Alegerile locale 2020 au fost marcate de nereguli privind procesul de votare, fiind reclamate ștampile cu urme de tuș dinainte de deschiderea urnelor, buletine tipărite greșit sau gata ștampilate pe candidații unui partid. De asemenea, nu au fost rare nici cazurile în care s-a încercat coruperea alegătorilor sau campaniile electorale chiar în ziua votului.

Alegeri locale 2020Foto: Agerpres

Neregulile semnalate la scrutinul de astăzi:

---------------------

20.20: Pacientă cu Covid, după ce i s-a refuzat urna mobilă: Mi se neagă un drept constituţional

19.45: Un bărbat din Cristuru Secuiesc a fost amendat de poliţişti cu suma de 1.400 lei pentru că a continuat propaganda electorală pe o reţea de socializare, după terminarea campaniei, a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, relatează Agerpres.

"La Cristuru Secuiesc este vorba despre un cetăţean care a continuat propaganda electorală după încheierea campaniei, pe o reţea de socializare, iar măsura luată este aceeaşi ca şi în cazul administratorului postului de televiziune din zona Ciucului, adică tot 1.400 de lei amendă, potrivit Legii 115/2015", a precizat Gheorghe Filip.

19.22: Prahova: Oamenii au primit mesaje Ro-Alert false privind suspiciuni de infectare cu coronavirus în secțiile de votare

19.15: Un jandarm aflat într-o secție de votare din Brașov a fost atacat de un bărbat care a asmuțit împotriva sa un câine. Jandarmul a executat un foc de avertisment în plan vertical, cu armamentul din dotare, fără a exista victime. Agresorul, care are afecțiuni psihice, a fost imobilizat și încătușat, urmând să fie transportat la un spital.

19.10: O televiziune locală din Harghita a fost amendată cu 1.400 de lei, duminică, pentru că a continuat propaganda electorală deși campania pentru alegerile locale se terminase, anunță Poliția județului.

19.07: Un bărbat în vârstă de 79 de ani din judeţul Botoşani este cercetat penal după ce a votat de două ori la alegerile locale de duminică

19.00:MAI: Peste 100 de persoane sunt cercetate pentru săvârșirea unor infracțiuni electorale

18.47 Constanţa: Dosar penal pentru coruperea alegătorilor, pe numele unui candidat la Primăria Cogealac

Poliţiştii din Cogealac au fost sesizaţi cu privire la faptul că un candidat la alegerile locale pentru funcţia de primar le-ar fi oferit votanţilor cumpărături în valoare de câte 200 de lei în schimbul acordării votului de către aceştia. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de coruperea alegătorilor, fiind efectuate cercetări pentru stabilirea situaţiei de fapt, informează IPJ Constanţa. (Agerpres)

18.34Primarul liberal din Şeica Mare care a fost filmat în timp ce le arăta oamenilor cum să-l voteze a fost amendat

Un primar liberal dintr-o localitate sibiană a fost amendat cu 1.400 de lei, după ce a fost filmat în timp ce le arăta oamenilor cum să-l voteze. Primarul Nicolae Şuşa a fost reclamat la poliţie de cei de la USR PLUS.

18.26Clipuri electorale, difuzate în ziua alegerilor pe panouri video în Sectorul 5

Administratorul unei direcţii care gestiona două panouri video amplasate în Sectorul 5 din Capitală a fost amendat cu 1.000 de lei, duminică, după ce ar fi rulat clipuri electorale.

17.56 O persoană din Târgu Secuiesc, amendată cu 1.800 de lei pentru refuzul de a purta masca de protecţie la vot

17.07 Scandal la Tecuci: două persoane sunt acuzate că au oferit bani pentru voturile unor alegători

Două persoane din orașul Tecuci sunt acuzate că au oferit bani pentru a obține voturile unor alegători. Acestea se aflau la o terasă și încercau să-i determine pe alegători să voteze un candidat la alegerile pentru primăria orașului gălățean, relatează Mediafax.

La fața locului s-a deplasat echipa operativă constituită în scopul cercetării evenimentelor electorale. Aceasta i-a identificat pe cei implicați, persoana care a făcut sesizarea și pe cei doi bănuiți că au oferit bani. Atât aceștia, cât și martorii identificați au fost duși la sediul poliției pentru audieri. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de coruperea alegătorilor și amenințare.

16.46 Incidente în județul Constanța: un caz de propagandă electorală în jurul secției de votare la Năvodari și o situație în care un alegător și-a fotografiat buletinul de vot în Mangalia

16.44

Mai mulți cetățeni din Ormeniș, Brașov, riscau să nu-și poată exercita dreptul de vot pentru că proprietarul unui magazin-bar le-a oprit în gaj cărțile de identitate pentru cumpărăturile făcute pe datorie.

Cazul a fost semnalat autorităților printr-un apel la 112, scrie Newsbv.ro. Întregul scandal s-a lăsat cu dosar penal.

16.20 Falși jurnaliști descoperiți și într-o comună din Dolj. Ei se aflau lângă o secție de votare

Trei bărbați, care se dădeau în mod fals drept jurnaliști, au fost descoperiți în vecinătatea unei secții de votare din județul Dolj. Ei au fost găsiți de polițiști care au verificat legitimațiile de presă și au aflat că sunt false. Acum, cei trei sunt cercetați penal. (Mediafax)

16.10 Au greșit adresa: Mai multe buletine de vot din orașul Galați au ajuns în localitatea învecinată

Mai multe buletine de vot pentru Primăria Galați au ajuns, din greșeală, în localitatea învecinată Vânători. Eroarea a fost descoperită de membrii unei secții de votare care au informat autoritățile. Buletinele au fost separate și vor fi anulate. (Mediafax)

15.47MAI: 318 sesizări până acum referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul de vot; peste o treime nu s-au confirmat

15.40 O femeie din Panciu s-a dat drept jurnalistă pentru a intra în mai multe secții de votare. Ea folosea, de fapt, o legitimație falsă. Polițiștii au fost sesizați și au început o anchetă. (Mediafax)

15.37 Hunedoara: Două persoane din Petroșani au reclamat, duminică, faptul că au primit buletine de vot gata ștampilate. Polițiștii au deschis o anchetă.

15.35 Constanţa: Dosar penal pentru ameninţare şi distrugere după un conflict între doi candidaţi la Primăria Băneasa

„Astăzi, în jurul orei 11.00, poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Băneasa au fost sesizaţi despre faptul că un candidat la alegerile locale ar fi ameninţat cu acte de violenţă un contracandidat şi i-ar fi provocat distrugeri autoturismului acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa. Conform sursei citate, în cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ameninţare şi distrugere. (Agerpres)

15.33 Teleorman: O persoană a votat fără drept în trei secții

Polițiștii din Teleorman fac verificări după ce o persoană a votat, duminică, fără a avea dreptul, la trei secții din județ, mai exact în localitățile Gărăgău, Plosca și Tătărăști de Jos. Au fost întocmite trei dosare penale, pentru fals înscrisuri oficiale și uz de fals.

15.27Bătaie la o secție de votare din Dolj. Mai mulți bărbați s-au lovit cu pumnii

14.56 Constanţa: O femeie a fost amendată cu 1.400 de lei după ce a îndemnat alte două persoane să voteze un anumit candidat la primărie

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a anunţat că poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Tuzla au fost sesizaţi cu privire la faptul că proximitatea secţiei de votare nr. 549, o femeie ar fi îndemnat alte două persoane să voteze un anumit candidat la primărie. Femeia a fost identificată şi amendată cu 1.400 de lei. (News.ro)

14.30 Incidente la Brăila: un primar a transportat alegători, iar un cetățean a votat de două ori

Două incidente s-au produs duminică, la Brăila, în timpul procesului electoral. Un brăilean care a primit din greșeală două buletine de vot, le-a ștampilat pe amândouă și le-a introdus în urnă. Tot la Brăila, primarul unei localități este cercetat penal deoarece a transportat alegători la secțiile de votare cu mașina Primăriei. (Mediafax)

13.56 USR Sibiu reclamă încălcarea legii de către primarul PNL al comunei Şeica Mică, care candidează pentru un nou mandat, şi care i-ar sfătui pe alegători să-l voteze. USR a sesizat Poliţia şi pregăteşte plângere la Biroul Electoral. - Vezi video

13.50 PNL Sibiu a semnalat mai multe nereguli la o secţie de votare din Tălmaciu, iar procesul electoral a fost suspendat. (News.ro)

„În cadrul alegerilor locale, mai multe nereguli au fost constate la secţia de votare nr. 213 din Tălmaciu. Astfel, un cetăţean a primit cinci buletine de vot în loc de patru, unul dintre ele fiind, în final, anulat. Alţi trei cetăţeni au primit câte două buletine de vot pentru primar. O persoană a primit cele patru buletine de vot, constatând faptul că unul dintre ele, cel adresat Consiliului Judeţean, era deja ştampilat”, a transmis PNL Sibiu într-un comunicat de presă.

Sursa citată a preczat că Biroul Electoral de Circumscripţie a fost înştiinţat, iar procesul electoral a fost suspendat.

„Mai mult, în Tălmăcel s-a sesizat faptul că actualul primar în funcţie, Nicolae Basarabă, aştepta în faţa unei biserici persoanele care ieşeau de la slujbă, încercând să le ducă la secţia de votare. În ambele cazuri, Poliţia şi Jandarmeria au fost sesizate, acestea luând măsurile legale necesare”, a mai transmis PNL Sibiu.

13.38 Mehedinți: Observator la o secție de vot, agresat de un bărbat. Polițiștii din Mehedinți fac cercetări într-un dosar de lovire sau alte violențe după ce un observator la o secție de vot din localitatea Zegaia ar fi fost agresat de un bărbat în afara secției. (Mediafax)

13.30 Ilfov: Bărbat reţinut pentru 24 de ore, după ce ar fi dat 200 de lei unor persoane pentru a vota un anumit candidat

13.15 Anchetă internă la DSP Timiş, după ce doi primari aflați în carantină - contacți ai șefului CJ Timiş depistat cu Covid-19 - au primit derogări de la această măsură / Șeful CJ Timiș, depistat cu Covid-19 şi aflat în izolare la domiciliu, acuză că nu poate vota pentru că nu se deplasează urna mobilă la locuința sa

13.11 Un membru într-o secţie de votare din Cernavodă este cercetat de poliţişti după ce a dat bani unui alegător care îşi execitase dreptul de vot, acesta spunând oamenilor legii că suma respectivă era o datorie mai veche. (News.ro)

13.04 Constanţa: Dosar penal pentru fraudă la vot în cazul unui alegător din Ciocârlia (Agerpres)

„Poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Ciocârlia au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat s-ar fi prezentat la urnele în care se introduc buletinele de vot şi, după ce ar fi introdus 2 dintre acestea, ar mai fi rămas cu 3 buletine de vot. Membrii comisiei au constatat acest fapt, motiv pentru care au anulat cele 3 buletine de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot”, au transmis reprezentanţii IPJ Constanţa.

Un caz similar a fost înregistrat la Năvodari, unde o persoană ar fi avut în mână cinci buletine de vot pe care a aplicat ştampila „votat”.

12.52 Autoritățile au amenajat patru secții de votare pentru un singur gălățean

12.41 PNL cere anularea alegerilor pentru funcţia de primar în Costineşti, după ce buletinele de vot au fost tipărite greşit - în dreptul candidatului liberal apare sigla Pro România

12.25MAI: Autoritățile au primit până duminică la prânz 96 de sesizări privind posibile fapte care au legătură cu procesul de votare, dintre care un sfert nu s-au confirmat

12.17 Un membru dintr-o secţie de votare din municipiul Brăila a suferit o criză de epilepsie, el primind îngrijiri la faţa locului de la un echipaj SMURD şi refuzând transportul la spital. Procesul electoral nu a fost suspendat. (Agerpres)

12.12 Constanţa: Bărbat amendat cu 600 de lei după ce şi-a fotografiat buletinul de vot

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a transmis că evenimentul a avut loc în comuna Comana. „În jurul orei 09.00, poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Comana au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană ar fi fotografiat buletinul de vot în timpul exercitării votului”. Bărbatul respectiv a fost identificat de poliţişti şi amendat cu 600 de lei, scrie News.ro.

12.03USR acuză că într-o localitate din Gorj unii alegători au primit câte patru buletine de vot pentru primari

11.35 Polițiștii din Constanța face cercetări și după ce un alegător din Năvodari a distrus mai multe buletine de vot

Potrivit IPJ Constanța, polițiștii din Năvodari au fost sesizați cu privire la faptul că, la secția 311, unul dintre votanți ar fi distrus mai multe buletine de vot. În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că „un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus și, după ce ar fi aplicat ștampila cu mențiunea votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus”. Polițiștii fac cercetări pentru sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. (Mediafax)

11.30 Constanţa: Un alegător din comuna Corbu a primit trei buletine de vot în plus

11.29 Dolj: Trei dosare penale pentru infracţiuni electorale, unul întocmit după ce un bărbat dădea bani unei alte persoane pentru a vota un anumit partid politic

“În cursul acestei zile, poliţişti din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Coşoveni au fost sesizaţi cu privire la faptul că un bărbat de 28 de ani, din comuna Coşoveni, a fost observat în timp ce oferea o sumă de bani unui alt bărbat, pentru a-l determina pe acesta să voteze un anumit partid politic”, a anunţat IPJ Dolj.

“În cursul acestei zile, poliţişti din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Coşoveni au fost sesizaţi cu privire la faptul că la o secţie de votare din comuna Cârcea se află montată o cameră de supraveghere video. În cauză au fost dispuse măsuri pentru acoperirea obiectivului camerei de supraveghere. De asemenea, având în vedere aspectele sesizate, poliţiştii au întocmit un dosar penal în care sunt efectuate cercetări pentru comiterea infracţiunii de violarea confidenţialităţii votului”, a mai anunţat IPJ Dolj.

De asemenea, pe data de 26 septembrie, poliţişti din cadrul Secţiei 15 Poliţie Rurală Filiaşi au fost sesizaţi cu privire la faptul că o tânără de 21 de ani, din comuna Secu, ar fi ridicat actele de identitate de la 2 persoane de 78 şi 65 de ani, din comuna Secu, motivând că le va depune cereri pentru urna mobilă. Din verificările efectuate, poliţiştii au stabilit că ar fi fost depusă o singură cerere, pentru persoana de 78 de ani. (News.ro)

11.28 Gorj: Bărbat sancţionat cu avertisment, după ce ar fi fotografiat buletinul de vot pentru alegerea primarului

„Un bărbat de 34 de ani, din municipiul Târgu Jiu, a fost sancţionat contravenţional cu avertisment, conform Legii 115 din 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru că, în timp ce îşi exercita dreptul la vot, ar fi fotografiat buletinul de vot pentru alegerea primarului, iar ulterior a şters fotografia, la solicitarea unui membru al comisiei de vot de la Secţia 18”, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj.

11.24 Un alegător a leşinat în faţa unei secţii de votare din Ploieşti. Un bărbat de 67 de ani care mergea la vot a leşinat în faţa secţiei de votare, acesta fiind preluat de o ambulanţă şi transportat la spital, relatează Agerpres.

11.16Argeş: Dosar penal după un incident în cabinetul unui medic de familie care elibera adeverințe pentru urna mobilă / Verificări și în cazul lipsei unor buletine de vot

10.54 Gorj: Poliţiştii efectuează cercetări pentru fraudă la vot după ce la două secţii din comuna Mătăsari mai mulţi cetăţeni ar fi introdus în urnă câte două buletine de vot pentru funcţia de primar, unul având ştampila de control, iar celălalt nu.

10.50 Un bărbat este cercetat de poliţiştii din Olt după ce a votat de două ori, o dată folosind cartea de identitate a concubinei sale, iar apoi, la o altă secţie de votare, cu actul său de identitate

10.35MAI: Amendă până la 1.000 de lei pentru cei care filmează sau pozează buletinul de vot

10.23PNL Sector 5, plângere penală împotriva PSD şi ALDE: Distribuie buletine de vot către anumiţi votanţi, anume aleşi de ei

10.20 Coadă la unele secții de votare

10.17Neamț: Un alegător a sunat la 112 pentru că a primit un buletin deja votat cu PSD

09.43Votarea a fost oprită în Costinești după ce s-a descoperit că la candidatul PNL apare sigla altui partid

07.46Vrancea: Șeful unei secții de votare și locțiitorul său au demisionat după ce s-a descoperit, înainte de vot, că ștampilele aveau urme de tuș

________________

Citește și: