Miliardarul american Elon Musk a convenit ca serviciul său de acces la internet prin satelit Starlink să fie disponibil în Fâşia Gaza numai dacă va primi permisiunea din partea autorităţilor israeliene, potrivit ministrului israelian al comunicaţiilor Shlomo Karhi, transmit luni agențiile de presă DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Elon Musk și serviciul său de acces la internet prin satelit StarlinkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Ca rezultat al acestui acord semnificativ, unităţile satelit ale Starlink vor putea fi operate în Israel cu aprobarea Ministerului israelian al Comunicaţiilor, inclusiv în Fâşia Gaza”, a scris Karhi într-o postare pe platforma X (fosta Twitter, fondată de Musk).

La sfârșitul lunii octombrie, Elon Musk a dat asigurări că serviciul său de acces la internet prin satelit Starlink va susţine conectivitatea în Fâşia Gaza pentru „organizaţiile umanitare recunoscute internaţional”, în timp ce în acest teritoriu bombardat intens de armata israeliană telecomunicaţiile şi internetul sunt oprite. ONG-urile şi agenţiile ONU au anunţat anterior că pierduseră orice contact cu echipele lor aflate în Fâşia Gaza.

În urma ofertei lui Elon Musk de la finalul lunii octombrie, Israelul a anunţat că va împiedica prin toate mijloacele necesare reluarea comunicaţiilor în Fâşia Gaza de către Starlink, argumentând că mişcarea islamistă palestiniană Hamas ar putea folosi sistemul în scopuri teroriste.

Platforma X a fost criticată pentru modul în care a gestionat conţinutul legat de atacul comis în 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană Hamas contra Israelului. De asemenea, Musk a fost acuzat de antisemitism după ce i-a criticat pe miliardarul american de origine maghiară George Soros şi organizaţia evreiască Liga Anti-Defăimare (ADL, cu sediul la New York).

Musk a declarat luni că el este „pentru exprimare liberă, dar împotriva antisemitismului de orice fel”.

Elon Musk se află în Israel. Netanyahu l-a dus la Kfar Aza, unul dintre kibbutz-urile cele mai afectate de atacul terorist al Hamas

Pe de altă parte, Elon Musk a vizitat, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre kibbutz-urile din sudul Israelului atacate în 7 octombrie de comandouri ale Hamas.

„Trebuie să demilitarizăm Gaza după distrugerea Hamas şi să deradicalizăm” teritoriul palestinian, i-a explicat premierul Netanyahu lui Elon Musk, la finalul vizitei în kibbutz-ul Kfar Aza.

Cabinetul premierului israelian a publicat imagini care îi arată pe cei doi mergând printre ruinele din kibbutz.

În timpul vizitei sale în Israel, Elon Musk are prevăzută o întâlnire şi cu preşedintele Isaac Herzog, la care vor fi prezenţi reprezentanţi ai familiilor ostaticilor israelieni duşi în Fâşia Gaza de Hamas, potrivit biroului de presă al preşedinţiei israeliene.

Atacul terorist fără precedent comis de Hamas pe 7 octombrie s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morţi în Israel, în principal civili. Drept represalii, armata israeliană a lansat o ofensivă asupra poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza, 15.000 de persoane fiind ucise, conform guvernului Hamas.