Armistițiul de patru zile între Israel și Hamas, care urma să expire marți dimineață, la ora 07.00, va fi prelungit cu încă două zile, a anunțat luni seară Qatarul, care a mediat negocierile. Hamas s-a declarat gata pentru o prelungire a armistiţiului, în timp ce Israelul a cerut ca alți 50 de ostatici să fie eliberați suplimentar, după prelungirea încetării focului. În baza acordului care expiră marți, în fiecare zi, începând de vineri, Hamas a eliberat 13 ostatici israelieni, toţi copii şi femei, în timp ce Israelul a eliberat 39 de prizonieri, tot femei şi tineri sub 19 ani, din închisorile israeliene.

Prizonierul palestinian Khalil Zama își îmbrățișează mama după ce a fost eliberat dintr-o închisoare israelianăFoto: Hazem Bader / AFP / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

  • Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că ostaticii eliberați se află acum pe teritoriul israelian și sunt însoțiți de trupe. „Forțele speciale ale IDF și forțele ISA însoțesc în prezent 11 ostatici eliberați pe teritoriul israelian”, se arată într-un comunicat.
  • Crucea Roșie a transportat cei 11 ostatici din Gaza pe teritoriul israelian. O declarație a organizației a precizat că aceasta nu a fost implicată în negocieri, ci doar în logistica eliberării în sine.
  • Israelul anunţă un acord cu Elon Musk referitor la serviciul Starlink
  • Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că alte 20 de femei și copii israelieni vor fi eliberați în timpul prelungirii de două zile a armistițiului în curs între Israel și Hamas, scrie The Times of Israel.
  • Șeful unei aripi a Hamas a vorbit cu ostaticii din tunelul din Gaza - raport. Șeful aripii politice a Hamas, Yahya Sinwar, a vorbit cu ostaticii captivi în timp ce aceștia se aflau în Gaza, potrivit unui raport, potrivit Sky News.
  • Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat, luni, că atunci când Israelul va relua ostilitățile împotriva Hamas, „puterea sa va fi și mai mare”, iar luptele vor avea loc pe întreg teritoriul Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.
  • Statele arabe şi Uniunea Europeană au convenit luni, la o reuniune în Spania, că o soluţie cu două state reprezintă răspunsul la conflictul israeliano-palestinian
  • Acordurile de la Oslo, care ar fi trebuit să conducă la „coexistenţa paşnică” a unui stat israelian şi a unui stat palestinian, sunt complet moarte, afirmă unul dintre artizanii lor, norvegianul Jan Egeland.

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 52-a pe HotNews.ro:

02:10Palestinienii sunt eliberați din închisorile israeliene - presa afiliată Hamas

Palestinienii sunt în prezent eliberați din închisorile israeliene în conformitate cu termenii acordului de armistițiu, potrivit presei afiliate Hamas.

33 de palestinieni vor fi returnați la casele lor după eliberare. Acest lucru are loc după ce 11 ostatici deținuți de Hamas au fost eliberați de către grup în această seară, citează Times of Israel.

01:37Israelul aprobă modificarea bugetului pentru a prioritiza obiectivele de apărare, deblocând totodată fonduri pentru interesele Haredi și ale coloniștilor

Guvernul aprobă o modificare de 30 de miliarde de NIS pentru a prioritiza nevoile în timp de război în partea rămasă din bugetul de stat al Israelului pentru 2023, pe fondul unor obiecții puternice că planul va trimite, de asemenea, sute de milioane de shekeli către prioritățile ultraortodocșilor și ale coloniștilor din Cisiordania, potrivit Times of Israel.

Fondurile destinate ambelor cauze au fost deja aprobate de coaliție ca parte a promisiunilor sale politice față de parteneri, dar au fost înghețate în urma izbucnirii războiului la 7 octombrie.

Cei cinci miniștri ai cabinetului de război din partea Unității Naționale, inclusiv liderul partidului Benny Gantz, Chili Trooper, Gadi Eisenkot și Gideon Sa'ar, au votat împotriva modificării bugetului și au părăsit imediat plenul în această seară.

