La două săptămâni după ce Israelul a lansat operațiuni terestre în interiorul Fâșiei Gaza, forțele israeliene sunt „pregătite și operează în orice arenă care amenință statul Israel”, a declarat un purtător de cuvânt militar, citat de CNN.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari in fata presei Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

„În acest stadiu, forțele operează în inima orașului Gaza, preluând controlul asupra bastioanelor Hamas și luptând împotriva teroriștilor”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Daniel Hagari, în timpul unui briefing. „Acesta este un război complex și dificil”.

„Noaptea trecută am operat în Liban, Siria, Iudeea și Samaria (n.r Cisiorania), Gaza și am ajuns și în zona Mării Roșii. Dușmanii noștri încearcă să ne distragă atenția de la concentrarea asupra Gaza, unde se află răpitorii noștri, unde se află Hamas, pe care trebuie să o desființăm. Rămânem concentrați asupra misiunii. Rămânem concentrați pe Gaza”, a adăugat el.

Sute de mii de civili din Gaza s-au mutat în sudul enclavei - dar Hamas face „tot ce-i stă în putere pentru a-i împiedica să facă acest lucru”, a declarat Hagari, reiterând că Hamas folosește infrastructura civilă, inclusiv spitalele, ca scuturi pentru atacurile sale asupra Israelului.

În ultimele două zile, peste 100.000 de locuitori din Gaza au fugit spre sud, a declarat Hagari.

În nordul țării, forțele israeliene desfășoară „un atac foarte amplu” vizând infrastructura Hezbollah, în urma intrării a trei drone în spațiul aerian israelian, a precizat Hagari. Una a fost interceptată, iar celelalte două „au căzut”, a precizat el.

Hagari a menționat, de asemenea, atacul IDF asupra unei baze militare din Siria ca răspuns la un atac cu dronă asupra unei clădiri din orașul Eilat din sudul Israelului.