Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, care este anchetat pentru rolul său în atacul violent asupra sediului instituțiilor naționale din Brasilia la 8 ianuarie, a solicitat o viză de șase luni pentru a rămâne în Statele Unite, a anunțat luni avocatul său, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Bruna Prado / AP / Profimedia

Fostul președinte de dreapta plecase din Brazilia în Florida cu două zile înainte de învestirea lui Lula, la 1 ianuarie, iar actuala sa viză urmează să expire în curând, potrivit firmei de avocatură AG Immigration.

„Așteptăm cu nerăbdare să aducem cea mai mare satisfacție și rezultatele dorite pentru clientul nostru”, a spus firma într-un comunicat.

Bolsonaro ar fi intrat în SUA cu o viză emisă pentru liderii aflați în vizită, care va expira marți, întrucât nu se mai află în misiune oficială.

Fostul președinte brazilian declarase pentru CNN în Brazilia că intenționa să se întoarcă la sfârșitul lunii ianuarie și se gândea chiar să devanseze revenirea din motive de sănătate.

Jair Bolsonaro a fost victima unui atac cu armă albă în 2018, în timpul unei deplasări electorale. De atunci, a suferit mai multe operații de obstrucție intestinală.

La 8 ianuarie, mii de susținători ai lui Bolsonaro, nemulțumiți de victoria lui Lula da Silva asupra fostului președinte de extremă dreapta în alegerile prezidențiale din octombrie 2022, au invadat și vandalizat palatul prezidențial, Congresul și Curtea Supremă din Brasilia.

Anderson Torres, un fost ministru bolsonarist al justiției, a fost arestat pe 14 ianuarie în cadrul anchetei privind acest dezastru, în timp ce se întorcea din SUA.