Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a declarat, sâmbătă, că plănuieşte să se întoarcă în Brazilia „în următoarele săptămâni”, după ce a petrecut mai mult de o lună în SUA.

Jair BolsonaroFoto: Bruna Prado / AP / Profimedia

Bolsonaro a plecat în Florida cu două zile înainte ca Luiz Inacio Lula da Silva să depună jurământul ca noul preşedinte al Braziliei, la 1 ianuarie, iar ulterior a solicitat o viză de turist de şase luni pentru a-şi continua şederea în Statele Unite, relatează agențiile Reuters și News.ro.

„Nicăieri nu-i mai bine ca acasă... Ştim că Brazilia este o ţară fantastică”, a declarat Bolsonaro la o adunare a brazilienilor la Boca Raton.

„Vreau şi eu să mă întorc în Brazilia. Intenţionez să mă întorc în Brazilia în următoarele săptămâni”, a susținut el.

O întoarcere în Brazilia ar putea prezenta riscuri pentru Bolsonaro. Curtea Supremă a Braziliei a fost de acord să deschidă o anchetă asupra lui Bolsonaro pentru că ar fi încurajat protestele antidemocratice care s-au încheiat cu asaltarea clădirilor guvernamentale de către susţinătorii săi din Brasilia.

Planurile sale de a se întoarce au fost puse sub semnul întrebării după ce avocatul său a declarat luna trecută pentru agenția Reuters că fostul preşedinte şi-ar dori „să se bucure de a fi turist în Statele Unite pentru câteva luni înainte de a decide care va fi următorul său pas”.

Totuşi, un oficial american a afirmat că Bolsonaro se va întoarce în Brazilia după evenimentele prilejuite de carnaval, care se încheie în 22 februarie.

Citește și: