Opt persoane au fost ucise și cel puțin 10 au fost rănite într-un atac armat în orașul Mladenovac, la sud de Belgrad, a anunțat presa locală. Atacatorul a fost prins după ce a fost căutat toată noaptea. Incidentul armat a avut loc la mai puțin de 48 de ore după ce un băiat de 13 ani a împușcat mortal nouă persoane și a rănit șapte la o școală din Belgrad, înainte de a se preda.

Punct de control lângă Mladenovac, poliția îl caută pe autorul unui nou atac armat cu multe victimeFoto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia

09:30Bărbatul care a deschis focul şi a ucis opt persoane a fost prins și arestat după ce a fost căutat toată noaptea, conform cotidianului Blic.

Uroş B., în vârstă de 21 de ani, a fost căutat de sute de poliţişti toată noaptea, a fost găsit vineri dimineaţă în Kragujevac, la circa 60 de kilometri distanță de locul faptei.

Ministrul de interne Bratislav Gasic a descris ultimul atac armat drept un „act terorist”, fără a oferi mai multe detalii, a relatat portalul de știri sârb Telegraf.

Potrivit presei locale, după o ceartă petrecută noaptea târziu în curtea unei școli de lângă Mladenovac, la 42 km sud de Belgrad, suspectul s-a întors cu o pușcă de asalt, a deschis focul și a continuat să tragă la întâmplare asupra oamenilor dintr-o mașină în mișcare.

Radiodifuzorul de stat RTS a transmis că un polițist și sora acestuia se numără printre persoanele ucise.

Operațiune masivă de căutare a atacatorului

Aproximativ 600 de polițiști sârbi, inclusiv Unitatea Specială Antiteroristă de elită (SAJ) și Jandarmeria, au lansat o acțiune de căutare, denumită Operațiunea Whirlwind, pentru un suspect în vârstă de 21 de ani, identificat doar ca U.B..

Potrivit unor publicații locale, numele acestuia ar fi Uroš Blažić.

Înainte de răsărit, lângă satul Dubona, în apropiere de Mladenovac, un colaborator Reuters a văzut polițiști înarmați până-n dinți stabilind un punct de control și controlând mașinile care veneau pe drum.

„Este întuneric beznă aici, îl căutăm în această zonă, luăm toate măsurile de precauție, o pușcă de asalt este o amenințare serioasă", a declarat telefonic un ofițer de poliție implicat în operațiune.

Un elicopter, drone și mai multe patrule de poliție îl căutau, de asemenea, pe suspect printre dealurile și pădurile din jurul localității Dubona.

Postul de televiziune N1 a relatat că răniții au fost transportați la un spital din Mladenovac și la Spitalul Universitar din Belgrad.

Mai puțin de 48 de ore de la atacul armat al unui băiat de 13 ani

Serbia începe vineri trei zile de doliu oficial, după ce miercuri a avut loc primul atac armat în masă într-o școală. Atacatorul, un băiat de 13 ani, a luat două pistoale ale tatălui său pentru a ucide opt elevi și un agent de securitate la o școală din capitala Belgrad.

În timpul atacului, pe care îl planificase minuţios timp de o lună, a tras 57 de focuri de armă.

Kosta Kecmanović, născut la 30 iulie 2009, care miercuri dimineață a ucis opt colegi și un paznic la școala primară „Vladislav Ribnikar" din Belgrad, este considerat cel mai sângeros criminal minor din istoria lumii.

Din cauza vârstei sale, băiatul nu poate fi urmărit penal conform legislației sârbe, dar va fi plasat într-o instituție psihiatrică, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic.

Guvernul a precizat în declarație că a decis să ia măsuri precum oprirea de eliberare de licențe pentru deținătorii de arme. Ministerul Justiției va pregăti modificări ale legislației penale pentru a-i urmări penal pe cei care permit accesul copiilor la arme.

Referințe: