Regele Charles a fost întâmpinat vineri cu căldură de o mulțime de mii de oameni în fața Palatului Buckingham, noul suveran britanic revenind la Londra pentru a ține un discurs televizat adresat unei națiuni care deplânge moartea mamei sale, regina Elisabeta, ce a condus țara timp de șapte decenii pe tron.

Regele Charles al III-lea, la BuckinghamFoto: Ben Stansall / AFP / Profimedia Images

Toate informațiile despre moartea Reginei și noul suveran britanic, LIVETEXT pe Hotnews.ro:

00:22Ce povestește un cleric scoţian care a luat cina cu Regina Elisabeta a II-a cu doar cu câteva zile înainte de moartea ei

23:50William și Kate și-au schimbat contul oficial de Twitter pentru a reflecta noile lor titluri - Prințul și Prințesa de Wales. Până acum, ei erau cunoscuți ca Ducele și Ducesa de Cambridge.

Kate Middleton este prima persoană care preia titlul de Prințesă de Wales după prințesa Diana, mama lui William.

22:54VIDEO Noul rege Charles, într-o discuție cu premierul Liz Truss: „Momentul de care mi-era groază”

21:40 Preşedintele american Joe Biden a anunțat vineri că va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

21:15 În cadrul slujbei religioase oficiate vineri seară la Catedrala Sf. Paul în memoria Reginei a fost intonat, pentru prima dată în peste 70 de ani, imnul național în versiunea „God Save the King”.

20:37Regele Charles și-a exprimat „dragostea pentru Harry și Meghan” în primul său discurs către britanici

20:10În aceste momente, la Catedrala Sf. Paul din Londra are loc o ceremonie religioasă în memoria Reginei Elisabeta a II-a. Este prezentă și șefa guvernului britanic, Liz Truss, precum și alți oameni politici.

20:01Regele Charles al III-lea adresează primul său mesaj către națiune:

  • Vă vorbesc astăzi cu profunde sentimente de tristețe.
  • De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa Regina - iubita mea mamă - a fost o sursă de inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea, iar noi îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care o poate avea o familie față de mama sa.
  • Regina Elisabeta a avut o viață bine trăită; o promisiune cu destinul respectat, iar moartea ei este plânsă de mulți. Această promisiune de a servi pe viață o reînnoiesc astăzi.
  • A fost mai mult decât o promisiune: a fost un angajament personal profund care i-a definit întreaga viață. A făcut sacrificii pentru datorie.
  • Dedicarea și devotamentul ei în calitate de Suverană nu s-au clintit niciodată, în vremuri de schimbare și progres, în vremuri de bucurie și sărbătoare, dar și în vremuri de tristețe și pierdere.
  • În ultimii 70 de ani, am văzut cum societatea noastră a devenit una cu multe culturi și multe credințe.
  • Instituțiile statului s-au schimbat la rândul lor. Dar, prin toate schimbările și provocările, națiunea noastră și familia mai largă a Regatelor - de ale cărei talente, tradiții și realizări sunt atât de inexprimabil de mândru - au prosperat și au înflorit. Valorile noastre au rămas, și trebuie să rămână, constante.
  • În viața ei în serviciul public am văzut o iubire pentru tradiție, dar și o îmbrățirare a progresului.
  • Așa cum poate comfirma orice membru al familiei a combinat aceste calități cu o căldură umană deosebită.
  • Știu că moartea ei aduce multă durere pentru mulți oameni și împărtășesc această durere dincolo de orice măsură.
  • Rolul și responsabilitățile monarhiei rămân.
  • Așa cum regina a demonstrat atât de mult devotament, promit că pentru atât timp cât rămân rege voi respecta consitutția și o voi considera inima țării.
  • Știu că soția mea Camilla se va ridica la înălțimea rolului ei.
  • Îți mulțumesc pentru iubirea ta și pentru iubirea țării, pe care ai condus-o atâția ani. Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea.

Citește discursul integral al Regelui Charles al Marii Britanii

19:55Premierul Liz Truss și membrii cabinetului său vor avea sâmbătă o audiență cu Regele, după ce acesta va fi proclamat oficial.

Conform presei britanice, această audiență a regelui Charles cu membrii guvernului britanic va avea loc sâmbătă după-amiază, în jurul orei locale 14.30.

19:40William va prelua titlul de Duce de Cornwall. Anunțul a fost făcut într-un comunicat difuzat vineri de Ducatul de Cornwall.

De altfel, și contul oficial de Twitter al cuplului format din Prințul William și Kate Middleton a fost actualizat cu noua titulatură - Ducele și Ducesa de Cornwall și Cambridge.

19:10Prima interpretare oficială a noului imn național „God Save the King” se va auzi la Catedrala Sf. Paul vineri seară, la finalul serviciului religios oficiat în memoria Reginei.

În versurile imnului britanic vor fi schimbate cuvintele „Regină” în „Rege” și „victorioasa” în „victorios”, pentru a marca accederea la tron a Regelui Charles al III-lea.

18:30 Regele Charles a avut prima audiență în persoană cu premierul britanic Liz Truss, la Palatul Buckingham.

Coloana prim-ministrului Truss a fost filmată părăsind palatul regal, după prima întâlnire săptămânală a premierului britanic cu noul monarh.

18:15Palatul Buckingham anunță oficial că Regele Charles va adresa primul său mesaj către națiune în calitate de nou monarh al Marii Britanii vineri seară la ora locală 18.00 (20.00, ora României).

Mesajul va fi înregistrat în cursul după-amiezii în salonul albastru al palatului. Discursul va difuzat apoi către națiune la ora menționată.

17:42Stindardul Regal a fost înălțat deasupra Palatului Buckingham, pentru prima dată în cursul domniei noului rege.

Toate drapelele oficiale trebuie să rămână în bernă după moartea reginei Elisabeta a II-a, până a doua zi după înmormântare, conform protocolului. Doar Stindardul Regal, arborat când suveranul se află în reședința unui palat regal, va rămâne în poziția obișnuită.

Stindardul regal este un drapel de format diferit faţă de drapelul naţional şi cu un design diferit.

16:18Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Buckingham, împreună cu Camilla, regina consoartă.

Sursa foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Înainte să intre în Palatul Buckingham, Regele Charles a coborât să dea mâna cu câțiva dintre miile de oameni adunați acolo, care doreau să-și exprime condoleanțele pentru moartea mamei sale. El a dat mâna cu oamenii, a vorbit cu ei și a zâmbit aproape tot timpul. Apoi, alături de Camilla, regina consoartă, s-a uitat la florile și obiectele lăsate de oameni în memoria Reginei Elisabeta a II-a. Oamenii l-au aplaudat și au fredonat „God save the King!”.

16:01 Casa Albă a spus că președintele Joe Biden va participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, transmite NBC News.

Regina va fi înmormântată după 10 zile de doliu, timp în care publicul îi poate aduce un omagiu. Liderii din întreaga lume sunt așteptați să participe la funeraliile de stat.

15:45​Cu două zile înainte să moară, Regina Elisabeta a II-a l-a primit la Balmoral pe Boris Johnson care a mers alături de succesoarea sa Liz Truss. „Regina era la fel de radiantă, de informată și de fascinată de politică pe cât îmi aminteam și la fel de înțeleaptă în sfaturile ei decât oricine cunosc”, a povestit fostul premier al Marii Britanii.

15:38Regele Charles al III-lea a ajuns la Londra unde va avea o întâlnire cu premierul Liz Truss, iar în cursul serii va transmite un mesaj către națiune.

15:0496 de salve de tun sunt trase în memoria Reginei Elisabeta a II-a

15:01Regele Charles al III-lea va fi proclamat, oficial, rege al Marii Britanii, sâmbătă la ora 10:00, ora Londrei, a anunțat Palatul Buckingham.

14:28 Noul monarh al Marii Britanii, regele Charles, este așteptat să rostească vineri, în jurul orei locale 18:00 (20:00 în România), un discurs adresat națiunii, a anunțat președintele Camerei Comunelor.

„Aș dori să informez Camera că vom sta în ședință astăzi până în jurul orei 22.00 pentru omagii (aduse reginei Elisabeta). În jurul orei 18.00, ședința Camerei va fi suspendată în timp ce Majestatea Sa Regele se va adresa națiunii", a declarat Lindsay Hoyle în fața parlamentarilor.

14:20​Ion Iliescu a reacționat pe blogul personal al anunțul privind moartea Elisabetei a II-a, fostul președinte romn spunând că a avut ocazia să discute cu Regina „dincolo de constrângerile protocolului”.

14:15Regele Charles al III-lea a plecat din Scoția și se îndreaptă către Londra.

13:11Președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de condoleanțe Regelui Charles al III-lea.

„În numele poporului român și al meu personal, doresc să transmit Majestății Voastre, întregii Familii Regale și poporului britanic condoleanțe și compasiune pentru dureroasa pierdere suferită. Majestatea Sa Regina a fost un lider excepțional, care și-a servit patria cu devotament și responsabilitate desăvârșită, reprezentând un simbol al stabilității și un veritabil reper moral pentru întreaga lume. Cele șapte decade în slujba Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și a întregului Commonwealth rămân în istoria umanității drept un reper și inspirație pentru noi toți și generațiile viitoare.”, a transmis Președintele României Majestății Sale Regele Charles al III-lea”, a scris șeful statului în mesaj.

Funeraliile regale în jurul datei de 19 septembrie

12:22Moartea Reginei Elisabeta a doua deschide o lungă perioadă de doliu pentru familia regală, care va dura de acum până după șapte zile de la funeraliile fostei suverane a Marii Britanii. Data acestora nu a fost anunțată, dar se așteaptă să aibă loc în zece zile, în jur de 19 septembrie, potrivit AFP.

11:45Într-o declarație de pe site-ul Casei Regale se precizează că „după moartea Majestății Sale Regina, este dorința Majestății Sale Regele ca de acum până la șapte zile după înmormântarea Reginei să fie respectată o perioadă de doliu regal. Data înmormântării va fi confirmată în timp util”

11:45​Planuri pentru momentul morții Reginei Elisabeta a II-a au fost făcute de multă vreme în Marea Britanie. Acestea au fost denumite generic Operațiunea „London Bridge”. În calculele făcute de autorități nu era exclusă varianta ca suverana să moară la Balmoral, în Scoția. Acest scenariu a fost denumit Operațiunea Unicorn, potrivit The Guardian. Ce se întâmplă în această variantă aflați aici

11:11Care a fost cel mai mare regret al Reginei Elisabeta a II-a

10:39Portretul Reginei Elisabeta a doua a fost afișat în stațiile de autobuz și de metrou.

10:15Editorialistul Guardian Martin Kettle scrie că pierderea Reginei va pune la încercare o Mare Britanie divizată, cu consecințe constituționale care ar putea rezona ani de zile. „Nu subestimați răsturnările din viața britanică pe care o va declanșa acest moment dinastic. Elisabeta a II-a a fost 70 de ani o forță unificatoare discretă, dar extrem de eficientă, într-o națiune care se destramă vizibil. Moartea ei va elimina acea forță, pe care moștenitorii ei e de presupus că nu o vor putea reproduce. Astfel, succesiunea va fi unul dintre cele mai mari teste pentru a face față unei Marii Britanii moderne”, scrie Martin Kettle (editorialul complet aici).

09:25Imnul Coroanei a fost cântat de mii de bitanici strânsi în fața Palatului Buckingham imediat după anunțul morții Reginei Elisabeta a II-a. Momentul emoționant poate fi urmărit aici

09:13Averea Reginei Elizabeth II: 370 de milioane de lire sterline: cum se face transferul bijuteriilor Coroanei / Castelul Balmoral, evaluat la 100 de milioane de lire sterline

08:51Moștenirea economică a reginei Elisabeta a II-a

08:46 Ce se va întâmpla astăzi :

  • Regele Charles și Camilla au stat joi seară la Balmoral, dar se întorc vineri la Londra, unde noul rege va avea o audiență cu noul premier, Liz Truss.
  • Planurile de înmormântare vor fi confirmate, ultimul cuvânt în privința detaliilor avându-l Charles. Regele se va întâlni, cel mai probabil,cu Earl Marshal (ducele de Norfolk) care se ocupă de înmormântarea Reginei, pentru a aproba programul pentru zilele următoare.
  • Guvernul va confirma durata de doliu național, care va fi probabil de aproximativ 12 zile, de acum până a doua zi după înmormântarea Reginei.
  • Parlamentul se va întruni la prânz pentru a-i aduce un omagiu Reginei
  • Oamenii au început deja să se adune în mulțimi mari și să lase flori în afara Palatului Buckingham și a altor clădiri regale. De asemenea, miniștrii vor anunța că ziua înmormântării va fi sărbătoare legală, deci liberă.
  • Clopotele vor bate la Westminster Abbey, la Catedrala Sf. Paul și la Castelul Windsor. Bisericile sunt îndemnate să bată clopotele în toată Anglia la prânz.
  • Regele Charles al III-lea se va adresa națiunii, într-un mesaj pe care urmează să îl înregistreze, la începutul serii. El va aduce un omagiu Reginei și se va angaja să-și facă datoria ca nou suveran.
  • Prim-ministrul și miniștrii înalți sunt așteptați să participe la o slujbă publică de comemorare la catedrala St Paul din centrul Londrei.

Regina Elisabeta a II-a a murit joi la Castelul Balmoral, a anunțat Palatul Buckingham. Cei mai importanți membri ai casei regale britanice au început să se adune în Scoția încă din cursul după-amiezei, după ce medicii au anunțat că sunt îngrijorați de starea sa de sănătate. Suverana - care împlinise 96 de ani în luna aprilie - a urcat pe tron în 6 februarie 1952, fiind monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria regatului britanic.

Elisabeta a II-a a fost cea mai longevivă regină a Marii Britanii şi cel mai în vârstă monarh din lume. A urcat pe tron în 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. A preluat un regat care încă nu-şi revenise complet după Al Doilea Război Mondial, colaborând cu premierul britanic de atunci Winston Churchill. În timpul domniei sale, Marea Britanie a avut 15 prim-miniştri, în timp ce Statele Unite au schimbat 14 preşedinţi.Regina Elisabeta are patru copii, opt nepoți și 12 strănepoți. Prințul Charles de Wales, a cărui soție este ducesa de Cornwall, este moștenitorul tronului Regatului Unit.

Mii de britanici s-au strâns noaptea trecută în fața Palatului Buckingham și a altor reședinte regale pentru a-i aduce un omagiu Elisabetei a II-a.

Sursa foto: Peter MacDiarmid / Shutterstock Editorial / Profimedia

Anunțul familiei regale britanice despre decesul Reginei Elisabeta a II-a:

Citește aici toate informațiile despre ziua morții Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii