Mai multe instituții media ebraice relatează că un subofițer experimentat din cadrul serviciilor de informații a raportat la începutul acestui an că gruparea teroristă Hamas a organizat un exercițiu la scară largă care simulează un scenariu în care comunitățile israeliene sunt luate cu asalt, clădirile publice sunt preluate și soldații sunt uciși - dar că îngrijorările sale au fost respinse de superiori, potrivit Times of Israel.

Militanți Hamas au trecut din Gaza în Israel, unde au lansat o ofensivă de amploareFoto: Hani Alshaer / AFP / Profimedia

Un subofițer cu expertiză într-un anumit domeniu relevant a tras un semnal de alarmă cu privire la exercițiul extraordinar, care a simulat, de asemenea, doborârea unor avioane israeliene, dar un ofițer a declarat că el crede că scenariul este „total imaginar” și că grupul terorist palestinian se „laudă”.

Alții nu au fost de acord, spunând că opțiunea este realistă și ar trebui luată în serios, potrivit postului public de televiziune Kan, dar informațiile nu au fost luate în considerare.

Un alt subofițer, mai puțin experimentat, a încercat, de asemenea, să atragă atenția asupra exercițiilor Hamas, potrivit Channel 12 news.

El a remarcat planurile de a sparge gardul de la granița cu Gaza în mai multe puncte și a spus că concluzia a fost că Hamas plănuia o invazie majoră, dar un comandant superior i-a spus: „Acestea sunt fantezii”.

După ce elemente centrale ale scenariilor simulate au devenit realitate pe 7 octombrie, Channel 12 citează un membru anonim al unității de informații 8200 a armatei, care a declarat că comandanții săi „au fost informați în timp real, au fost atât de multe lucruri care ar fi trebuit să le aprindă luminițele roșii”.

Săptămâna trecută, un raport a detaliat acuzațiile de sexism ale unor tinere soldat care monitorizau frontiera din Gaza și ale căror avertismente au fost ignorate de comandanți în săptămânile dinaintea masacrului brutal al Hamas.