01:15Israelul anunţă un acord cu Elon Musk referitor la serviciul Starlink

Miliardarul american Elon Musk a convenit ca serviciul său de acces la internet prin satelit Starlink să fie disponibil în Fâşia Gaza numai dacă va primi permisiunea din partea autorităţilor israeliene, potrivit ministrului israelian al comunicaţiilor Shlomo Karhi, transmit luni agențiile de presă DPA şi AFP, citate de Agerpres.

00:50SUA: Un bărbat este acuzat de tentativă de omor asupra a trei tineri palestinieni

Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost inculpat luni în Vermont (nord-est) pentru tentativă de omor după ce a împușcat și rănit trei studenți, posibil vizați din cauza originii lor palestiniene, pe fondul creșterii numărului de acte rasiste în Statele Unite de la începutul războiului din Gaza, potrivit AFP.

Crucea Roșie a transportat cei 11 ostatici din Gaza pe teritoriul israelian

00:29Hamas difuzează zilnic o înregistrare video de propagandă care pretinde că arată tratamentul uman pe care îl aplică ostaticilor după eliberarea lor

La fel ca în fiecare zi a armistițiului de până acum, Hamas difuzează un alt videoclip de propagandă care pretinde că arată modul uman în care îi tratează pe ostatici, în timp ce îi eliberează din captivitate după mai mult de 50 de zile.

00:01Crucea Roșie a transportat cei 11 ostatici din Gaza pe teritoriul israelian.

O declarație a organizației a precizat că aceasta nu a fost implicată în negocieri, ci doar în logistica eliberării în sine.

23:48Berlinul salută eliberarea celor 11 ostatici, inclusiv a doi adolescenți germani (ministru)

Luni, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a salutat eliberarea a unsprezece ostatici, printre care „doi adolescenți germani”, ca parte a acordului de armistițiu dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

„După 52 de zile de suferință și disperare, mama lor îi poate ține din nou în brațe. Gândurile mele se îndreaptă către familiile care încă așteaptă cu teamă. Facem tot ce putem pentru ca și ei să îi poată ține în brațe”, a declarat ministrul într-un mesaj postat pe X.

11 ostatici deținuți de Hamas sunt acum în Israel

23:16Francezi, germani și argentinieni cu dublă cetățenie se numără printre cei 11 ostatici israelieni eliberați de Hamas în schimbul a 33 de palestinieni aflați în închisorile israeliene, potrivit Qatarului, citează Times of Israel.

„Printre israelienii eliberați din Gaza se numără trei cetățeni francezi, doi cetățeni germani și șase cetățeni argentinieni”, a transmis pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari.

El afirmă că prizonierii palestinieni care sunt eliberați de Israel sunt trei femei și 30 de minori.

22:59Ostaticii se află acum pe teritoriul israelian

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că ostaticii eliberați se află acum pe teritoriul israelian și sunt însoțiți de trupe.

„Forțele speciale ale IDF și forțele ISA însoțesc în prezent 11 ostatici eliberați pe teritoriul israelian”, se arată într-un comunicat.

„După ce vor fi supuși unei evaluări medicale inițiale a stării lor de sănătate, forțele noastre îi vor însoți până când vor fi reuniți cu familiile lor. Armata, împreună cu întreaga instituție de securitate israeliană, va continua să opereze până când toți ostaticii se vor întoarce acasă.”, se arată în comunicat.

22:2811 ostatici deținuți de Hamas sunt în prezent în drum spre Israel (armata israeliană)

Unsprezece ostatici israelieni răpiți la 7 octombrie într-un atac al Hamas se aflau luni seara în drum spre Israel, a anunțat armata israeliană într-un comunicat, citând informații de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), susține și AFP.

„Unsprezece ostatici sunt în prezent în drum spre teritoriul israelian”, a precizat aceasta. Acesta este al patrulea grup de ostatici care a fost eliberat de vineri, în cadrul unui acord care trebuia să se încheie marți dimineața, dar care va fi prelungit cu două zile, potrivit Hamas și Qatarului.

Armata israeliană: A patra eliberare de ostatici este „în curs”; prelungirea armistițiului nu este încă definitivă

22:14Predarea ostaticilor și a prizonierilor este în curs de desfășurare - rapoarte

Predarea ostaticilor israelieni și a prizonierilor palestinieni deținuți de Hamas este în curs de desfășurare, potrivit agenției de presă Reuters, care citează o sursă palestiniană. Sursa a declarat că Crucea Roșie se ocupă de predare.

Potrivit rapoartelor, 33 de prizonieri palestinieni sunt în curs de schimb pentru aproximativ 11 ostatici israelieni, deși nu avem încă o confirmare oficială a acestui lucru.

21:51 Șeful unei aripi a Hamas a vorbit cu ostaticii din tunelul din Gaza - raport

Șeful aripii politice a Hamas, Yahya Sinwar, a vorbit cu ostaticii captivi în timp ce aceștia se aflau în Gaza, potrivit unui raport, potrivit Sky News.

Canalul 12 din Israel a fost informat de un ostatic eliberat că Sinwar a ajuns într-un tunel în care erau ținuți ostaticii și le-a spus - în ebraică - că nu vor fi răniți. Raportul nu este verificat.

Yahya Sinwar a fost declarat "terorist global special desemnat" (SDGT) de către Departamentul de Stat al SUA încă din 2015 și conduce aripa politică a Hamas. Brigăzile al Qassam - aripa militară a grupării - este condusă de Mohammed Deif.

21:20Armata israeliană: A patra eliberare de ostatici este „în curs”; prelungirea armistițiului nu este încă definitivă

Purtătorul de cuvânt al armaei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, spune că a patra eliberare de ostatici este „în curs”. De asemenea, el spune că o prelungire a încetării temporare a focului cu Hamas nu este definitivă, potrivit Times of Israel.

„Gestionăm un acord prin intermediul mediatorilor în permanență. Nimic nu este definitiv până când nu se întâmplă cu adevărat”, spune el. „Lucrurile progresează, și în această seară, dar este nevoie de răbdare”.

4 cisterne de combustibil și 200 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza

21:00Așteptarea eliberării ostaticilor seamănă cu „Lista lui Schindler” - viceprimarul Ierusalimului

„Trăim aceste momente ale acestei loterii bolnave, „Lista lui Schindler”, ca să spunem așa, în fiecare zi, văzând cine se află pe aceste liste, a declarat viceprimarul Ierusalimului pentru Sky News.

„Și sper că acest lucru va fi extins, și cu cât mai mulți civili nevinovați, copii și femei pe care îi putem scoate, cu atât mai bine.”, a adăugat el.

Într-un schimb de replici tensionat, viceprimarul Hassan-Nahoun a fost provocată cu privire la motivul pentru care forțele israeliene au folosit gaze lacrimogene și muniție asupra celor care încercau să îi primească pe prizonierii eliberați de Israel.

„O parte a înțelegerii a fost că nu nu vor fi primiți cu fanfară în jurul eliberării tentativelor de crimă, mai ales în apropierea orașelor oamenilor pe care au încercat să îi ucidă”, a justificat ea.

20:40Israel: 4 cisterne de combustibil și 200 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza prin Rafah pentru a patra zi consecutivă

Legătura militară COGAT a Israelului cu palestinienii anunță că patru cisterne de combustibil au fost transferate astăzi în Gaza, în conformitate cu acordul de armistițiu, potrivit Times of Israel.

În plus, 200 de camioane care conțin alimente, apă, echipamente pentru adăposturi și provizii medicale se îndreaptă spre enclavă, precizează COGAT.

20:29Casa Albă „salută” prelungirea armistițiului în Gaza.

Washingtonul „ar dori, bineînțeles, ca pauza să fie prelungită și mai mult, iar acest lucru va depinde de eliberarea de către Hamas a altor ostatici”, a declarat luni John Kirby adăugând că Statele Unite „speră” să vadă luni eliberarea altor doi cetățeni americani, potrivit AFP.

Președintele american Joe Biden a fost „foarte implicat” în negocierile privind armistițiul și prelungirea acestuia și a fost informat luni dimineață despre ultimele evoluții, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Casa Albă: 20 de femei și copii israelieni vor fi eliberați în timpul prelungirii armistițiului

20:03 Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că alte 20 de femei și copii israelieni vor fi eliberați în timpul prelungirii de două zile a armistițiului în curs între Israel și Hamas, scrie The Times of Israel.

Acordul a fost structurat într-un mod în care Israelul ar fi de acord să prelungească armistițiul cu o zi suplimentară pentru fiecare 10 ostatici eliberați de Hamas.

Kirby a spus că au existat rezerve privindu-i pe ostaticii israelieni care vor fi eliberați luni deoarece Hamas a încercat inițial să elibereze mai mulți copii fără mamele lor. Oficialul american a afirmat că nu știe dacă între cei 11 ostatici care vor fi eliberați astăzi se vor afla și cele două femei cu cetățenie americană ținute de Hamas în Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a mai spus că, pentru a treia zi consecutiv, 200 de camioane cu ajutoare au intrat duminică în Gaza, conform unei prevederi cheie a armistițiului. Astfel, numărul total de camioane cu ajutoare care au intrat în Gaza de când a fost deschisă trecerea Rafah, pe 21 octombrie, se ridică la peste 2.000.

19:52Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat, luni, că atunci când Israelul va relua ostilitățile împotriva Hamas, „puterea sa va fi și mai mare”, iar luptele vor avea loc pe întreg teritoriul Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.

„Acum aveți câteva zile, ne vom întoarce la luptă, vom folosi aceeași putere. Și mai mult. Amintiți-vă că, în timp ce vă organizați, vă odihniți și investigați, și inamicul face același lucru. Veți întâlni ceva care este puțin mai pregătit. Prin urmare, Hamas va întâlni mai întâi bombele Forțelor Aeriene, iar după aceea obuzele tancurilor și artileria și, în cele din urmă, și focuri de armă ale trupelor de infanterie. Vom lupta în toată Fâșia”, le-a transmis Gallant militarilor israelieni.

19:42Joe Biden este „oripilat” de atacul comis sâmbătă în Vermont (nord-est) împotriva a trei studenți de origine palestiniană, posibil vizați din cauza apartenenței lor comunitare, a declarat luni purtătoarea sa de cuvânt, potrivit AFP.

„Așteptăm ca faptele să fie stabilite, dar între timp, ceea ce știm este că nu există absolut niciun loc pentru ură sau violență în America”, a declarat Karine Jean-Pierre într-o conferință de presă.

Șeful diplomației UE: E necesară o soluţie cu două state, iar Fâşia Gaza să fie guvernată de Autoritatea Palestiniană

19:37Statele arabe şi Uniunea Europeană au convenit luni, la o reuniune în Spania, că o soluţie cu două state reprezintă răspunsul la conflictul israeliano-palestinian, şeful diplomaţiei UE, Josep Borell, afirmând că Fâşia Gaza ar trebui să fie guvernată de Autoritatea Palestiniană, scrie Reuters. Israelul nu a luat parte la reuniunea de la Barcelona a forumului Uniunea pentru Mediterana, care grupează 43 de state din Europa, Africa de nord şi Orientul Mijlociu.

Toate statele membre ale UE şi aproape toţi participanţii au convenit, la reuniunea Uniunii pentru Mediterana desfăşurată la Barcelona, că este nevoie de o soluţie cu două state, a spus Borrell.

Potrivit acestuia, Autoritatea Palestiniană trebuie să organizeze alegeri şi să-şi amelioreze funcţionarea, dar este singura „soluţie viabilă” pentru viitoarea conducere a Fâşiei Gaza, controlată în prezent de Hamas, pentru a evita un „vid de putere”.

O soluţie cu două state înseamnă un stat pentru palestinieni în Cisiordania şi Fâşia Gaza, alături de Israel, notează Reuters.

19:20Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) spune că echipele sale nu au reușit luni să livreze niciun ajutor în nordul Fâșiei Gaza, conform The Guardian.

„De la începutul armistițiului și până ieri, echipajele PRCS au livrat cu succes aproximativ 150 de camioane de ajutor în Gaza City și în regiunea sa de nord. Din păcate, astăzi echipele noastre nu au putut livra niciun ajutor în nordul Fâșiei Gaza”, a scris organizația, pe platforma X.

18:34Și Hamas a anunțat că a convenit cu Qatar și Egipt asupra unei prelungiri cu două zile a armistițiului cu Israelul, scrie Reuters.

