Poliția federală din Brazilia l-a arestat marți pe ofițerul poliției militare care a condus operațiunile de securitate în capitala Brasilia în data de 8 ianuarie, când susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro au luat cu asalt mai multe clădiri guvernamentale, au declarat două surse familiare cu situația pentru Reuters.

Jair BolsonaroFoto: Bruna Prado / AP / Profimedia

Colonelul Jorge Eduardo Naime a fost ținta unei a cincea faze a operațiunii lansate luna trecută cu obiectivul de a identifica persoanele care au participat, finanțat sau susținut revoltele, potrivit surselor care au dorit să vorbească doar sub condiția anonimității.

Naime, un fost șef al poliției locale din capitala Braziliei, este suspectat de neglijență în planificarea operațiunilor de securitate, potrivit celor două surse citate de Reuters.

Agenția germană de presă notează că nu a reușit să ia imediat legătura cu avocații lui Naime.

Întrebată despre caz, poliția federală braziliană a declarat că nu publică numele persoanelor arestate sau anchetate însă a confirmat că a efectuat noi razii cu privire la evenimentele ce au avut loc pe 8 ianuarie, când susținătorii lui Bolsonaro au intrat cu forța și au vandalizat Congresul, palatul prezidențial și clădirea Curții Supreme a Braziliei.

Aceștia au îndemnat în timpul manifestațiilor ca forțele armate să organizeze o lovitură de stat împotriva noului președinte Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro la alegerile ce au avut loc în luna octombrie a anului trecut.

Acuzații de lovitură de stat în Brazilia

Poliția braziliană a mai precizat marți că a pus în aplicare trei mandate de reținere temporară, un mandat de arestare preventivă și șase mandate de percheziții în districtul federal în care se află capitala Brasilia. Mandatele au fost emise de Curtea Supremă a țării.

Potrivit aceleiași surse, printre acuzațiile aduse suspecților se numără cea de tentativă de lovitură de stat și abolire a statului de drept prin violență.

Noile percheziții vin după ce înspre sfârșitul săptămânii trecute președintele Luiz Inacio Lula da Silva l-a acuzat explicit pe predecesorul său că a pregătit o lovitură de stat pe 8 ianuarie.

„Astăzi, sunt conştient şi o spun tare şi răspicat: acest cetăţean (fostul preşedinte Bolsonaro) a pregătit lovitura de stat”, a declarat Lula vineri într-un interviu acordat postului local de televiziune RedeTV. „Sunt sigur că Bolsonaro a participat activ la aceasta şi încă încearcă să participe”, a adăugat Lula.

Jair Bolsonaro a negat că ar fi avut vreo legătură cu evenimentele din 8 ianuarie.

Potrivit avocaţilor săi, Jair Bolsonaro a depus o cerere pentru prelungirea vizei sale pe şase luni pentru a rămâne în SUA, țară în care a plecat pe 31 decembrie, cu două zile înainte de încheierea mandatului său.