Serbia e în șoc de mai bine de 24 de ore. După valul de durere provocat de crima în masă făcută de băiatul din clasa a șaptea, acum opinia publică este revoltată de publicarea listei negre făcute de Kostas cu toți oamenii pe care voia să îi omoare în ziua în care a mers la cursuri cu două pistoale și patru cocktail-uri Molotov.

Polițiști la școala din Belgrad, unde un băiat de 13 ani a împușcat mortal 9 oameniFoto: Oliver Bunic / AFP / Profimedia

Miercuri după-amiaza, mai mulți oficiali sârbi au susținut o conferință de presă în care au prezentat detalii despre masacrul comis de elevul de 13 ani în școala de prestigiu din centrul capitalei.

Atunci, șeful poliției din Belgrad, Veselin Milić, a precizat că elevul a plănuit crima sângeroasă timp de o lună și avea un plan detaliat pe care voia să îl pună în aplicare la școala unde învăța.

Milić a arătat și niște hârtii pe care Kostas scrisese numele tuturor elevilor pe care planuise să îi împuște.

Crima fără precedent a șocat Serbia și întreaga lumea, însă publicarea numelor victimelor a stârnit un scandal în micuța țară din Balcani, o acțiune complet nepotrivită, scrie presa sârbă.

Lista neagră întocmită tot de Kosta conținea numele „țintelor prioritare", 15 elevi din diferite clase.

Aceasta a ajuns în cele din urmă pe rețelele de socializare și a fost amplu distribuită.

„Această măsură a fost extrem de inutilă, nu văd niciun motiv pentru care această listă ar trebui să fie afișată deloc. Acea conferință a fost convocată foarte repede, iar la ea au fost prezentate date din ancheta care abia începuse, și trebuie ținut cont de faptul că Ministerul de Interne, de exemplu, are o practică de a nu răspunde la solicitările complet legitime care îi sunt trimise de reprezentanții presei independente”, a declarat avocatul Rodoljub Šabić, fost ministru al administrației publice, pentru portalul Nova.rs.

Există însă un alt motiv pentru care lista respectivă nu ar fi trebuit să fie făcută publică.

„În acest fel, victimele și familiile lor sunt revictimizate. De asemenea, acei copii care se află pe listă se pot considera amenințați și se pot gândi că ei au dat naștere la acel act teribil", a mai subliniat Rodoljub Šabić.

Șeful departamentului de poliție al orașului Belgrad, Veselin Milić, a declarat că Kosta Kecmanović, elevul de 13 ani care a ucis opt elevi, șapte fete și un băiat, și paznicul școlii, a făcut acest lucru pentru că se simțea exclus de societate, potrivit publicației sârbe Blic.

Părinții băiatului au fost arestați

Mama elevului în vârstă de 13 ani acuzat că a omorât 9 persoane a fost arestată, după ce și tatăl acestuia a fost reținut, a declarat miercuri președintele sârb Aleksandar Vucic, la o conferință de presă, relatează CNN. Totodată, potrivit lui Vucic, Kostas K. va fi internat într-o clinică de psihiatrie, potrivit Nova.rs și Reuters.

În timpul anchetei sale la fața locului, Parchetul Superior din Belgrad a declarat într-un comunicat miercuri că a dispus prezența asistenților sociali în timp ce i se luau declarații elevului de 13 ani și i s-a efectuat un examen medical.

Tânărului în vârstă de 13 ani i s-a recoltat sânge pentru analize toxicologice pentru a stabili dacă se afla sub influența alcoolului, a stupefiantelor sau a altor substanțe psihoactive în momentul atacului.

Potrivit prevederilor legale sârbe, băiatul „nu este considerat responsabil din punct de vedere penal, pentru că nu a împlinit vârsta de 14 ani”, se arată în comunicatul Parchetului.

  • „Tatăl său a fost reținut în calitate de proprietar al armei, pe care evident a păstrat-o și a depozitat-o ​​ilegal, deși avea toate avizele necesare. Mama a fost de asemenea reținută”, a spus Vučić, adăugând că „este obligat să vorbească despre cauzele reale și responsabilitatea numeroaselor povești și neadevăruri care se răspândesc pe rețelele de socializare”.

Vucic a făcut apel la oameni să nu inventeze povești despre cum ar fi amenințat cu bombe și a spus că nu Kostas ceruse să fie transferat la o altă clasă, dar nu a făcut față.

Potrivit președintelui sârb, elevul fusese de trei ori la poligon cu tatăl său.

  • „Au fost găsite 57 de carcase și șase gloanțe. Patru încărcătoare cu câte 18 gloanțe fiecare”, a spus președintele Serbiei, care a adăugat că tatăl atacatorului este membru de onoare al unui poligon de tragere.

Ce măsuri a propus Vucic după tragedia în care au fost omorâți 9 oameni într-o școală

Aleksandar Vucic a propus introducerea unui moratoriu privind păstrarea și purtarea armelor pentru următorii doi ani, cu excepția armelor de vânătoare. Apoi, controlarea modului în care funcționează toate poligoanele de tragere, să auditeze toate permisele eliberate și să controleze modul în care persoanele își păstrează armele.

„Propunerea mea este de a reduce limita răspunderii penale de la 14 la 12 ani”, a spus Vucic.

Apoi a propus să impună răspunderea legală persoanelor care permit accesul minorilor la arme. Vučić a propus, de asemenea, introducerea testelor obligatorii de droguri în școlile secundare la fiecare șase luni.

Citește și: