Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, şi-a exprimat joi convingerea că Jair Bolsonaro a fost creierul din spatele atacului împotriva clădirilor guvernamentale din Brasilia şi că Bolsonaro căuta astfel să dea „o lovitură de stat”, informează AFP și Agerpres.

Jair BolsonaroFoto: Bruna Prado / AP / Profimedia

„Astăzi, sunt conştient şi o spun tare şi răspicat: acest cetăţean (fostul preşedinte Bolsonaro) a pregătit lovitura de stat”, a declarat Lula într-un interviu acordat postului local de televiziune RedeTV.

Pe 8 ianuarie, mii de susţinători ai lui Bolsonaro, nemulţumiţi de victoria lui Lula asupra rivalului său în alegerile prezidenţiale din octombrie 2022, au luat cu asalt şi au vandalizat palatul prezidenţial, Congresul şi Curtea Supremă.

Un judecător brazilian a decis să-l includă pe fostul preşedinte, care a plecat din Brazilia la sfârşitul lui decembrie şi se află în prezent în Florida (SUA), în ancheta menită să stabilească cine se află la originea vandalizării şi jefuirii instituţiilor braziliene.

„Sunt sigur că Bolsonaro a participat activ la aceasta şi încă încearcă să participe”, a adăugat Lula, întrebat cu privire la rolul fostului preşedinte în aceste evenimente.

„Ei voiau să facă această mizerie pe 1 ianuarie, însă au realizat că nu o puteau face pentru că acolo erau prea mulţi poliţişti şi prea mulţi oameni pe străzi”, a adăugat Lula.

Jair Bolsonaro vrea să rămână în SUA

Aceste declaraţii survin în aceeaşi zi cu cele ale senatorului Marcos do Val, care a susţinut că a participat la o reuniune cu fostul preşedinte unde se pusese problema de a împiedica venirea lui Lula la putere.

Potrivit avocaţilor săi, Jair Bolsonaro a depus o cerere pentru prelungirea vizei sale pe şase luni pentru a rămâne în SUA.

El neagă că ar fi avut vreo legătură cu evenimentele din 8 ianuarie.

Lula, 77 de ani, a câştigat alegerile cu scor strâns: 50,9% de brazilieni au votat pentru Lula şi 49,1% au votat pentru Bolsonaro.

„L-am învins pe Bolsonaro, dar trebuie să mai învingem şi 'bolsonarismul'”, a mai spus preşedintele Lula în acest interviu.