Femeile și fetele din Afganistan sunt tot mai înspăimântate după ce talibanii le-au spus să rămână în case fiindcă nu sunt în siguranță în apropierea luptătorilor islamiști, relatează CNN.

Luptator taliban pe strazile din KabulFoto: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

Zabiullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat în cadrul unei conferințe de presă de marți că femeile nu ar trebui să meargă la muncă pentru propria lor siguranță, declarațiile acestuia subminând și mai mult eforturile grupării islamiste de a convinge comunitatea internațională că se vor comporta diferit comparativ cu ultima dată când au fost la putere.

Indicațiile lui Muhajid au venit în aceeași zi în care Banca Mondială a oprit ajutorul acordat Afganistanului, citând îngrijorările legate de siguranța femeilor, și la câteva ore după ce ONU a făcut apel la o „investigație promptă și transparentă” cu privire la informațiile legate de încălcarea drepturilor omului în țară.

Mujahid a susținut că indicația ca femeile să rămână în casă este temporară și că gruparea islamistă va găsi căi pentru a se asigura că acestea nu vor fi „tratate fără respect” sau „rănite”.

Acesta a spus că măsura este necesară deoarece soldații talibani „se tot schimbă și nu sunt instruiți”.

„Suntem fericiți ca ele (femeile) să intre în clădiri dar vrem să ne asigurăm că ele nu se confruntă cu nicio grijă”, a spus Muhajid.

„Prin urmare le-am cerut să își ia liber de la muncă până când situația revine la o ordine normală și sunt implementate proceduri cu privire la femei; apoi ele se vor putea întoarce la locurile de muncă”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al talibanilor.

FOTO: Profimedia Images

„Îngrijorare profundă”

Când s-au aflat ultima dată la putere între 1996 și 2001 talibanii le-au interzis femeilor să aibă locuri de muncă, să iasă din case neînsoțite și le-au forțat să își acopere întregul corp cu veșmântul islamist.

Gruparea a insistat că de data aceasta vor conduce țara într-o manieră mai moderată însă liderii talibani au refuzat să garanteze drepturile femeilor și multe au fost deja victime ale unor violențe sau ucise.

Anunțul de marți al Băncii Mondiale privind sistarea ajutorului acordat Afganistanului din cauza îngrijorărilor privind situația femeilor reprezintă o nouă lovitură pentru economia țării, puternic dependentă de ajutoare străine.

„Suntem profund îngrijorați de situația femeilor din Afganistan și de impactul asupra perspectivelor de dezvoltare ale țării, mai ales pentru femei”, a declarat un purtător de cuvânt al instituției internaționale pentru CNN.

Cinci fete din echipa de robotică a Afganistanului, alcătuită exclusiv din femei, au ajuns în Mexic marți după ce au primit vize umanitare.

FOTO: Profimedia Images

Atacuri, crime și evacuări

În primele luni ale ofensivei talibane de anul acesta femeile au devenit tot mai izolate de societate și au fost ținta unor agresiuni și atacuri, printre acestea numărându-se uciderea a trei jurnaliste în martie.

La începutul lui iulie insurgenții au intrat în birourile Băncii Azizi din orașul Kandahar și le-au ordonat angajatelor să părăsească clădirea, potrivit Reuters. Femeilor de la ghișee li s-a spus că rude ale lor de sex masculin le vor lua locul.

Talibanii au avertizat de asemenea marți că Statele Unite trebuie să își respecte termenul de retragere completă stabilit pentru data de 31 august și că nu vor mai permite evacuarea afganilor.

O sursă a CNN de la fața locului a declarat însă că deocamdată anunțul nu pare să fi avut vreun impact asupra situației de la aeroportul din Kabul, unde mulțimi numeroase de persoane continuă să sosească.

În jur de 19.000 de persoane au fost evacuate din Afganistan marți, aproximativ 11.200 cu avioane militare ale SUA și 7.800 cu zboruri ale aliaților din coaliția internațională, potrivit unor informații oferite miercuri de Casa Albă.

Numărul a scăzut ușor față de ziua anterioară când au fost evacuate 21.000 de persoane de pe aeroportul din Kabul însă președintele american Joe Biden a subliniat că Washingtonul va respecta termenul limită de retragere stabilit pentru 31 august, cu condiția ca talibanii să nu pună piedici procesului de evacuare.

Angajamentul lui Biden a venit în pofida apelului făcut de liderii grupului G7 care au cerut talibanilor să permită continuarea evacuărilor și după data respectivă.

Citește și: