Cel puțin 45% din locuințele din Gaza au fost distruse sau avariate începând cu 4 noiembrie, iar până la 200.000 de persoane nu mai au locuințe, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, citat de CNN.

Oamenii caută supraviețuitori după un bombardament israelian în GazaFoto: Salam Yasser / Zuma Press / Profimedia

Gaza este unul dintre cele mai dens populate locuri din lume, cu peste 500 de persoane la 100 de metri pătrați în multe zone, potrivit Comisiei Europene.

Israelul a efectuat mai multe atacuri aeriene la aproximativ un kilometru de punctul de trecere Rafah - singura cale de intrare și ieșire din Gaza care nu este controlată de Israel. Punctul de trecere, care este controlat de Egipt, a fost în mare parte închis de când Hamas a lansat atacul fără precedent asupra Israelului la 7 octombrie.

Nordul Gaza nu are electricitate sau combustibil din 11 octombrie. O treime din spitale au fost nevoite să se închidă, iar cele care au rămas deschise funcționează adesea cu electricitate limitată și fără anestezie sau apă curată, a declarat biroul umanitar al ONU.

Toate brutăriile din nord au fost nevoite să se închidă, fie din cauza avariilor, fie din cauza lipsei de combustibil.

Singura centrală electrică din Gaza a rămas fără combustibil, iar uzina de desalinizare a apei de mare din nord este, de asemenea, oprită.

Apa potabilă se termină pentru sute de mii de civili. Majoritatea instalațiilor de pompare a apelor uzate nu funcționează.

Oficialii ONU raportează că 14 spitale și 71% din unitățile de îngrijire primară din Gaza sunt închise. (integral pe CNN)