Talibanii au anunțat că intenționează să redeschidă universitățile publice la începutul lunii februarie fără a preciza dacă femeilor le va fi permis să participe la cursuri, relatează The Hill.

Cursuri in universitatile afganeFoto: Aamir Qureshi / AFP / Profimedia Images

Shaikh Abdul Baqi Haqqani, ministrul taliban al educației, a anunțat duminică redeschiderea universităților din zonele mai călduroase ale țării începând cu data de 2 februarie. El a precizat de asemenea că instituțiile de învățământ superior din regiunile mai friguroase ale Afganistanului vor fi redeschise de la 26 februarie.

Talibanii le-au interzis femeilor să urmeze cursuri universitare sau să predea în instituțiile de învățământ superior din capitala Kabul după ce au cucerit-o în luna august deși anterior au spus că acestea vor putea studia în clase segregate pe baza sexului.

Potrivit agenției Reuters, Haqqani nu a precizat duminică dacă femeile vor putea să se întoarcă la cursuri.

Talibanii au luat tot mai multe măsuri împotriva femeilor

Majoritatea universităților afgane au fost închise după ce talibanii au revenit la putere în țară, militanții islamiști cerându-le femeilor la sfârșitul lunii august să rămâne în case deoarece nu le pot garanta siguranța.

Universitățile private s-au redeschis deja însă studentelor nu li s-a permis să se întoarcă la studii, potrivit agenției Reuters.

De altfel, în pofida asigurărilor date comunității internaționale potrivit cărora vor respecta drepturile femeilor, talibanii au luat tot mai multe măsuri ce vizează restrângerea drepturilor acestora în ultimele luni, cerând inclusiv ca televiziunile să nu mai difuzeze seriale în care apar femei.

Guvernele occidentale le-au cerut talibanilor să respecte dreptul la educație al femeilor, subliniind că aceasta este una din condițiile cheie pentru creșterea ajutoarelor internaționale și deblocarea fondurilor pe care Afganistanul le are în străinătate și la care talibanii nu au acces.

Citește și: