O jurnalistă afgană a mărturisit în lacrimi, cu vocea sugrumată de disperare, pentru BBC că dacă talibanii ar fi știut cine e ar fi omorât-o. ”Trebuie să îmi părăsesc țara. Nu pot să trăiesc aici”, ”nu pot să respir aici”, ”dacă ar ști că sunt jurnalistă”, m-ar omorî”, a spus Wahida Faizi pe pista de decolare a aeroportului.

Wahida Faizi Foto: Captura BBC

”Îmi iubesc țara, dar nu pot sta aici”, a spus Wahida Faizi pentru jurnalista BBC Lyse Doucet la Kabul.

Întrebată de ce nu poate sta în Afganistan, dacă nu se simte în siguranță, Faizi a spus că ”nu pot respira”, pentru că talibanii ”mă bat aici, o pot împușca, dar nu știau că sunt jurnalistă, dacă ar ști, m-ar împușca”.

Ea a jurnat că nu se va mai întoarce în Afganistan. ”După ce s-a întâmplat, asta nu este țara mea”.

Marți, un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că femeile care muncesc trebuie să stea acasă până când va fi pus în funcțiune un sistem care să asigure securitatea acestora.

Astfel, Zabiullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat în cadrul unei conferințe de presă de marți că femeile nu ar trebui să meargă la muncă pentru propria lor siguranță, declarațiile acestuia subminând și mai mult eforturile grupării islamiste de a convinge comunitatea internațională că se vor comporta diferit comparativ cu ultima dată când au fost la putere.

Mujahid a susținut că indicația ca femeile să rămână în casă este temporară și că

gruparea islamistă va găsi căi pentru a se asigura că acestea nu vor fi „tratate fără respect” sau „rănite”.

Acesta a spus că măsura este necesară deoarece soldații talibani „se tot schimbă și nu sunt instruiți”.

Citește și: