La mai bine de o lună de la atacul sângeros din 7 octombrie al grupării islamiste Hamas, armata israeliană continuă să bombardeze Fâșia Gaza. Vineri, alți 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi vor ajunge în ţară în perioada următoare, conform MAE.

Rachete de semnalizare lansate de trupele israeliene deasupra Fâșiei Gaza în timpul bombardamentelor israeliene pe fondul luptelor în curs cu mișcarea palestiniană HamasFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI:

  • Bombardamente intense ale forțelor israeliene au fost raportate vineri seara târziu în partea de nord a Fâșiei Gaza
  • Macron „îndeamnă Israelul să înceteze” bombardarea civililor din Gaza. „Împărtășim durerea (Israelului). Și împărtășim dorința lor de a scăpa de terorism”. Dar nu există „nicio justificare” pentru bombardarea civililor din Gaza, a spus el, referindu-se la „bebeluși, femei și bătrâni”.
  • Premierul Benjamin Netanyahu revine și spune că Fâșia Gaza va rămâne sub controlul Armatei israeliene
  • Aproximativ 200.000 de persoane și-au pierdut casele în Gaza, unde 45% din locuințe sunt avariate sau distruse - ONU
  • Israelul a revizuit de la 1.400 la 1.200 numărul morților în urma unui atac al Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie, după ce a identificat cadavrele ca fiind ale unor bărbați din mișcarea islamistă
  • Hezbollahul spune că șapte dintre combatanții săi au fost uciși în lovituri israeliene
  • Israelul anunţă că un proiectil lansat greşit din Fâşia Gaza a lovit Spitalul al-Shifa din Gaza, după ce Hamasul acuză Tsahalul de un atac soldat cu 13 morţi şi zeci de răniţi
  • Forțele israeliene spun că vor „opera în orice arenă” care amenință țara
  • Peste 100.000 de locuitori din Fâșia Gaza au fugit spre sud în ultimele două zile, în timp ce forțele israeliene operează „în interiorul orașului Gaza”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt militar principal, contraamiralul Daniel Hagari.
  • Peste 100 de lucrători ONU au fost uciși în Gaza de la începutul războiului dintre Israel și Hamas

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 35-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

01:18Tancuri israeliene au fost văzute în fața spitalului al Rantisi din cartierul Rimal din Gaza.

OSINT a verificat patru înregistrări video filmate din mai multe unghiuri în interiorul complexului spitalicesc, care arată tancuri în jurul spitalului și circulând pe drumul din nordul complexului.

Sky News spune că turela tancului din videoclipul de mai jos se potrivește cu un tanc Merkava.

00:56Hezbollahul spune că șapte dintre combatanții săi au fost uciși în lovituri israeliene

Hezbollahul libanez a declarat vineri că șapte dintre luptătorii săi au fost uciși de lovituri israeliene, fără a preciza unde și când, în contextul în care tensiunile la frontieră s-au agravat de la începutul războiului din 7 octombrie între Israel și Hamasul palestinian, potrivit AFP.

Mișcarea islamistă libaneză a dezvăluit identitatea celor șapte combatanți într-un comunicat, precizând că aceștia sunt „martiri pe drumul spre Ierusalim”, o expresie folosită de Hezbollah pentru a deplânge moartea membrilor săi, în total 68 de morți de la începutul confruntărilor de la granița israeliano-libaneză, în urmă cu mai bine de o lună.

00:39Aproximativ 200.000 de persoane și-au pierdut casele în Gaza, unde 45% din locuințe sunt avariate sau distruse - ONU

Cel puțin 45% din locuințele din Gaza au fost distruse sau avariate începând cu 4 noiembrie, iar până la 200.000 de persoane nu mai au locuințe, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, citat de CNN.

Gaza este unul dintre cele mai dens populate locuri din lume, cu peste 500 de persoane la 100 de metri pătrați în multe zone, potrivit Comisiei Europene.

00:14Macron „îndeamnă Israelul să înceteze” bombardarea civililor din Gaza

Într-un interviu acordat BBC și difuzat vineri seară, președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat Israelul să înceteze bombardamentele care ucid civili în Gaza.

„Împărtășim durerea (Israelului). Și împărtășim dorința lor de a scăpa de terorism”. Dar nu există „nicio justificare” pentru bombardarea civililor din Gaza, a spus el, referindu-se la „bebeluși, femei și bătrâni”.

Israelul bombardează intens nordul Fâșiei Gaza

23:58 Israelul anunţă că un proiectil lansat greşit din Fâşia Gaza a lovit Spitalul al-Shifa din Gaza, după ce Hamasul acuză Tsahalul de un atac soldat cu 13 morţi şi zeci de răniţi

Armata israeliană susţine că un proiectil rătăcit lansat din Fâşia Gaza a lovit vineri Spitalul al-Shifa, cel mai mare spital din enclavă, după ce Guvernul Hamas a acuzat Israelul de un atac soldat cu cel puţin 13 morţi şi zeci de răniţi, relatează CNN.

”Azi (vineri) mai devreme, Tsahalul a primit informaţii despre o lovitură la Spitalul Shifa din Gaza. Biroul de presă al Hamas a afirmat imediat că a fost un atac al armatei israeliene”, declară un purtător de cuvânt, locotentent-colonelul Richard Hecht, într-un comunicat transmis CNN.

23:40Forțele israeliene spun că vor „opera în orice arenă” care amenință țara

La două săptămâni după ce Israelul a lansat operațiuni terestre în interiorul Fâșiei Gaza, forțele israeliene sunt „pregătite și operează în orice arenă care amenință statul Israel”, a declarat un purtător de cuvânt militar, citat de CNN.

„Noaptea trecută am operat în Liban, Siria, Iudeea și Samaria (n.r Cisiorania), Gaza și am ajuns și în zona Mării Roșii. Dușmanii noștri încearcă să ne distragă atenția de la concentrarea asupra Gaza, unde se află răpitorii noștri, unde se află Hamas, pe care trebuie să o desființăm. Rămânem concentrați asupra misiunii. Rămânem concentrați pe Gaza”, a spus oficialul.

23:25Israelul bombardează intens nordul Fâșiei Gaza

Bombardamente intense ale forțelor israeliene au fost raportate vineri seara târziu în partea de nord a Fâșiei Gaza, potrivit jurnalistului Nic Robertson de la CNN și echipei sale, care transmit din Sderot, Israel.

Echipa a văzut, de asemenea, rachete de semnalizare intense deasupra zonei din apropierea taberei de refugiați Jabalya.

23:11 Familiile palestiniene poartă animale de companie și steaguri albe în timp ce fug spre sud

Palestinienii au continuat să fugă din nordul Gaza spre sud, în timp ce Israelul își desfășoară ofensiva terestră.

La începutul zilei de astăzi, unele persoane evacuate au declarat pentru Reuters că mii de oameni care se adăpostiseră în spitalul al Shifa li s-au alăturat, în urma rapoartelor privind exploziile din apropiere.

Peste 100 de lucrători ONU au fost uciși în Gaza de la începutul războiului

22:50Sistemul de sănătate din Fâșia Gaza este „în genunchi”, a avertizat vineri șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în fața Consiliului de Securitate al ONU, precizând că jumătate din cele 36 de spitale din enclavă „nu mai funcționează deloc”.

„Situația de pe teren este imposibil de descris: coridoare de spitale înțesate de răniți, bolnavi și muribunzi, morgi pline, intervenții chirurgicale fără anestezie, zeci de mii de persoane care se refugiază în spitale”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, contabilizând „peste 250 de atacuri” asupra unităților sanitare din Gaza și Cisiordania de la începutul războiului declanșat de atacul fără precedent al Hamas la 7 octombrie.

22:35 Israelul afirmă că peste 100.000 de palestinieni din Gaza au fugit spre sud în două zile

Peste 100.000 de locuitori din Fâșia Gaza au fugit spre sud în ultimele două zile, în timp ce forțele israeliene operează „în interiorul orașului Gaza”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt militar principal, contraamiralul Daniel Hagari.

În cadrul unei ședințe televizate, Hagari a declarat că se fac eforturi pentru eliberarea ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza, dar că astfel de eforturi necesită timp.

„Lucrăm în permanență și cu inițiativă la o serie de eforturi pentru a-i readuce pe ostatici. Aceste eforturi sunt complexe, nu sunt definitive. Ele necesită timp, vor necesita timp”, a declarat el.

22:05Mitingurile împotriva antisemitismului din Franța sunt un „motiv de speranță”, afirmă Emmanuel Macron

Emmanuel Macron îi „salută cu respect” pe cei care vor mărșălui duminică în Franța împotriva antisemitismului, calificându-le drept un „motiv de speranță”, a anunțat vineri seara Palatul Elysée, potrivit AFP.

21:48Peste 100 de lucrători ONU au fost uciși în Gaza de la începutul războiului dintre Israel și Hamas

Cel puțin 101 angajați ai principalei agenții a Națiunilor Unite care lucrează în teritoriile palestiniene au fost uciși în Gaza începând cu 7 octombrie, a anunțat vineri agenția, potrivit CNN.

UNRWA conduce cea mai mare operațiune umanitară din Fâșia Gaza și oferă asistență și protecție pentru refugiații palestinieni înregistrați.

Evacuările din Fâșia Gaza în Egipt au fost suspendate vineri

21:38 Israelul revizuiește la 1.200 numărul morților în urma atacului Hamas din 7 octombrie

Israelul a revizuit de la 1.400 la 1.200 numărul morților în urma unui atac al Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie, după ce a identificat cadavrele ca fiind ale unor bărbați din mișcarea islamistă, a declarat vineri pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Autoritățile israeliene au „actualizat” acest bilanț, deoarece consideră acum că „multe dintre cadavrele care nu fuseseră identificate” sunt ale unor persoane care au participat la „atacul terorist al Hamas și nu ale unor victime israeliene”, a adăugat Lior Haiat.

21:06Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a cerut vineri încetarea războiului din Gaza, o poziție reluată ulterior într-o declarație cu liderii africani care participă la un summit la Riad, potrivit Reuters.

„Condamnăm ceea ce întâmpină Fâșia Gaza din cauza asaltului militar, a atacurilor împotriva civililor, a încălcărilor dreptului internațional de către autoritățile de ocupație israeliene”, a declarat prințul moștenitor Mohammed Bin Salman în timpul summitului african-saudit din capitala regatului.

„Subliniem necesitatea de a opri acest război și strămutarea forțată a palestinienilor”, a adăugat el.

20:49Evacuările din Fâșia Gaza în Egipt pentru deținătorii de pașapoarte străine și pentru palestinienii care au nevoie de tratament medical urgent au fost suspendate vineri, au declarat trei surse de securitate egiptene și un oficial palestinian, potrivit Reuters.

Oficialul palestinian și o sursă medicală egipteană au declarat că suspendarea s-a datorat problemelor legate de aducerea persoanelor evacuate medical la punctul de trecere a frontierei Rafah din interiorul Fâșiei Gaza.

Evacuările limitate din Gaza către Egipt au început la 1 noiembrie și au fost întrerupte de două ori în ultima săptămână din cauza bombardamentelor care, potrivit personalului umanitar, au lovit sau au vizat convoaiele medicale.

Două aeronave din Liban au „căzut” în nordul Israelului

20:32Marile media internaționale au negat cu tărie că ar fi știut dinainte că Hamas urma să atace Israelul la 7 octombrie, ca răspuns la acuzațiile aduse unor fotoreporteri palestinieni din Gaza și preluate de guvernul israelian.

Dezmințirile au fost publicate de The New York Times și CNN, precum și de cele trei agenții de presă mondiale, AP, Reuters și AFP.

Controversa a început cu o postare publicată online miercuri de organizația pro-Israel HonestReporting care a sugerat că fotoreporterii palestinieni independenți din Gaza angajați, potrivit acesteia, de AP, Reuters, CNN și New York Times, ar fi fost avertizați în prealabil de mișcarea islamistă Hamas cu privire la atac.

20:23„Ora cea mai întunecată”: Un chirurg britanic spune că în spitale sunt doar civili îngroziți - nu și Hamas

Un chirurg britanico-palestinian aflat în Gaza a respins afirmațiile Israelului potrivit cărora Hamas a folosit spitalele ca baze.

Profesorul Ghassan Abu-Sittah a declarat că doar răniții „îngroziți” și familiile acestora locuiesc în unitățile medicale - dar că nu mai există „niciun sistem medical”.

Medicul, care lucrează cu organizația caritabilă Medical Aid for Palestinians, a declarat că „astăzi a fost cea mai rea zi la care a fost martor”, potrivit Sky News.

19:57 Două aeronavedin Liban au „căzut” în nordul Israelului

„Forțele de Apărare ale Israelului” (IDF) afirmă că a detectat trei aeronave (drone) care au intrat pe teritoriul său dinspre Liban.

Nu este clar cine a operat aeronavele.

„Unul dintre aparate a fost interceptat de sistemele de apărare aeriană a IDF, iar celelalte două au căzut într-o zonă din nord”, a declarat armata.

Premierul Benjamin Netanyahu revine și spune că Fâșia Gaza va rămâne sub controlul Armatei israeliene

19:26 Londra: Peste 2.000 de ofițeri de la Poliția Metropolitană și de la alte forțe din Marea Britanie vor fi la datorie pentru o operațiune "semnificativă" în weekendul Remembrance, potrivit Sky News.

Poliția metropolitană afirmă că planul său acoperă atât evenimentele de armistițiu și de comemorare, cât și un marș important al Campaniei de solidaritate cu Palestina.

Săptămâna aceasta a izbucnit o dispută politică din cauza comentariilor făcute de ministrul de interne Suella Braverman, care a criticat poliția metropolitană pentru decizia sa de a permite desfășurarea protestelor pro-Palestina.

După ce s-a întâlnit cu comisarul Met, prim-ministrul a declarat că va trage la răspundere forțele de ordine pentru că au permis desfășurarea demonstrațiilor.

19:15Franța: Un film despre masacrele comise de Hamas în Israel va fi proiectat marți pentru deputați

Imagini cu masacrele comise de comandourile Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie vor fi proiectate marți pentru un grup restrâns de membri ai Adunării Naționale franceze, a anunțat vineri un deputat, potrivit AFP.

Proiecția, care va avea loc într-o sală de proiecție din cadrul Adunării, este oferită doar celor 120 de deputați care sunt membri ai Grupului de prietenie Franța-Israel, a declarat pentru AFP președintele acestuia, Mathieu Lefèvre, care a inițiat această inițiativă.

Este vorba despre un film foarte mediatizat, cu o durată de aproximativ trei sferturi de oră, realizat de autoritățile israeliene cu ajutorul unor extrase din camerele și telefoanele unor combatanți Hamas, uciși sau luați prizonieri, și a unor imagini surprinse de victime și salvatori. Filmul prezintă imagini ale crimelor și ale cadavrelor torturate ale unor adulți și copii.

17:41Un număr tot mai mare de israelieni spun că țara lor ar trebui să înceapă imediat negocierile cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza, dar să continue lupta în timp ce negociază, conform unui nou sondaj de opinie publicat vineri, conform CNN.

17:04Premierul Benjamin Netanyahu revine și spune că Fâșia Gaza va rămâne sub controlul Armatei israeliene după războiul cu Hamas. El a făcut aceste declarații, care ar putea provoca noi controverse în comunitatea internațională, la câteva ore după ce a afirmat pentru Fox News că Israelul nu dorește să reocupe sau să guverneze enclava, notează The Times of Israel.

11.078 de persoane, între care 4.506 de copii, uciseîn Fîșia Gaza - bilanț Hamas

16:14Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că de la începutul războiului cu Hamas, în 7 octombrie, au lovit aproximativ 15.000 de ținte ale grupărilor teroriste din Fâșia Gaza și au confiscat și distrus aproximativ 6.000 de arme, inclusiv arme de foc, rachete, rachete antitanc, antiaeriene, dispozitive explozive și muniție, scrie The Times of Israel.

Conform sursei citate, forțele terestre, aeriene și navale continuă să lovească ținte Hamas de-a lungul Fâșiei, inclusiv centre de comandă, depozite de arme și tuneluri.

15:52Cancelarul german Olaf Scholz îl va primi pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la 17 noiembrie la Berlin, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a guvernului de la Berlin, într-un context de tensiuni între Ankara şi UE din cauza poziției pro-Hamas a lui Erdogan.

15:45Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, a anunţat vineri că 11.078 de persoane - între care 4.506 de copii - au fost ucise în Fâșia Gaza de la începutul ostilităților israeliene, în 7 octombrie, relatează Reuters.

În timp ce președintele SUA, Joe Biden, a contestat bilanțul ministerului condus de Hamas, spunând că este exagerat, Associated Press notează că secretarul de stat adjunct al SUA, Barbara Leaf, le-a spus parlamentarilor la începutul săptămânii că este „foarte posibil” ca cifrele să fie de fapt chiar mai mari decât cele raportate.

15:40 Forțele de Apărare ale Israelului spun că sistemul de apărare aeriană Patriot a interceptat o dronă în apropierea celui mai sudic oraș, Eilat, scrie The Times of Israel.

Hamas susține că 13 oameni au fost uciși într-un atac israelian asupra celui mai mare spital din Gaza

15:10Serviciul de ambulanţă Magen David a anunţat că tratează două persoane care au fost rănite în urma tirului cu rachete lansate din Fâşia Gaza asupra zonei Tel Aviv, conform The Times of Israel.

15:01Treisprezece oameni au fost uciși în urma unui atac israelian asupra complexului medical Al-Shifa - cel mai mare spital din Gaza - susține guvernul Hamas din Fâșia Gaza, scrie BBC, citând AFP.

„Treisprezece martiri și zeci de răniți într-un atac israelian de astăzi asupra complexului Al-Shifa din centrul orașului Gaza”, a transmis guvernul din Fâșia Gaza, controlat de Hamas.

Jurnaliștii nu au putut verifica aceste afirmații, însă un jurnalist AFP a transmis că a văzut cel puțin șapte cadavre în afara spitalului.

Din cele 36 de spitale din Fâșia Gaza, 20 sunt nefuncţionale din cauza bombardamentelor, distrugerilor şi a lipsei materialelor sanitare, în timp ce spitalele încă operaţionale funcţionează doar în regim de avarie, cu activitatea perturbată de lipsa electricităţii şi a proviziilor suficiente de materiale precum dezinfectanţi sau anestezice, a transmis vineri Organizația Mondială a Sănătății.

Spitalul al-Shifa este singurul care are o secţie pediatrică, cu pacienţi minori ce au nevoie de terapie intensivă sau dializă, o întrerupere a funcţionării acestuia ameninţând viaţa celor internaţi acolo, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris.

Israelul a raportat lupte grele joi în apropierea spitalului, spunând că a ucis zeci de militanți Hamas și a distrus tuneluri ale grupării teroriste. Armata israeliană a acuzat în mod repetat Hamas că folosește spitalele, în special Al-Shifa, pentru a-și coordona atacurile își, de asemenea, ca ascunzătoare pentru comandanții săi. Hamas neagă acuzațiile.

14:46Mustafa al-Kahlout, care conduce spitalul Al Nasr și spitalul de pediatrie Al Rantisi din nordul Gazei, spune că centrul medical este înconjurat de tancuri, ceea ce face imposibilă plecarea pacienților și a cadrelor medicale, conform CNN.

„Suntem complet înconjurați, există tancuri în afara spitalului și nu putem pleca”, a spus al-Kahlout pentru CNN.

Complexul medical este aproape de cartierul Sheikh Radwan și de tabăra de refugiați Al Shati, unde lupte la sol au fost raportate atât de către armata israeliană, cât și de către Hamas.

„Nu avem electricitate, nu avem oxigen pentru pacienți, nu avem medicamente, nu avem apă. Nu ne cunoaștem soarta. Nu a existat niciun ajutor din partea Crucii Roșii sau a oricărei organizații internaționale”, a adăugat medicul.

Val de rachete Hamas asupra Tel Aviv

14:10Un baraj de rachete a fost lansat vineri în zona Tel Aviv, atacul fiind revendicat de Hamas. Pe cerul oraşului au putut fi văzute multiple interceptări ale sistemului Iron Dome. Sirenele de avertizare au sunat la Tel Aviv, Ramat Gan, Bnei Brak, Holon, Ashdod, Ganot, Rishon LeZion, Petach Tikva, Ra'anana Herzliya şi în comunităţile din jur.

13:45Premierul Benjamin Netanyahu se întâlnește cu șefii consiliilor regionale din sudul Israelului, pentru prima dată de când multe dintre comunitățile lor au fost devastate dn atacul Hamas din 7 octombrie. Netanyahu - care s-a confruntat cu critici puternice pentru că nu a avut până acum o astfel de întâlnire - îi găzduiește la sediul militar din Tel Aviv, scrie The Times of Israel.

Înaintea întâlnirii cu premierul israelien, primarul din Sderot, Alon Davidi, a declarat la postul de radio al Armatei că Israelul este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat.

„Statul Israel este cel care a adus asupra noastră marele nostru dușman. Sistemul pe care de fiecare dată am crezut că ne putem baza a provocat această tragedie; conducerea ne-a adus în acest loc”, a spus primarul.

Sute de oameni din comunitățile de la granița cu Fâșia Gaza au fost uciși în atacul Hamas, în timp ce aproximativ 240 au fost luați ostatici.

13:25Peste 100 de persoane care lucrau pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, au fost ucise începând din 7 octombrie, a anunțat vineri comisarul Philippe Lazzarini, conform The Guardian.

Blinken: SUA apreciază măsurile Israelului de a minimiza victimele civile, dar trebuie făcut mai mult. Mult prea mulți palestinieni au fost uciși

13:15Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, spune că Autoritatea Palestiniană este pregătită să-și asume responsabilități în Fâșia Gaza, ca parte a unei soluții politice cuprinzătoare pentru Cisiordania, Ierusalimul de Est și Gaza, relatează Reuters.

12:37Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, vineri, la New Delhi, că SUA „apreciază” măsurile Israelului de a minimiza victimele civile, dar că nu este suficient, scrie The Guardian, citând Associated Press.

El a spus că SUA au propus idei suplimentare israelienilor, inclusiv „pauze umanitare” mai lungi și extinderea asistențenței pentru a ajunge în Gaza.

Eforturile Israelului de a oficializa pauzele în operațiunile lor militare și crearea unui al doilea coridor sigur pe care să-l folosească palestienienii pentru a scăpa de bombardamente sunt apreciate, a spus el.

Dar, în același timp, „trebuie făcut mult mai mult pentru a proteja civilii și pentru a ne asigura că asistența umanitară ajunge la ei”, a afirmat secretarul de stat american.

„Mult prea mulți palestinieni au fost uciși, mult prea mulți au suferit în ultimele săptămâni”, a adăugat el.

12:01 Cogat, organismul civil militar israelian responsabil cu politica guvernamentală în teritoriile palestiniene ocupate, a anunțat pe rețelele de socializare că Forțele de Apărare Israelului au deschis vinri pentru a șasea zi coridorul de evacuare care să permită plecarea locuitorilor din nordul Fîșiei Gaza, spre sud, conform The Guardian.

Coridorul va rămâne deschis timp de șapte ore, iar autoritățile israeliene spun că „zeci de mii de locuitori din Gaza” se deplasează în partea de sud a Fâșiei Gaza.

11:30Armata israeliană (IDF) a publicat vineri o hartă a „cartierului terorist” al Hamas din centrul orașului Gaza, susținând că gruparea are unități de comandă lângă spitale, școli, grădinițe sau moschei.

Stoltenberg: Sprijinul manifestat de Erdogan faţă de Hamas nu pune probleme pentru NATO

11:03Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că sprijinul manifestat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan faţă de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată în război cu Israelul, nu creează probleme pentru alianţa militară nord-atlantică.

„Niciodată nu e uşor când avem opinii diferite în interiorul alianţei”, a mărturisit secretarul general al NATO într-un interviu acordat agenţiei de presă germane DPA.

Acest lucru „nu afectează însă ce facem sau ce nu facem, întrucât nu jucăm un rol în acel conflict specific”, a explicat Stoltenberg.

El a respins totodată speculaţiile în sensul că tăcerea membrilor NATO referitor la poziţia lui Erdogan ar putea avea legătură cu aşteptata ratificare de către Turcia a aderării Suediei la Alianţă.

10:54Armata israeliană (IDF) spune că forțele sale au localizat un lansator de rachete Hamas pe coasta Fâșiei Gaza, ascuns în interiorul unui container, conform The Times of Israel.

IDF mai spune că parașutiștii care operau în cartierul Sheikh Ijlin din orașul Gaza au găsit un lansator de rachete în apropierea unei case rezidențiale.

10:48 Raportorul special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese, cataloghează drept „foarte cinică și crudă” decizia Israelului de a permite o pauză umanitară de patru ore în fiecare zi în operațiunile de luptă din nordul Gazei, pentru a permite civililor să fugă în sud, conform The Guardian.

„Au fost bombardamente continue, 6.000 de bombe în fiecare săptămână în Fâșia Gaza, pe această mică bucată de pământ în care oamenii sunt prinși, iar distrugerile sunt masive. Nu va mai exista nicio cale de întoarcere după ceea ce face Israelul în Fâșia Gaza. Patru ore de încetare a focului pentru a lăsa oamenii să respire și să-și amintească care este sunetul vieții fără bombardamente înainte de a începe din nou să-i bombardeze este foarte cinic și crud”, a spus Francesca Albanese.

09:56Israelul a bombardat Siria vineri în zori, ca răspuns la o dronă ce s-a prăbuşit peste o şcoală în staţiunea israeliană Eilat (sud), a anunţat armata israeliană, informează AFP și Agerpres.

09:44Un raport al ONU prezintă o imagine dură a economiei palestiniene după o lună de război și asediul aproape total al Fâșiei Gaza de către Israel. Produsul intern brut a scăzut cu 4% în Cisiordania și Gaza în prima lună a războiului, trimițând peste 400.000 de oameni în pragul sărăciei, potrivit ONU.

Avertisment al OMS privind răspândirea bolilor infecțioase în Gaza

09:37Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la răspândirea bolilor infecțioase în Gaza din cauza supraaglomerării, a apei contaminate și a accesului limitat la facilități de igienă, potrivit The Guardian.

Într-o declarație, OMS a precizat că, de la jumătatea lunii octombrie 2023, peste jumătate din cele 33.551 de cazuri de diaree raportate sunt în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani.

OMS a precizat că este vorba de o creștere semnificativă față de cele aproximativ 2.000 de cazuri lunare la copiii sub cinci ani înregistrate pe tot parcursul anilor 2021 și 2022.

În unitățile medicale, sistemele de apă și canalizare deteriorate și consumabilele de curățenie în scădere au făcut aproape imposibilă menținerea măsurilor de bază de prevenire și control al infecțiilor. Aceste evoluții cresc substanțial riscul de infecții care apar în urma traumatismelor, intervențiilor chirurgicale, îngrijirii rănilor și nașterii, potrivit organizației.

09:25Turcia a discutat cu secretarul de stat american Antony Blinken despre creșterea numărului zilnic de camioane de ajutor la cel puțin 500 pentru Gaza în timpul vizitei acestuia la Ankara, a declarat vineri președintele Tayyip Erdogan, informează Reuters.

Diplomatul american de rang înalt a avut o abordare pozitivă asupra acestei probleme în timpul discuțiilor cu ministrul turc de externe Hakan Fidan, a declarat Erdogan.

Ankara va lua măsuri pentru a furniza ambulanțe, alimente, apă și medicamente în Gaza, în cooperare cu alte țări, a mai spus Erdogan.

08:52Casa Albă a anunțat că Israelul va începe să pună în aplicare „pauze umanitare" de patru ore în anumite părți din nordul Gaza pentru a permite civilor să plece, relatează The Guardian. Cu toate acestea, nu există încă un semn clar că acest lucru are loc.

08:49 Rebelii houthi din Yemen au revendicat responsabilitatea pentru un atac cu rachete balistice asupra oraşului Eilat din sudul Israelului, scrie CNN.

Forţele de Apărare Israeliene au raportat că un vehicul aerian fără pilot a lovit o clădire civilă din Eilat, potrivit News.ro.

„Identitatea vehiculului şi detaliile incidentului sunt investigate”, a afirmat IDF.

Într-o declaraţie video, purtătorul de cuvânt al armatei houthi, generalul de brigadă Yehya Saree, a susţinut că forţele houthi au tras „un număr de rachete balistice asupra unui număr de diferite ţinte” în jurul Eilatului.

„Operaţiunea a avut succes şi a dus a lovirea directă a ţintelor alese, chiar dacă duşmanul ţine secretă situaţia, forţele armate yemenite vor continua operaţiunile în sprijinul oamenilor din Gaza până când agresiunea israeliană din Gaza va înceta”, a afirmat Saree.

În conferinţe de presă separate care au avut loc joi seară, purtătorul de cuvânt al IDF Daniel Hagari şi ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, au afirmat că incidentul este încă investigat.

08:30Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian i-a spus omologului său din Qatar, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, că extinderea războiului dintre Israel și Hamas este „inevitabilă" din cauza din cauza „intensificării agresiunii israeliene”, potrivit Press TV din Iran, notează Reuters.

Netanyahu spune că nu urmărește să „guverneze” Gaza

08:00Administraţia Biden a primit aspre avertizări de la diplomaţi americani din lumea arabă că sprijinul său pentru campania militară distructivă şi mortală a Israelului în Gaza „ne face să pierdem publicul arab pentru o generaţie”, potrivit unei telegrame diplomatice obţinute de CNN.

Telegrama subliniază îngrijorările profunde ale oficialilor americani cu privire la furia în creştere la adresa Statelor Unite care a izbucnit la scurt timp după ce Israelul şi-a lansat operaţiunile împotriva Hamas, în urma atacurilor grupării militare în Israel din 7 octombrie, care au dus la moartea a peste 1.400 de israelieni, potrivit News.ro.

„Avem pierderi mari pe câmpul de luptă al mesajelor”, scrie într-o telegramă de miercuri de la Ambasada SUA din Oman, care citează discuţii cu „o gamă largă de contacte de încredere şi raţionale”.

Sprijinul robust al SUA pentru acţiunile Israelului este văzut, avertizează telegrama, „ca o culpabilitate materială şi morală în ceea ce ei consideră a fi posibile crime de război”.

Telegrama de la ambasadă a fost scrisă de al doilea înalt oficial SUA din Muscat şi trimisă, printre alţii, la Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe, CIA şi FBI. Deşi este doar o telegramă de la o ambasadă regională, oferă o imagine a îngrijorării privind valul anti-SUA în creştere, care mătură Orientul Mijlociu.

O altă telegramă obţinută de CNN de la Ambasada americană din Cairo transmite la Washington un comentariu dintr-un ziar de stat egiptean conform căruia „cruzimea preşedintelui Biden şi nepăsarea faţă de palestinieni exced toţi preşedinţii americani anteriori”.

07:34Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că ţara sa nu încearcă să cucerească, să ocupe sau să guverneze Fâşia Gaza după războiul său împotriva Hamas, dar va fi nevoie de o „forţă credibilă" pentru a intra în enclava palestiniană, dacă va fi necesar, pentru a preveni apariţia ameninţărilor militante, informează Reuters și Agerpres.

07:16 Oficialii din Gaza au declarat că Israelul a lansat vineri atacuri aeriene asupra sau în apropierea a cel puţin trei spitale, crescând şi mai mult presiunea asupra sistemului de sănătate precar al enclavei palestiniene, în timp acesta se luptă să facă faţă miilor de persoane rănite sau strămutate ca urmare a războiului Israelului împotriva militanţilor Hamas, transmite AFP.

07:02Președintele american Joe Biden a declarat că a vorbit cu liderii Israelului despre importanța pauzelor „de săptămâni întregi”.

01:35Iranul reiterează faptul că, în ciuda sprijinului financiar și a susținerii Hamas și a altor grupuri proxy din regiune, nu dirijează niciuna dintre acțiunile acestora.

Ambasadorul la ONU, Amir Saeid Iravani, a fost întrebat într-un interviu acordat CNN dacă sprijinul iranian a fost "firul de legătură" în atacurile Hezbollah din Liban asupra Israelului, ale Houthis din Yemen - inclusiv doborârea miercuri a unei drone americane Reaper - și ale milițiilor șiite din Siria împotriva Israelului și a forțelor americane.

El a spus că a existat cooperare și colaborare, dar că Iranul nu a dirijat nicio operațiune. El a comparat rolul Iranului cu cel al SUA în ceea ce privește acordarea de asistență Israelului.

Alți 41 de cetățeni români au fost evacuați din Gaza

01:08Vulturi echipaţi cu cipuri ajută la localizarea cadavrelor persoanelor date dispărute după atacul Hamas

Date furnizate de vulturi ajută armata israeliană să localizeze cadavre sau gropi comune în apropierea locurilor atacului de la 7 octombrie al combatanţilor Hamasului palestinian, declară conducătorul unui program AFP.

Ideea provine de la Unitatea EITAN, care face parte din branşa Resurselor Umane a armatei israeliene, însărcinată cu căutarea militarilor dispăruţi.

”Când a început războiul, am fost abordat de către rezervişti care servesc în această unitate. M-au întrebat dacă păsările mele ar putea ajuta cu ceva”, declară AFP Ohad Hatzofe, directorul programului cu privire la păsări pe cale de extincţie de la Autoritatea israeliană a Naturii şi Parcurilor.

00:52Ministerul de Externe: Alţi 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, joi seară, că alţi 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi vor ajunge în ţară în perioada următoare.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că joi, 9 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo”, a transmis MAE, joi seară, într-un comunicat de presă.

00:40Pentru prima dată, cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană din Israel, Arrow 3, a reușit să intercepteze cu succes o rachetă care se îndrepta spre cel mai sudic oraș din țară, Eilat, anunță Forțele Terestre și Ministerul Apărării, potrivit Times of Israel.

Racheta sol-suprafață, aparent lansată din Yemen, a fost interceptată de o rachetă Arrow 3 deasupra Mării Roșii.

Este pentru prima dată când o rachetă Arrow 3 a fost lansată într-un incident operațional și prima interceptare din istorie.

00:1415 morți într-un schimb de focuri care a durat câteva ore în Cisiordania.

Forțele israeliene au dus o luptă de ore întregi cu bărbați înarmați pe străzile orașului Jenin.

Aceasta a fost una dintre cele mai puternice confruntări din Cisiordania din ultimele luni, ministerul raportând că alți patru palestinieni au fost uciși de soldații israelieni în incidente separate pe întreg teritoriul astăzi.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

  • 15 morți într-un schimb de focuri care a durat câteva ore în Cisiordania. Forțele israeliene au dus o luptă de ore întregi cu bărbați înarmați pe străzile orașului Jenin. Aceasta a fost una dintre cele mai puternice confruntări din Cisiordania din ultimele luni.
  • Autoritatea Palestiniană afirmă că ar putea guverna Gaza în cazul unei soluții cu două state impusă de SUA.
  • Ministrul israelian al apărării sugerează că pauzele umanitare nu vor încetini ofensiva.
  • ONU a pus sub semnul întrebării eficiența scurtei pauze umanitare anunțate de SUA în această după-amiază.
  • Ministerul de Externe: Alţi 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah.
  • Jihadul Islamic este pregătit să elibereze doi ostatici israelieni - o femeie și un băiat - din motive umanitare și medicale, a declarat un purtător de cuvânt al brațului său armat, Brigăzile al Quds.
  • Conferința umanitară privind Gaza: noi angajamente de ajutor în valoare de peste 1 miliard de euro.
  • Statele Unite doresc ca palestinienii strămutați în interiorul Fâșiei Gaza să se poată întoarce la casele lor atunci când acest lucru va fi sigur, au declarat joi oficiali americani, potrivit Reuters.