Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost inculpat luni în Vermont (nord-est) pentru tentativă de omor după ce a împușcat și rănit trei studenți, posibil vizați din cauza originii lor palestiniene, pe fondul creșterii numărului de acte rasiste în Statele Unite de la începutul războiului din Gaza, potrivit AFP.

Mașina politie SUAFoto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia

Atacul a stârnit indignare, iar președintele Joe Biden s-a declarat „îngrozit”, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Procurorul general Merrick Garland a declarat că „o anchetă este în curs de desfășurare, inclusiv dacă este vorba de o o infracțiune motivată de ură”.

Suspectul, identificat ca fiind Jason Eaton, în vârstă de 48 de ani, a fost arestat duminică seară după o percheziție la domiciliul său, în apropierea locului unde au avut loc evenimentele în seara precedentă, a precizat poliția din Burlington.

El este suspectat că a tras patru focuri de armă asupra celor trei studenți de 20 de ani din acest oraș din nordul Vermont, rănindu-i pe toți trei.

„Unul dintre ei a suferit răni care l-ar putea urmări pentru tot restul vieții”, a declarat șeful poliției Jon Murad în cadrul unei conferințe de presă. Ceilalți doi au fost descriși duminică ca fiind în „stare stabilă”.

Cei trei studenți, care își petreceau Ziua Recunoștinței în Burlington, în apropiere de granița canadiană, mergeau pe stradă și discutau în engleză și arabă când suspectul a apărut în fața lor, fără să vorbească, și a deschis focul înainte de a fugi, a explicat Murad. Două dintre victime purtau un keffiyeh, eșarfa tradițională palestiniană pe cap.

Potrivit autorităților, două dintre victime erau cetățeni americani, iar cea de-a treia era rezident legal în Statele Unite.

Suspectul a fost reținut fără cauțiune, potrivit presei americane.

„Act plin de ură”...

„Deși nu avem încă dovezi care să ne permită să spunem că este vorba de o infracțiune motivată de ură, este foarte clar că avem de-a face cu așa ceva”, a declarat procurorul districtului Chittenden County, Sarah George.

În Statele Unite, o infracțiune motivată de ură este un act împotriva unei persoane vizate din cauza anumitor caracteristici ale identității sale, cum ar fi etnia, religia, naționalitatea, orientarea sexuală sau handicapul.

Într-o declarație emisă duminică, familiile celor trei victime au cerut autorităților să trateze cazul ca atare.

Comitetul arabo-american împotriva discriminării a declarat că are „motive să creadă că aceast atac armat a avut loc pentru că victimele sunt arabi”.

„Faptul că li s-a întâmplat așa ceva arată nivelul de tensiune și de ură care există în anumite părți” din Statele Unite, a subliniat Rich Price, unchiul uneia dintre victime.

Radi Tamimi, unchiul unei alte victime, a declarat că nepotul său a crescut în Cisiordania ocupată.

„Întotdeauna am crezut că aducerea lui aici ar fi fost decizia corectă” pentru siguranța sa, a spus el. „Într-un fel, ne simțim trădați”.

În Statele Unite, contextul războiului dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas în Fâșia Gaza începând cu 7 octombrie a dat naștere la tensiuni puternice și la o creștere a actelor antisemite și islamofobe.

La începutul lunii octombrie, un băiat american de origine palestiniană în vârstă de șase ani a fost înjunghiat în apropiere de Chicago de un bărbat în vârstă de 70 de ani, acuzat de infracțiune rasistă, un act direct legat de războiul în curs de desfășurare din Gaza, potrivit poliției.

În California, un profesor este judecat pentru omor prin imprudență după moartea unui evreu la un miting de la începutul lunii noiembrie, care s-a transformat într-o altercație între pro-palestinieni și pro-israelieni.

„Am observat cu toții o creștere foarte clară a numărului și a frecvenței amenințărilor împotriva comunităților evreiești, musulmane și arabe din întreaga țară începând cu 7 octombrie”, a remarcat luni ministrul justiției.

„Există o teamă de înțeles în aceste comunități”, a adăugat el.

Merrick Garland a declarat că Departamentul de Justiție „monitorizează îndeaproape impactul conflictului din Orientul Mijlociu asupra organizațiilor teroriste și a extremiștilor violenți din Statele Unite și din străinătate”.