Niciun copil de vârsta lui Kosta Kecmanović nu a ucis vreodată mai mulți oameni decât el, scrie presa locală. Minorii mai mici de 14 ani nu pot fi trași la răspundere penal, indiferent de gravitatea crimei și de numărul de victime, potrivit legislației din Serbia.

Atac armat la o școală din SerbiaFoto: Darko Vojinovic / AP / Profimedia

Kosta Kecmanović, născut la 30 iulie 2009, care miercuri dimineață a ucis opt colegi și un paznic la școala primară „Vladislav Ribnikar" din Belgrad, este considerat cel mai sângeros criminal minor din istoria lumii, notează Blic.

Dintre toți criminalii în masă din lume cu vârsta sub 14 ani, care în Serbia este limita legală sub care un copil nu poate fi tras la răspundere penală pentru o crimă, indiferent de numărul de victime, nimeni nu a ucis vreodată atâtea persoane ca Kecmanović.

Lista celor mai sângeroși criminali minori în masă

Lista copiilor ucigași în masă cu vârsta sub 14 ani, care au făcut cel puțin patru victime, a inclus până acum doar trei nume.

În 2019, Kyle Alwood a ucis cinci membri ai familiei sale când a dat foc unei case din Illinois, SUA. La acel moment, el avea doar 9 ani.

În 1998, Andrew Golden, în vârstă de 11 ani, în complicitate cu un alt copil de 13 ani, Mitchell Johnson, a ucis patru elevi și un profesor la un liceu din Arkansas și a rănit alți 10 elevi.

Brazilianul Marcelo Eduardo Bovo, în vârstă de 13 ani, a ucis patru persoane în Sao Paulo în 2013, după care s-a sinucis.

Ida Schell, de 13 ani, care a ucis șase copii în Munchen în 1907, ar putea fi inclusă și ea pe această listă. Cu toate acestea, ea a ucis pe o perioadă lungă de timp, așa că se încadrează mai degrabă în categoria criminalilor în serie decât în cea a criminalilor în masă.

Ultima crimă în masă de amploarea celei din Belgrad, comisă de o persoană de cel puțin aceeași vârstă cu Kostas Kecmanović, a avut loc în urmă cu 55 de ani, în Statele Unite ale Americii, unde au loc frecvente atacuri armate.

În 1968, Karyl Anne Fugate, cu un an mai mare decât Kosta la momentul crimei, a ucis 11 persoane împreună cu Charles Starkweather, un adolescent de 19 ani.

Ea a devenit cea mai tânără femeie din istoria SUA care a fost judecată și condamnată pentru crimele sângeroase. A fost condamnată la închisoare pe viață, dar a fost eliberată condiționat în 1976.

Cele mai grave atacuri în masă din SUA au fost comise de adulți

Cu toate acestea, chiar și acest eveniment tragic nu poate fi comparat cu masacrul de miercuri din Belgrad, deoarece a fost comis de două persoane, în timp ce Kostas a planificat, organizat și executat totul de unul singur, mai notează publicația sârbă.

Dacă luăm în considerare și alți criminali în masă cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, care sunt considerați minori de către legislația sârbă, Kecmanović este, de asemenea, unul dintre cei mai cruzi de pe această listă, apreciază Blic.

Mai mulți oameni decât Kecmanović au fost uciși de Tim Krečmer, în vârstă de 17 ani, în 2009, când un schimb de focuri de armă la un liceu din Germania s-a soldat cu 16 victime.

Krečmer s-a sinucis, iar arma a fost luată tot de la tatăl său, la fel ca și în cazul lui Kecmanović.

Chiar dacă cele mai frecvente crime în masă au loc în școlile din Statele Unite, cele mai mediatizate dintre ele au fost comise de adulți.

La Columbine au fost implicate două fete de 18 ani, în timp ce masacrul de la școala elementară Sandy Hook a fost comis de un atacator de 20 de ani.

Legea din Serbia nu pedepsește penal un minor mai mic de 14 ani

Băiatul de 13 ani, care și-a omorât 8 colegi și paznicul școlii, rănindu-și profesoara de istorie și alți 6 copii, a planificat atacul în urmă cu o lună, avea o listă cu țintele pe care voia să le elimine și a mers înarmat cu două pistoale, descărcând 57 de gloanțe.

Minorul care a șocat Serbia a sunat la poliție pentru a se autodenunța, spunând că este „psihopat”. Presa locală notează că el nu a arătat semne de remușcare.

Conform legislației sârbe, un copil cu vârsta sub 14 ani nu este responsabil din punct de vedere penal, indiferent de gravitatea crimei și de numărul de victime, ceea ce este exact cazul acestui masacru.

Dacă ar fi avut 14 ani, în cel mai rău caz, Kecmanović ar fi putut fi trimis într-o instituție corecțională. Dar, întrucât are doar 13 ani, el a fost predat miercuri seară Centrului de Asistență Socială.

Masacrul de miercuri îl plasează pe Kostas în vârful listei a celor mai sângeroși criminali minori în masă din istoria lumii.