Autorităţile germane au percheziţionat joi 15 proprietăţi din patru landuri în legătură cu activităţi ale Hamas, care ar avea sute de membri în Germania, precum şi ale grupului pro-palestinian Samidoun, a anunţat Ministerul german de interne, citat de Reuters și News.ro.

Perchezitii efectuate de politia germanaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

Percheziţiile au început la ora locală 6.00 (07.00 ora României) şi au ca scop aplicarea interdicţiei impuse recent celor două organizaţii, precum şi desfiinţarea structurilor ilegale ale Hamas, desemnată organizaţie teroristă în ţară, şi ale Samidoun, o altă organizație palestiniană mai puțin cunoscută, a precizat ministerul.

„Continuăm acţiunea noastră consecventă împotriva islamiştilor radicali", a declarat ministrul german de interne, Nancy Faeser, într-un comunicat.

„Prin interdicţiile impuse Hamas şi Samidoun în Germania, am trimis un semnal clar că nu vom tolera nicio glorificare sau susţinere a terorii barbare a Hamas împotriva Israelului”, a adăugat Faeser.

Potrivit ministerului, în Germania există aproximativ 450 de membri ai Hamas, ale căror activităţi variază de la susţinere şi propagandă la finanţare şi colectarea de donaţii. Marţi, autorităţile germane percheziţionaseră locuinţele a 17 persoane din landul Bavaria, acuzate că au răspândit discursuri de ură antisemită şi ameninţări online la adresa evreilor.

Majoritatea germanilor se tem de atacuri teroriste islamiste pe teritoriul țării

Ministrul german de interne a îndemnat joi grupurile musulmane din ţară să condamne explicit atacurile mortale comise de Hamas pe 7 octombrie şi să îşi exprime solidaritatea cu Israelul.

Perchezițiile de marți au avut loc la rândul lor după o vastă operațiune în șapte landuri de joia trecută, aceasta vizând o asociaţie islamistă suspectată de susţinerea mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Operaţiunea de joia trecută a vizat „Centrul Islamic din Hamburg” (IZH) şi alte cinci organizaţii suspectate de legături cu acesta. Germania consideră Hezbollahul drept o „organizaţie teroristă” şi i-a interzis activităţile în ţară în aprilie 2020, o mutare denunțată furios de Iran la momentul respectiv.

Percheziţiile de joi au avut loc la 54 de proprietăţi în diverse landuri germane. Activităţile IZH vizează să difuzeze „conceptul revoluţionar” al mollahilor iranieni, „suspectat de faptul că este contrar ordinii constituţionale a Germaniei”, se arată în comunicat.

Perchezițiile au avut loc în contextul în care un sondaj de opinie publicat pe 12 noiembrie arată că aproape 60% din cetățenii germani se tem că războiul din Fâşia Gaza ar putea conduce la atacuri teroriste de amploare în Germania.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.