Acordul Israel-Hamas încheiat după 48 de zile de lupte în Fâșia Gaza soldate cu mii de morți și răniți va fi pus în aplicare începând de vineri. La ora 7.00 ar urma să intre în vigoare armistițiul - convenit pentru o perioadă de 4 zile -, iar la ora 16.00 ar urma să fie eliberați primii 13 ostatici ținuți de Hamas.

Războiul Israel- HamasFoto: Ismael Mohamad / UPI / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • „Sunteți în siguranță”: Israelul se pregătește să primească ostaticii. De la un manual privind traumele psihologice la asistență medicală de bază, chiar și primele cuvinte ale soldaților atunci când intră în contact cu copiii au fost alese cu grijă.
  • Comandanții serviciilor de informații au ignorat avertismentele că Hamas simulează o invazie majoră - rapoarte
  • Biden i-a cerut lui Netanyahu să acționeze pentru calmarea frontului de nord în timpul armistițiului de 4 zile
  • Forțele de apărare israeliene afirmă că avioanele de luptă au lovit mai multe locații de lansare de rachete în Liban, ca răspuns la tirurile îndreptate spre nordul Israelului în cursul zilei.
  • Medicii din Gaza au făcut apel la ajutor internațional după arestarea directorului spitalului al Shifa de către forțele de apărare israeliene.
  • Partea palestiniană nu a primit lista deţinuţilor palestinieni care urmează să fie eliberaţi vineri
  • Armata israeliană spune că controlul asupra nordului Gaza este doar o primă etapă dintr-un război lung
  • Aripa armată a Hamas face apel la o escaladare a confruntării cu Israelul
  • O lovitură aeriană a ucis cel puțin 12 persoane, inclusiv copii, într-o tabără de refugiați din centrul Gaza, cu câteva ore înainte de începerea începerii focului, potrivit oficialilor de la spitalul al Aqsa din apropiere.

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 48-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

01:57„Primim rapoarte despre câini care mănâncă cadavre pe stradă”

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Qatar, Majed al Ansari, a declarat la Sky News că speră ca țara sa să reducă la minimum timpul de transport al ostaticilor - efectuat de Crucea Roșie - în timpul încetării focului de mâine.

Ca parte a acordului, Israelul a fost de acord să permită intrarea în Gaza a 200 de camioane cu ajutoare umanitare, dar Ansari spune că acest lucru nu va satisface nici măcar 1% din nevoile oamenilor de acolo.

Referindu-se la sfârșitul încetării focului, el avertizează că distrugerile continue din Gaza riscă „radicalizarea unei întregi generații care, după ce și-a pierdut familiile, casele și viitorul, va vedea doar răzbunarea ca pe un obiectiv valoros”.

„Primim rapoarte despre câini care mănâncă cadavre pe stradă, copii fără membre, sugari care mor dacă sunt scoși cu forța din incubatoare.”, a adăugat el.

Comandanții serviciilor de informații au ignorat avertismentele că Hamas simulează o invazie majoră

01:15 Avioane israeliene au lovit lansatoare de rachete Hezbollah în Liban

Forțele de apărare israeliene afirmă că avioanele de luptă au lovit mai multe locații de lansare de rachete în Liban, ca răspuns la tirurile îndreptate spre nordul Israelului în cursul zilei.

Cel puțin 80 de rachete și proiectile au fost lansate joi din Liban spre nordul Israelului într-o serie de salve ale Hezbollah, care au marcat unul dintre cele mai ample atacuri ale grupării teroriste din 7 octombrie.

00:47 Medicii din Gaza au făcut apel la ajutor internațional după arestarea directorului spitalului al Shifa de către forțele de apărare israeliene.

Un coleg director de spital a declarat pentru Sky News: „Acest lucru este incredibil și inacceptabil. Este o crimă”.

Muhammad Abu Salmiya, care a fost o voce critică constantă în mass-media cu privire la acțiunea militară a IDF în jurul principalului spital din Gaza, a fost arestat ieri de către armata israeliană. El făcea parte dintr-un convoi care muta pacienți și rude din spitalul din nordul spre sudul Gaza.

00:11 Partea palestiniană nu a primit lista deţinuţilor palestinieni care urmează să fie eliberaţi vineri

Un oficial palestinian implicat în prim-planul viitoarei eliberări de ostatici în Fâşia Gaza declară joi seara CNN că nu a primit o listă cu numele deţinuţilor palestinieni care urmează să fie eliberaţi vineri, relatează CNN.

Şeful Comisiei palestiniene a Afacerilor Deţinuţilor şi foştilor deţinuţi, Qadura Fares, declară CNN că estimează că 30-35 de deţinuţi palestinieni urmează să fie eliberaţi vineri într-un prim grup.

Toţi deţinuţii urmează să fie eliberaţi la punctul de control Beitunia, situat imediat la sud de Ramallah, în Cisiordania ocupată, anunţă el.

Israelul a publicat o listă de 300 de nume ale persoanelor care pot fi eliberate în cadrul schimbului prevăzut în acordul cu Hamasul.

Aripa armată a Hamas face apel la o escaladare a confruntării cu Israelul

23:44Comandanții serviciilor de informații au ignorat avertismentele că Hamas simulează o invazie majoră - rapoarte

Mai multe instituții media ebraice relatează că un subofițer experimentat din cadrul serviciilor de informații a raportat la începutul acestui an că gruparea teroristă Hamas a organizat un exercițiu la scară largă care simulează un scenariu în care comunitățile israeliene sunt luate cu asalt, clădirile publice sunt preluate și soldații sunt uciși - dar că îngrijorările sale au fost respinse de superiori, potrivit Times of Israel.

23:15 Poliția din Toronto spune că infracțiunile motivate de ură au crescut de la începutul conflictului din Gaza

Numărul infracțiunilor motivate de ură antisemită și antimusulmană din Toronto, cel mai mare oraș din Canada, a crescut semnificativ de la începutul conflictului din Gaza dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, au declarat vineri autoritățile, potrivit Reuters.

Șeful poliției, Myron Demkiw, a declarat că 78 de infracțiuni motivate de ură au fost raportate între 7 octombrie și 20 noiembrie, comparativ cu 37 în același interval de timp în 2022. Numărul real a fost fără îndoială mai mare, deoarece unele persoane au ezitat să se prezinte, a adăugat el.

Numărul de infracțiuni motivate de ură antisemită raportate în această perioadă aproape că s-a triplat, ajungând la 38 de la 13 anul trecut, în timp ce cele care au implicat populația musulmană, palestiniană și arabă au sărit la 17 de la doar una în 2022.

22:52 Armata israeliană spune că controlul asupra nordului Gaza este doar o primă etapă dintr-un război lung

Obținerea controlului asupra jumătății nordice a Fâșiei Gaza va marca doar prima etapă a campaniei israeliene de distrugere a Hamas, a declarat joi purtătorul de cuvânt militar principal, cu o zi înainte de începerea unei pauze de patru zile în lupte.

„Controlul asupra părții de nord a Fâșiei Gaza este prima etapă a unui război lung”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite. „Ne pregătim pentru următoarele etape, așteptăm cu nerăbdare ca în următoarele zile să ne concentrăm pe planificarea și îndeplinirea următoarelor etape ale războiului”.

Biden i-a cerut lui Netanyahu să acționeze pentru calmarea frontului de nord

22:27 Aripa armată a Hamas face apel la o escaladare a confruntării cu Israelul

Purtătorul de cuvânt al aripii armate a Hamas a făcut apel la escaladarea confruntării cu ocupația israeliană pe toate fronturile de rezistență.

„Facem apel la escaladarea confruntării cu ocupația în toată Cisiordania și pe toate fronturile de rezistență”, a declarat Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor al Qassam, într-o înregistrare video difuzată de televiziunea Al Jazeera.

21:57Biden i-a cerut lui Netanyahu să acționeze pentru calmarea frontului de nord în timpul armistițiului de 4 zile

Președintele american Joe Biden i-a cerut ieri premierului Benjamin Netanyahu ca Israelul să acționeze pentru a calma frontul de nord al războiului în timpul armistițiului planificat de patru zile, potrivit Channel 13 news.

Citând o sursă neidentificată, familiarizată cu detaliile convorbirii telefonice, postul afirmă că Netanyahu nu a făcut nicio promisiune în acest sens.

Problema ar putea fi abordată în timpul reuniunii din această seară a cabinetului de război, care se reunește chiar acum.

21:37O lovitură aeriană a ucis cel puțin 12 persoane, inclusiv copii, într-o tabără de refugiați din centrul Gaza, cu câteva ore înainte de începerea începerii focului, potrivit oficialilor de la spitalul al Aqsa din apropiere.

Hosni Moharib și-a pierdut soția și mai mulți copii în atacul asupra taberei de refugiați Nuseirat, în timp ce alte rude ale sale au rămas îngropate sub dărâmături, potrivit Sky News.

„Ei ucid copii și bebeluși, aceștia sunt cei care se opun și luptă?”, a spus el, stând în mijlocul dărâmăturilor casei sale, înainte de a izbucni în lacrimi. Cadavrele care au fost recuperate au fost duse la spitalul al Aqsa.

Forțele israeliene au descoperit un tunel Hamas în interiorul moscheii din Gaza

20:56CNA-ul francezilor dă un avertisment Radio France și amenință cu posibile sancțiuni postul CNews

Arcom a emis un avertisment către Radio France pentru un scheci polemic a umoristului și jurnalistului Guillaume Meurice despre Netanyahu și a deschis calea unor sancțiuni împotriva CNews pentru comentariile antimusulmane ale lui Eric Zemmour.

20:29 „Sunteți în siguranță”: Israelul se pregătește să primească ostaticii

„Sunt soldat în forțele israeliene și sunt aici pentru a vă duce acasă. Sunteți în siguranță”. Israelul se pregătește metodic și cu atenție pentru a-și recupera primii copii ostatici, potențial traumatizați de detenție și de condițiile în care au fost răpiți, potrivit AFP.

De la un manual privind traumele psihologice la asistență medicală de bază, chiar și primele cuvinte ale soldaților atunci când intră în contact cu copiii au fost alese cu grijă. Experții subliniază faptul că este posibil ca recuperarea copiilor să dureze mult timp după această încercare teribilă și că, cel puțin, ieșirea ar trebui să fie planificată cu atenție.

20:09Forțele israeliene au descoperit un tunel Hamas în interiorul moscheii din Gaza, lansatoare de rachete lângă case

Trupele Brigăzii Nahal au descoperit un tunel al Hamas în interiorul unei moschei și lansatoare de rachete lângă case în timpul operațiunilor sale din nordul orașului Jabaliya din Gaza, afirmă armata.

Într-o declarație,citată de Times of Israel, Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că trupele Nahal s-au luptat cu agenți Hamas la periferia orașului Jabaliya.

19:50 Guvernul Hamas a anunțat marți că 14.854 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie, potrivit AFP.

Guvernul palestinian Hamas a precizat că printre morții de până acum se numără 6.150 de copii și 4.000 de femei. Alte 36.000 de persoane au fost rănite.

Ministerul Sănătății din Hamas spune că zeci de cadavre sunt împrăștiate pe străzile din nordul Fâșiei Gaza și că este imposibil să le numeri din cauza intensității loviturilor.

Netanyu spune că a primit o listă „inițială” a ostaticilor care ar urma să fie eliberați vineri

19:31 Școlile administrate de Autoritatea Palestiniană au sărbătorit masacrele Hamas din 7 octombrie, constată un organism de supraveghere, citat de Times of Israel.

De la masacrele brutale comise de Hamas împotriva israelienilor la 7 octombrie, atrocitățile au fost sărbătorite de cel puțin 11 școli din Cisiordania, dintre care opt administrate de Autoritatea Palestiniană, potrivit unui nou raport al unui organism de supraveghere.

Școlile „sărbătoresc în mod deschis și public ororile masacrului din 7 octombrie”, afirmă Institutul pentru Monitorizarea Păcii și Toleranței Culturale în Educația Școlară (IMPACT-se), adăugând că „acest lucru urmează anilor de predare a urii în școlile AP”.

19:01Ministrul israelian al Comunicațiilor, Shlomo Karhi, a propus o rezoluție guvernamentală pentru a opri orice publicitate de stat, abonamente sau alte legături comerciale cu cotidianul Haaretz, din cauza a ceea ce el descrie drept „propaganda falsă” a publicației de stânga împotriva statului Israel în timpul războiului, scrie The Times of Israel.

El acuză Haaretz pentru politica sa editorială cu privire la război și propune ca statul să nu încheie noi acorduri comerciale cu ziarul, să oprească orice publicitate din acesta, chiar dacă a fost plătită, și să blocheze orice plăți restante.

„De la începutul războiului, biroul meu a primit numeroase plângeri că ziarul Haaretz a adoptat o linie dăunătoare, care subminează obiectivele războiului și slăbește efortul militar și rezistența societății”, a susținut Karhi.

18:30 Oficialii israelieni au anunțat toate familiile ai căror membri urmează să fie eliberați vineri din captivitate de către Hamas, a transmis biroul premierului Benjamin Netanyu.

Acesta îndeamnă publicul să se abțină de la „răspândirea de zvonuri și informații neoficiale” și cere presei să nu publice lista de ostaticilor până când ei nu se întorc în Israel.

17:02Biroul premierului israelian Benjamin Netanyu spune că a primit o listă „inițială” a ostaticilor care ar urma să fie eliberați vineri la ora locală 16.00, conform The Guardian.

„Oficialii relevanți verifică detaliile listei și sunt în prezent în contact cu toate familiile”, a adăugat sursa citată, fără detalii despre ostaticii care ar urma să fie eliberați.

Armistițiul va intra în vigoare vineri dimineață. Primii ostatici vor fi eliberați tot vineri

16:52Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului, Majed Al-Ansari, a explicat că intrarea în vigoare a acordului este întârziată pentru că Gaza este zonă de război și trebuie asigurată siguranța pe tot parcursul.

El a spus că listele au fost convenite doar pentru prima zi, iar pentru zilele următoare se va anunța pe parcurs, subliniind că este important ca liniile de comunicare să rămână deschise.

Oficialul din Qatar a subliniat că orice reluare a ostilităților în perioada convenită ar putea duce la întreruperea armistițiului.

16:44Hamas a confirmat că armistițiul de patru zile va începe vineri, iar pentru fiecare ostatic israelian eliberat vor fi eliberați de către Israel trei prizonieri palestinieni, scrie The Times of Israel.

„Armistiţiul va dura patru zile, începând de vineri dimineaţa, şi constă într-o oprire completă a operațiunilorr militare. În această perioadă, 50 de deţinuţi sionişti, femei şi copii în vârstă de până la 19 ani, vor fi eliberaţi, în schimbul eliberării pentru fiecare dintre ei a trei deţinuţi palestinieeni, femei şi copii”, au transmis Brigăzile Ezzedin al-Qasam, Aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas

16:30 Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului, Majed Al-Ansari, a declarat că încetarea focului Israel-Hamas va intra în vigoare vineri, la ora 7.00 dimineața, scrie The Times of Israel.

Tot vineri, dar la ora 16.00, ar urma să fie eliberat și primul grup de 13 ostatici, a declarat același oficial din Qatar, țară care a mediat acordul.

Oficialul din Qatar a spus că Doha a primit lista cu numele civililor pe care gruparea teroristă Hamas îi va elibera în prima zi a acordului, din cel puțin patru grupuri.

Întrebat despre ostaticii din alte țări, el a spus că accentul s-a pus pe scoaterea din pericol a femeilor și copiilor, subliniind că scopul este ca pauza în lupte să se încheie „cu un armistițiu de durată”.

Hamas a capturat cel puțin 240 de ostatici israelieni în timpul atacului său din 7 octombrie asupra Israelului. Acordu încheiat între Israel și Hamas, intermediat de Qatar, Egipt și SUA, prevede că 50 de ostatici israelieni vor fi returnați în schimbul unei pauze de patru zile a ostilităților și a eliberării a 150 de palestinieni deținuți în Israel.

De ce au fost amânate eliberarea ostaticilor și aplicarea armistițiului

15:28 Wall Street Journal a explicat, după ce a discutat cu surse egiptene, de ce eliberarea ostaticilor și punerea în aplicare a unui armistițiu temporar au fost amânate:

Oficiali egipteni de rang înalt au spus că Hamas nu a reușit să aprobe în mod oficial mecanismul de eliberare a ostaticilor și nu a furnizat Israelului o listă exactă cu cei care urmează să fie eliberați mai întâi. La rândul său, Israelul a întârziat predarea listei cu primul grup de prizonieri palestinieni pe care intenționează să îi elibereze, potrivit unor oficiali care au cunoștință de discuții.

Printre problemele tehnice care îngreunează procedura se numără accesul Comitetului Internațional al Crucii Roșii la ostaticii eliberați și negocierile privind locul prin care aceștia vor părăsi Gaza. Israelul dorea ca ostaticii să fie predați Crucii Roșii înainte de a fi transferați în Israel, în timp ce Hamas cere acum ca aceștia să fie dați direct Egiptului. Israelul a cerut, de asemenea, ca cei din Crucea Roșie să aibă acces la ostaticii rămași în Gaza după primul schimb, lucru cu care Hamas nu a fost de acord.

15:07 Armata israeliană a confirmat joi că directorul Spitalului Al Shifa din Fâșia Gaza a fost reținut pentru un interogatoriu în legătură cu dovezi că unitatea a fost folosită ca centru de comandă și control pentru mișcarea islamistă Hamas.

„În spital, sub conducerea sa, a existat o activitate teroristă extinsă a Hamas. Rețeaua de tuneluri teroriste Hamas situată sub spital profita, de asemenea, de energia electrică și de resursele spitalului. În plus, Hamas a depozitat numeroase arme în interiorul clădirii spitalului și în incinta acestuia.", a afirmat armata israeliană într-un comunicat.

14:10Muhammad Abu Salmiya, directorul al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, se afla în drum dinspre nordul Fâșiei Gaza spre zona de sud alături de alți medici când a fost arestat de forțele israeliene, spune un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza , controlat de Hamas, conform Al Jazeera.

Potrivit Al Jazeera, Hamas a emis o declarație prin care cere organizațiilor internaționale să intervină pentru a-l elibera pe Abu Salmiya.

13:43Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, face o evaluare cu comandanții poliției și ai serviciilor penitenciare, înainte de eliberarea preconizată a aproximativ 150 de prizonieri palestinieni, ca parte a acordului cu Hamas, scrie The Times of Israel.

12:55Forțele de Apărare ale Israelului au publicat imagini ale unității de elită Egoz care operează în tabăra Shati din orașul Gaza, susținând că au descoperit acolo locuri folosite de Hamas, în care se aflau arme și echipamente militare.

Hezbollah a lansat cel mai amplu atac asupra Israelului

12:30Gruparea Hezbollah din Liban afirmă că a tras 48 de rachete asupra unei baze a armatei israeliene de lângă Safed, în cel mai mare atac de tip baraj de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, care intervine în timp ce ministrul iranian de externe a venit la Beirut în a doua sa vizită de la 7 octombrie, scrie The Times of Israel.

Potrivit estimărilor iniţiale ale presei israeliene, între 30 şi 50 de rachete au fost lansate din Liban spre Galileea Superioară, fiind cel mai amplu astfel de atac de la începutul luptelor de la graniţa de nord.

Atacul a avut loc în timp ce ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, s-a întâlnit cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-o locaţie nedezvăluită din Liban.

11:36Un oficial al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că Israelul a ordonat evacuarea completă a spitalului indonezian din nordul Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.

Dr. Munir al-Boursh a declarat pentru televiziunea Al-Jazeera că oficialii spitalului încearcă să se organizeze cu autobuze pentru a evacua aproximativ 200 de pacienți, inclusiv persoanei în vârstă și copii cu arsuri.

Luptele au izbucnit în afara spitalului de zile întregi, iar sute de persoane au fost deja evacuate în sud.

10:45Noul ministru de externe al Marii Britanii, David Cameron, a ajuns în Israel.

Imaginile apărute pe rețelele de socializare îl arată vizitând kibuțul Be’eri lângă granița cu Gaza, care a fost devastată de atacul Hamas din 7 octombrie.

10:24Șeful Statului Major al forțelor armate israeliene le-a spus soldaților că „nu punem capăt războiului”.

„Încercăm să facem astfel încât presiunea operațiunii terestre să ne facă să atingem scopul acestui război, de a crea condițiile pentru eliberarea ostaticilor răpiți. Nu punem capăt războiului. Vom continua până când vom învinge!”.

Directorul celui mai mare spital din Gaza a fost arestat

10:01 Directorul spitalului al-Shifa a fost arestat de Israel. Ziarul Haaretz relatează că o sursă din cadrul Armatei a confirmat că Mohammad Abu Salmiya a fost arestat. Al Jazeera îl citează pe Khalid Abu Samra, un șef de departament al spitalului, spunând că „Mohammad Abu Salmiya a fost arestat împreună cu alți câțiva medici seniori”.

09:59Înalta Curte de Justiție a Israelului a respins două contestații depuse împotriva acordului cu Hamas de a schimba aproximativ 50 de ostatici israelieni cu aproximativ 150 de palestinieni închiși în Israel.

Decizia unanimă a grupului de trei judecători arată că guvernul apreciază corect problemele de securitate și diplomație, probleme care nu țin de competența instanței.

De asemenea, instanța respinge pretențiile petiționarilor conform cărora guvernul discriminează unii prizonieri prin eliberarea altora, spunând că declarațiile guvernului indică că încearcă să elibereze toți ostaticii și că Hamas este responsabil pentru separarea ostaticilor în diferite categorii.

09:37Secretarul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, a sosit în Orientul Mijlociu la prima sa vizită în regiune de când a revenit în guvern săptămâna trecută. El se va întâlni cu liderii israelieni și palestinieni pentru a discuta despre acordul de eliberare a ostaticilor

09:09Germania spune că sunt în curs de desfășurare percheziții în patru landuri vizând locuințele membrilor și susținătorilor Hamas și ai altor organizații teroriste palestiniene interzise în țară.

„Luăm măsuri împotriva islamiştilor radicali. Interzicând Hamas și Samidoun în Germania, am transmis un semnal clar că nu vom tolera scuze sau sprijin pentru teroarea Hamas împotriva Israelului”, a declarat ministrul de Interne Nancy Faeser într-o declarație.

300 de ținte din Fâșia Gaza lovite de armata israeliană în ultima zi

08:42 Forțele aeriene israeliene au efectuat lovituri împotriva a aproximativ 300 de ținte din Fâșia Gaza în ultima zi, potrivit IDF. Țintele au inclus centre de comandă, tuneluri, depozite de arme, fabrici de armament și poziții de lansare de rachete antitanc.

08:28 „Nu există niciun motiv de îngrijorare” în legătură cu negocierile privind acordul, a declarat o sursă familiarizată cu discuțiile pentru ziarul israelian Haaretz. Sursa a spus: Întârzierea nu provine dintr-o întrerupere a discuțiilor, ci mai degrabă din necesitatea de a soluționa chestiunile administrative rămase de rezolvat.

08:00 Qatar: Anunțul privind începerea încetării focului Israel-Hamas va veni în câteva ore. Vorbind joi dimineață, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Qatar, Majid bin Mohammed Al Ansari, a declarat că un anunț cu privire la începutul armistițiului ar putea avea loc în următoarele ore. Qatar a mediat în negocierile privind armistițiul.

07:58Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat că sunt în curs de elaborare detaliile logistice finale pentru eliberarea ostaticilor. „Suntem pe drumul cel bun și sperăm că aplicarea acordului va începe vineri dimineață”, a spus Watson.

07:43 Un membru al familiei unui ostatic ținut captiv în Gaza spune că întârzierile și schimbările survenite în acordul de eliberare afectează enorm emoțiile deja deteriorate ale familiilor.

„Aceste suișuri și coborâșuri ne omoară”, spune Diego Engelbert, a cărui soră Karina, cumnatul Ronen și fiicele lor Mika și Yuval sunt ținuți ostatici.

„Ne țineam de o rază de speranță și încă o dată ea a dispărut – aceasta face parte din teroarea psihologică prin care trecem zilnic.”

07:11 Un oficial american declară că decizia de a amâna acordul a fost luată de comun acord de Israel, Qatar și Egipt . Un înalt oficial american a declarat pentru CNN că decizia de a amâna punerea în aplicare a acordului a fost luată de Israel împreună cu Qatar și Egipt, cu acceptul SUA.

Oficialul spune că a fost nevoie de mai mult timp pentru a finaliza detaliile și pentru a „minimiza lucrurile greșite”, relatează CNN.

Potrivit acordului, Hamas va elibera 50 de ostatici israelieni - copii, mamele lor și alte femei - pentru o pauză de patru zile în lupte și eliberarea a 150 de prizonieri palestinieni, femei și minori.

06:25 Încetarea focului pentru patru zile urma să intre în vigoare joi la ora locală 10:00, potrivit oficialilor israelieni, dar o problemă apărută în ultimul moment pare să cauzeze o întârziere. Cu puțin timp înainte cinci membri ai Hezbollah - puternica miliție susținută de Iran din Liban - au fost uciși într-un atac israelian la Beit Yahoun, în sudul Libanului.

06:00 La sol, Israelul își continuă operațiunile în Gaza - iar premierul Benjamin Netanyahu a promis o „victorie absolută” asupra Hamas.

01:31 Armistițiul temporar înseamnă să hrănești copiii înainte de a-i ucide, spune un diplomat palestinian.

„Să ne hrănim copiii timp de câteva zile și apoi să reluăm uciderea lor este de neconceput”, a declarat șeful misiunii palestiniene în Marea Britanie, înainte de încetarea temporară a focului de mâine.

Israelul a pus în aplicare un „plan” pentru „a se asigura că în Gaza este imposibil de trăit”, a declarat Dr. Husam Zomlot pentru Sky News.

Comentariile sale vin după ce Benjamin Netanyahu a promis miercuri seară că va continua războiul odată ce armistițiul se va încheia, pentru a învinge Hamas.

01:11 Peste 100 de victime palestiniene neidentificate au fost îngropate împreună într-o groapă comună în sudul Gaza, potrivit Sky News.

Cadavrele, învelite în folii de plastic albastre, au fost așezate împreună în mormântul din Khan Younis.

Lucrătorii medicali au documentat cadavrele și au efectuat rugăciuni funerare.

Ostaticii 'nu vor fi eliberați înainte de ziua de vineri'

00:45 Netanyahu: „Am spus Mossadului să acționeze împotriva șefilor Hamas oriunde s-ar afla”.

Răspunzând la mai multe întrebări în cadrul conferinței de presă din această seară, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că a spus Mossadului să acționeze împotriva șefilor Hamas oriunde s-ar afla, potrivit Times of Israel.

După ce un reporter menționează un raport (în ebraică) care afirma că Ismail Haniyeh și Khaled Mashaal au declarat că se așteaptă să continue să conducă Gaza după război, Netanyahu spune că a „instruit Mossadul să acționeze împotriva șefilor Hamas oriunde s-ar afla”.

Întrebat dacă armistițiul se aplică pentru a-i viza pe șefii Hamas - o presupusă referire la cei din străinătate - Netanyahu spune că nu există „o astfel de obligație”.

00:15Fiul șefului blocului parlamentar Hezbollah a fost ucis într-un atac israelian în sudul Libanului - surse.

Fiul unui important deputat Hezbollah a fost ucis miercuri într-un contraatac israelian în sudul Libanului, a declarat pentru AFP o sursă apropiată familiei.

Fiul lui Mohammed Raad, șeful blocului parlamentar al Hezbollah, „a fost ucis împreună cu un număr de alți membri Hezbollah”, într-o lovitură israeliană asupra unei case din Beit Yahun, precizează sursa, care a cerut să rămână anonimă, nefiind autorizată să vorbească cu presa.