizat, în care vor conduce Armata şi preşedintele Iohannis. Era foarte sigur domnul preşedinte, dădea semne că este convins că PSD îl va vota pe Ciucă. I-am pus în vedere că, dacă şi această propunere nu întruneşte o majoritate parlamentară, AUR va declanşa suspendarea preşedintelui.

13.20 Iohannis încheie consultările cu grupul minorităților naționale

13.15Kelemen Hunor: Am luat act de propunerea PNL. Nicolae Ciucă e un militar excepțional, a fost în teatrele de război. Pe palier politic, însă, e o problema: în ultimii 50-60 de ani, niciun militar în retrag nu a condus guverne. Din acest punct de vedere, avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea și dorința PNL de a căuta o soluție rapidă. Suntem deschiși la dialog, aștepătăm să vedem și punctul de vedere el al lui Florin Cîțu. Dacă Klaus Iohannis îl va desemna, probabil că vom discuta și cu el dacă va dori și vom vedea care sunt ptioritățile

13.00 A intrat la consultări delegația AUR

12.30 A intrat la consultări delegația USR

12.02 Cîțu: PNL a propus guvern minoritar cu Nicolae Ciucă premier. Mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor pentru a avea un guvern cât mai rapid. E o propunere făcută de mine în Biroul Politic Național al PNL pentru a debloca această criză politică. Nu este o schimbare bruscă, noi credem că aceasta e soluția pentru a debloca criza, pe care nu PNL a generat-o.

12.00 Iohannis a primit la consultări delegația UDMR: Mai încercăm o dată și îmi doresc tare mult ca de data asta să reușim.

11.32 A intrat la consultari delegația PSD. "V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Acum suntem într-o situație mult diferită. Criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai e înțeleasă de români. În spatiul public există real dorinta de a găsi o solutie pentru a rezolva această criza, le-a spus Iohannis reprezentanților PSD.

11.13 USR nu votează un guvern minoritar PNL-UDMR, cu premier Ciucă

Dacian Cioloș: Din punctul nostru de vedere, e nevoie de un guvern cu puteri depline, care să aibă o majoritate în Parlament pentru un program de guvernare. Nu putem susține un guvern minoritar câtă vreme există posibilitatea refacerii coaliției. Un guvern minoritar nu e un guvern cu puteri depline, pentru că nu poate trece legi în Parlament.

11.10 "Ciucă? E treaba liberalilor, nu am nici o părere", a fost reacția liderului PSD, Marcel Ciolacu, întrebat insistent de jurnaliști, înainte de a merge la Cotrocenni, dacă PSD va vota un guvern minoritar condus de Ciucă. "Urgența românilor e să discutăm problema pandemiei. Nu am renunțat la anticipate, dar știam cu toții că nu se pot ține acum, ținând cont de pandemie", a mai spus Ciolacu.

11.02 Iohannis a început discuțiile cu liberalii. "Suntem iarăși în situația să discutăm formarea unui guvern și ca atare aștept o abordare constructivă, în primul rând de la PNL, dar și de la alte partide responsabile", a afirmat președintele în debutul discuțiilor.

11.00 Delegația PNL a ajuns la Cotroceni, iar din aceasta face parte și Nicolae Ciucă, el plecând de la sediul PNL alături de Flori Cîțu.

Consultările au loc după următorul program:

  • Ora 11.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
  • Ora 11.30 - Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 12.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 12.30 - Uniunea Salvaţi România (USR);
  • Ora 13.00 - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 13.30 - Minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

Nicolae Ciucă este propunerea impusă liberalilor de Klaus Iohannis și cu aceasta merge PNL la consultările de la Cotroceni. Decizia a fost luată miercuri seară, într-o întâlnire restrânsă a liderilor PNL cu președintele Klaus Iohnnis la vila Lac și formalizată joi dimineață într-o ședință de doar câteva minute a Biroului Permanent Național.

Propunerea liberalilor este un guvern minoritar PNL-UDMR, sprijinit în Parlament de către PSD.

Rămâne de văzut cum se vor poziționa celelalte partide.

PSD nu va merge cu o propunere de premier la consultările de la Palatul Cotroceni, o decizie urmând să fie luată după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, au hotărât social-democrații în Biroul Permanent Naţional, scrie News.ro.

Iniţial, social-democraţii merseseră la Cotroceni cu mandatul alegerilor anticipat şi cu susţinerea unui Guvern de tehnocraţi care să treacă România de perioada de criză, până în primăvară. Marcel Ciolacu a afirmat, la începutul şedinţei, că varianta unui guvern minoritar nu poate aduce stabilitate, în acest context politic.

Din delegaţia cu care PSD va merge la consultări fac parte Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, Paul Stănescu, secretar general PSD, Sorin Grindeanu, vicepreşedinte PSD, Alexandru Rafila, deputat PSD (membru al comisiei de sănătate din camera deputaţilor), Streinu Cercel, senator PSD (preşedinte al comisiei de sănătate din Senat).

În ceea ce privește UDMR, Kelemen Hunor a pledat pentru refacerea Coaliției și pentru un Guvern cu puteri depline. Acesta a anunțat că UDMR va contribui, dacă va fi solicitată, la găsirea unei soluţii atât cu PNL, cât şi cu USR.

"Prima soluţie după respingerea guvernului prezentat de USR este resuscitarea coaliţiei de guvernare" şi, dacă acest lucru nu se poate, "din motive subiective", trebuie găsită o altă soluţie pentru o nouă formulă de guvernare, inclusiv pentru un guvern minoritar, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

AUR își menține poziția cu premier tehnocrat. Co-președintele AUR George Simion a anunțat că merge la Palatul Cotroceni cu mandatul "clar" că ţara trebuie să iasă din criza actuală cu un premier din afara partidelor politice.

Președintele Klaus Iohannis a chemat joi partidele la consultări pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de premier, după ce Parlamentul a respins Guvernul propus de Dacian Cioloş.