​Domnia reginei Elisabeta a II-a a fost marcată de câteva recorduri și fapte neobișnuite. AFP prezintă câteva dintre ele în cifre.

Regina Elisabeta a II-a in tinerete, in timpul unei vizite in Noua ZeelandaFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

- 0 -

A călătorit în toată lumea și totuși nu avea pașaport. Întrucât acest document a fost emis în numele ei, ea era scutită. Din aceleași motive, ea nu avea nevoie de permis de conducere.

- 1 -

O singură dată, regina a permis camerelor de televiziune să îi filmeze viața de familie, pentru un documentar difuzat în 1969. Și-a mușcat degetele și nu a mai făcut-o niciodată.

- 2 -

Regina și-a sărbătorit ziua de naștere de două ori: pe 21 aprilie, ziua în care s-a născut, și în iunie, ziua sa oficială, care a fost sărbătorită în această lună mai blândă cu o ceremonie militară și o defilare la Londra.

- 4 -

Vârsta la care regina a primit primul ei ponei, numit "Peggy", de la bunicul ei, regele George al VI-lea. Acesta a fost începutul unei pasiuni de nestăvilit pentru echitație.

- 15 -

Numărul de prim-miniștri britanici pe care i-a avut de la începutul domniei sale. Primul a fost Winston Churchill, iar ultima Liz Truss.

- 17 -

17 Bruton Street este adresa elegantei case din cartierul londonez Mayfair, unde s-a născut Elizabeta Alexandra Mary Windsor la 21 aprilie 1926.

- 25 -

Vârsta la care Elisabeta a devenit regină la moartea tatălui său, regele George al VI-lea.

- 39 -

Numărul de monarhi care au precedat-o de la William Cuceritorul în 1066.

- 73 -

Numărul de ani în care Elisabeta a II-a a fost căsătorită cu Prințul Philip, care a murit în 2021.

- 117 -

Numărul de țări vizitate de Elizabeth, care a călătorit în jurul lumii aproximativ 1,7 milioane de kilometri. În 2002, anul Jubileului de Aur, care a marcat 50 de ani de domnie, a călătorit peste 48.000 de kilometri prin Marea Britanie și prin lume.

- 250 -

Numărul de participanți la procesiune în timpul încoronării sale din 1953.

- 626 -

Numărul de organizații (asociații, regimente militare, organizații caritabile) pe care le-a sponsorizat.

- 1.000 -

Numărul de ambarcațiuni din Marea Britanie, din Commonwealth și din restul lumii care s-au adunat pe râul Tamisa, la Londra, în 2012, pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a urcării sale pe tron.

Organizatorii au declarat că a fost cea mai mare adunare de acest fel de pe Tamisa de la domnia lui Carol al II-lea, cu mai bine de trei secole mai devreme.

- 8.251 -

Numărul de invitați la ceremonia de încoronare din Westminster Abbey. În total, au fost reprezentate 129 de națiuni și teritorii.

- 10.000 -

Numărul de perle importate din Statele Unite și folosite pentru a confecționa rochia de mireasă a reginei, care s-a căsătorit cu prințul Philip la 20 noiembrie 1947.

- 50.000 -

Numărul de invitați la petrecerile și banchetele anuale ale reginei în grădină. Numai la petrecerile din grădină ale reginei au participat peste 1,45 milioane de persoane în timpul domniei sale.

- 33.446.430 -

Durata în minute a domniei reginei Elisabeta a II-a, la 9 septembrie 2015, ora 17.30, când a depășit-o pe strămoașa sa, regina Victoria, devenind cel mai longeviv monarh britanic.

- 370.000.000 -

Averea personală în lire sterline estimată de Sunday Times în 2022. După unele calcule, era al 12-lea cel mai bogat monarh din lume. Revista Forbes a numit-o a 70-a cea mai puternică femeie din 2021.