Un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că prelungirea încetării focului va fi în aceleași condiții prevăzute și de acordul inițial - eliberarea unui ostatic israelian în schimbul a trei prizonieri palestinieni: „S-a ajuns la un acord cu frații din Qatar și Egipt pentru a prelungi armistițiul umanitar temporar cu încă două zile, cu aceleași condiții ca în armistițiul precedent”.

Armistițiul Israel-Hamas va fi prelungit cu două zile- Qatar

18:20Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al Ansari, a anunțat că s-a ajuns la un acord de prelungire a armistițiului umanitar pentru încă două zile în Fâșia Gaza, conform The Guardian.

Armistițiul a intrat în vigoare vineri, fiind încheiat pentru patru zile, iar luni era ultima zi d aplicare.

18:00Autoritățile israeliene au anunțat familiile ostaticilor care urmează să fie eliberați în următoarele ore, a anunțat biroul premierului israelian, conform The Guardian.

Nu a existat nicio declarație oficială din partea Israelului care să confirme numărul de ostatici care urmează să fie eliberați în această seară.

17:13 Un oficial egiptean de top a anunțat că Doha și Cairo sunt foarte aproape de a obține o prelungire de două zile a armistițiului în curs dintre Israel și Hamas. Prelungirea armistițiului ar urma să ducă la aliberarea a 10 ostatici israelieni și a 30 de prizonieri palestinieni atât marți, cât și miercuri, a spus oficialul egiptean, adăugând că 11 ostatici israelieni vor fi eliberați în cursul acestei seri.

16:37 Acordurile de la Oslo, care ar fi trebuit să conducă la „coexistenţa paşnică” a unui stat israelian şi a unui stat palestinian, sunt complet moarte, afirmă unul dintre artizanii lor, norvegianul Jan Egeland.

15:53 Experţi ONU în drepturile omului au cerut luni lansarea de anchete independente privind „alegaţii de crime de război şi crime împotriva umanităţii” comise de la atacul din 7 octombrie lansat de Hamas în Israel, scrie AFP.

Morris Tidball-Binz, raportor special al ONU pentru execuţii extrajudiciare, şi Alice Jill Edwards, raportoare specială pentru tortură, subliniază, într-un comunicat de luni, necesitatea ca aceste anchete să fie „rapide, transparente şi independente”. Cei doi sunt mandataţi de Consiliul drepturilor omului al ONU, dar nu se exprimă în numele organizaţiei.

„Anchetatorii independenţi trebuie să primească resursele, sprijinul şi accesul necesare pentru a desfăşura anchete rapide, aprofundate şi imparţiale asupra crimelor care ar fi fost comise de către toate părţile în conflict. Datoria de a ancheta asupra crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii (...) este o obligaţie juridică fundamentală”, precizează Tidball-Binz şi Jill Edwards.

Fâşia Gaza, aflată sub asediu, este devastată de cele şapte săptămâni de bombardamente israeliene lansate după atacul saângeros al Hamas din 7 octombrie.

Noi imagini de la atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie

15:38Înregistrări video surprinse în timpul atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie arată cel puțin zece teroriști înarmați cu puști de asalt care năvălesc într-o benzinărie din kibbutz-ul Magen din sudul Israelului, de la granița cu Fâșia Gaza, conform The Times of Israel.

În videoclip pot fi văzuți doi angajați ai benzinăriei observând bărbații înarmați care se apropieși fugind pe o ușă din interiorul magazinului, în timp ce teroriștii Hamas descind în benzinărie și și deschid focul.

Potrivit informațiilor citate de Times of Israel, cei doi angajați ai benzinăriei s-ar fi ascuns timp de câteva ore într-un congelator, înainte de a fi salvați.

Între timp, teroriștii au jefuit banzinăria, apoi au fugit.

14:40Negociatorii din Egipt, Qatar și SUA sunt aproape de a conveni asupra unei prelungiri a armistițiului care va expira luni în Gaza, dar încă discută despre durată și despre ce prizonieri să fie eliberați în acest timp, scrie Reuters, citând trei surse egiptene de securitate.

13:49 Și Iranul a cerut luni un armistiţiu permanent în războiul dintre Israel şi Hamas pentru a se garanta că „crimele” israeliene din Fâşia Gaza „încetează complet”, relatează AFP.

„Republica Islamică Iran vrea şi speră, la fel ca multe ţări, că armistiţiul intră într-un proces de durată şi că crimele regimului sionist încetează complet”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranien de Externe, Nasser Kanani, într-o conferinţă de presă la Teheran.

Pentru Iran, care sprijină mişcarea palestiniană, „agresiunea crudă a regimului sionist împotriva Fâşiei Gaza nu trebuie repetată", a susținut Kanani.

Acuzat că a amplificat ura împotriva evreilor, Musk a fost dus de Netanyahu într-un kibbuz devastat de Hamas

13:38Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni prelungirea armistițiului de patru zile dintre Israel și Hamas, armistițiul aflat în ultima zi, pentru a permite eliberarea mai multor ostatici, scrie Reuters.

„Cer o prelungire a pauzei, ceea ce ar permite furnizarea de ajutor suplimentar populaţiei aflate în mare nevoie şi obţinerea eliberării altor ostatici”, a spus Stoltenberg.

El şi-a reluat avertismentul privind o potenţială escaladare a conflictului: „Am văzut lovituri cu drone şi rachete asupra poziţiilor SUA în Siria şi Irak, precum şi atacuri asupra navelor comerciale. Acest lucru evidenţiază riscul de escaladare”.

13:30Qatar, Egipt, Statele Unite, Uniunea Europeană și Spania lucrează pentru a prelungi armistițiul Israel-Hamas în Fâșia Gaza, a declarat luni ministrul de Externe al Autorității Palestiniene, Riyad Al-Maliki, citat de Reuters.

După ce a cerut o încetare a focului de durată pentru a evita o creștere a numărului de decese în rândul civililor, Riyad Al-Maliki a spus că actualul armistițiu ar putea fi prelungit pentru „una, două, trei zile”, dar că nimeni nu știe pentru cât timp.

13:01Benjamin Netanyahu s-a întâlnit luni cu miliardarul american Elon Musk, mergând împreună în kibbutz-ul israelian Kfar Aza, devastat în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, a anunțat Biroului premierului israelian, conform The Times of Israel.

Lideri locali au relatat despre masacrele din acest kibbutz, iar proprietarul platformei X a fost dus la casa șefului de securitate al comunității, Ofir Libstein, care a fost ucis într-o luptă cu Hamas.

Josep Borrell, critici pentru Israel: „Încălcare gravă a Dreptului internațional”

12:20Șeful diplomației UE, Josep Borrell, critică Israelul pentru că plănuiește să finanțeze noi colonii, conform The Guardian.

„Sunt îngrozit să aflu că, în mijlocul unui război, guvernul israelian este gata să angajeze noi fonduri pentru a construi mai multe așezări ilegale. Aceasta nu este autoapărare și nu va face Israelul mai sigur. Așezările reprezintă o încălcare gravă a Dreptului internațional și reprezintă cea mai mare răspundere pentru securitate a Israelului”, a scris pe X șeful diplomației UE.

11:05 Elma Avraham, o bătrână de 84 de ani luată ostatică de Hamas și eliberată duminică, se află în stare gravă, din cauza lipsei tratamentului în perioada în care s-a aflat în captivitate, au anunțat copiii acesteia, citați de BBC.

„Este îngrozitor că acum trebuie să continuăm să îngrijim pacienții vârstnici ținuți în tuneluri subterane timp de șapte săptămâni, lipsiți total de asistență medicală și de orice fel de îngrijire”, a declarat purtător de cuvânt al centrului medical Soroka, unde bătrâna a fost dusă cu elicopterul după ce a fost eliberată de către Hamas.

10:16Oficialii israelieni au identificat probleme cu o listă de 11 ostatici care ar urma să fie eliberați de Hamas. De asemenea, Hamas și-ar fi exprimat îngrijorarea cu privire la lista prizonierilor care ar urma să fie eliberați din închisorile israeliene, conform Haaretz și Reuters.

Reuters scrie, citând un oficial, că mediatorii lucrează cu Israelul și cu Hamas pentru a rezolva problemele și a evita întârzierile.

Până în prezent, Hamas a eliberat 63 din cei 240 de ostatici pe care i-a capturat din Israel pe 7 octombrie, iar Israelul a eliberat 117 deținuți palestinieni.

Oficialii ONU spun că livrările de ajutoare umanitare sunt departe de a asigura cantitățile necesare

10:10 Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, va merge la New York în 29 noiembrie pentru a găzdui sesiunea Consiliului de securitate al ONU privind conflictul Israel-Hamas, a anunţat luni ministerul chinez de Externe, citat de Reuters.

„China speră că, găzduind această întâlnire, poate contribui la o încetare a focului”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin.

09:56Miliardarul Elon Musk, acuzat că a amplificat ura împotriva evreilor pe platforma sa de socializare X, se întâlnește luni cu preşedintele israelian, Isaac Herzog, şi cu familiile ostaticilor din Fâșia Gaza, conform CNN.

Conform sursei citate, la întâlnirea cu Musk - aflat în Israel - Isaac Herzog ar urma să sublinieze necesitatea de a combate creșterea antisemitismului online.

De asemenea, ar urma să participe la întâlnire și reprezentanți ei familiilor ostaticilor ținuți de Hamas, pentru a vorbi despre „ororile atacului terorist din 7 octombrie, despre durerea și incertitudinea continuă pentru cei ținuți în captivitate”, a adăugat biroul președintelui.

Casa Albă l-a acuzat pe Elon Musk că a făcut o „promovare abjectă a urii antisemite şi rasiste”, într-una dintre postările sale de pe X. Miliardarul a răspuns unei persoane care a scris că evreii încurajează „ura împotriva albilor”. „Ai spus exact adevărul”, a fost reacția lui Musk.

09:29 Cu tot ajutorul umanitar trimis în Gaza, oficialii ONU spun că livrările sunt departe de a asigura cantitățile necesare, iar Hamas s-a plâns, de asemenea, că Israelul nu a respectat termenii acordului în această privință.

Israelul a oferit o prelungire de o zi a „pauzei” pentru fiecare tranșă suplimentară de 10 ostatici eliberați . Oficialii egipteni au vorbit despre „semnale pozitive” , iar președintele Joe Biden a spus că „șansele sunt reale”.

În schimb, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că armistițiul este doar „un scurt răgaz, la sfârșitul căruia luptele vor continua cu intensitate” și a prezis încă două luni de război.

Esențial este ca Hamas să poată localiza o parte din ostatici despre care se spune că sunt ținuți de alte grupuri în Gaza, a declarat premierul Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman, pentru Financial Times . „Dacă eliberează mai multe femei și copii, va exista o prelungire”, a spus el. „Nu avem încă informații clare câte femei sau câți copii pot găsi.” Chiar dacă se întâmplă acest lucru, luptele se vor relua probabil în 2-4 zile.

Armistițiul s-ar putea prelungi

09:19 Radioul armatei israeliene transmite că guvernul așteaptă răspunsul Hamas privind propunerea de prelungire a armistițiului de patru zile cu încă o zi în schimbul eliberării a 10 deținuți.

09:04 Un grup musulman thailandez își asumă negocierile directe cu Hamas, declarând că eforturile lor sunt cele care au dus la eliberarea celor 17 ostatici thailandezi din Gaza și nu cele ale Ministerului de Externesaui altor negociatori, relatează Reuters. „Noi am fost singurii care a discutat cu Hamas de la începutul războiului pentru a cere eliberarea thailandezilor”, a declarat luni președintele Asociației Absolvenților Thai-Iran, Lerpong Syed.

08:47 Cea mai completă imagine de până acum a vieții sub captivitatea Hamas a fost evocată de Yocheved Lipschitz , 85 de ani, o ostatică eliberată înainte de actualul armistițiu. La eliberare, Lipschitz a spus că a fost ținută în tuneluri care se întindeau sub Gaza „ca o pânză de păianjen”, relatează Associated Press. Ea a spus că răpitorii au spus că „sunt oameni care cred în Coran și nu ne-ar face rău”.

Lifshitz a spus că și ceilalți captivi au fost tratați bine și au primit îngrijiri medicale, inclusiv medicamente. Gărzile au păstrat condiții bune de trai, a spus ea. Ostaticilor li se dădea o masă pe zi cu brânză, castraveți și pita, a spus ea, adăugând că răpitorii mâncat același lucru.

Un alt ostatic de 72 de ani , eliberat în aceste zile, povestește că a „a trebuit să se adapteze la lumina soarelui” pentru că stătuse în întuneric mai multe săptămâni.El a spus că nu a știut că va fi eliberat până în ultimul moment – ​​„până când i-am văzut pe cei de la Crucea Roșie”.

08:21 Retorica Israelului arată dorința de a continua războiul- analist, pentru Al Jazeera. Este puțin probabil să aibă loc o prelungire a armistițiului de patru zile în curs, în ciuda solicitărilor tot mai multe ca Israelul să-l prelungească, potrivit profesorului Ibrahim Abusharif din Northwestern University din Qatar. „Retorica israeliană sugerează că vor continua bombardamentele și măcelul. Nu am prea multe speranțe”, a spus el pentru Al Jazeera.

„De asemenea, cred că o încetare temporară a focului nu este același lucru cu opririea războiului. Dacă după armistițiu reiau măcelul, nu se cheamă că s-au făcut progrese”

Israelul a primit lista ultimilor 11 ostatici care urmează să fie eliberați astăzi

08:05 Explozia de luna trecută de la Spitalul Arab Ahli a fost cauzată de o rachetă trasă de palestinieni, afirmă Human Rights Watch în urma unei investigații.

Explozia a fost cauzată de o „muniție propulsată de rachetă ca cele utilizate în mod obișnuit de grupurile armate palestiniene”, a declarat HRW într-un raport publicat duminică, adăugând că este nevoie de investigații suplimentare pentru a determina cine anume a lansat racheta. Ancheta HRW s-a bazat pe fotografii și videoclipuri disponibile public, imagini din satelit, interviuri cu cinci martori, alte analize și opinii ale experților. „Victimele și familiile celor uciși sau răniți meritau o investigație completă pentru a determina ce s-a întâmplat de fapt și cine a fost responsabil.”

Explozia, care a stârnit indignare în întreaga lume musulmană, a făcut obiectul unor afirmații contradictorii despre cine a fost responsabil și câți oameni au fost uciși.

07:38Israelul a primit lista ultimilor 11 ostatici care urmează să fie eliberați astăzi. Cei 11 au petrecut 52 de zile în captivitatea Hamas, relatează presa ebraică.

07:10Sarah Al-Suwaisa a fost unul dintre cei 39 de prizonieri palestinieni eliberați de Israel în primul schimb de ostatici. Vorbind după eliberare cu BBC, ea a spus că s-a simțit „umilită” de timpul petrecut în închisoare și că spray-ul cu piper erau des folosite împotriva deținuților. Ea a susținut că au fost închiși în camere întunecate în care „au suferit de frig”.

Câți ostatici și prizonieri au fost eliberați?

06:42Până acum, au avut loc acum trei schimburi de prizonieri-captivi de la începutul armistițiului de patru zile întrat în vigoare de vineri.

În total, 175 de persoane au fost acum eliberate:

  • 39 de cetățeni israelieni eliberați de Hamas, în trei grupuri de 13.
  • 117 prizonieri palestinieni eliberați de Israel, în trei grupuri de 39.
  • 17 Thailandezi eliberați de Hamas.
  • Un filipinez eliberat de Hamas.
  • Un israeliano-rus eliberat de Hamas.

Hamas a declarat că în total 50 de femei și copii urmează să fie eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni, conform acordului de armistițiu.

Presa israeliană scrie că Israelul nu a primit încă lista cu numele a 11 ostatici care ar trebui să fie eliberați luni de Hamas.

05:41 Într-un interviu acordat Al Jazeera, un lider înalt al grupului Jihad Islamic Palestinian (PIJ) a spus că propunerea de extindere a armistițiului umanitar este încă în curs de „evaluare” de către organizația sa. Acesta a mai adăugat că grupul său încearcă să oprească războiul, dar și strămutarea palestinienilor și că nu va permite Israelului să-și impună voința în Gaza.

PIJ este un grup politic fondat în 1981 de Fathi Abd al-Aziz al-Shikaki, un medic din Rafah din Fâșia Gaza. Aripa sa armată, Brigăzile al-Quds, ține prizonieri mai mulți soldați israelieni.