Mai multe fotografii distribuite pe Twitter arată haosul lăsat în urmă în interiorul Aeroportului Internațional Hamid Karzai din Kabul de persoanele disperate să părăsească țara pentru a nu cădea în mâinile talibanilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Imaginile au fost distribuite de jurnalista de război indiană Kanikal Gupta care a relatat într-o altă postare că a ajuns în siguranță în New Delhi după 27 de ore.

SUA şi-au consolidat marţi dispozitivul militar pe aeroportul din Kabul pentru a accelera ritmul evacuărilor după stabilirea unei linii de comunicare între militarii americani, care securizează pista, şi talibanii care controlează capitala afgană.

O mie de soldaţi americani au sosit în cursul nopţii de luni spre marţi şi circa 800 de persoane au fost evacuate de luni seara, între care 165 de americani, a indicat presei Hank Taylor, un responsabil din Statul Major american.

Întăririle militare, care urmează să continue în zilele următoare, vor permite „accelerarea” evacuărilor pentru a le imprima un ritm de un zbor pe oră „în cursul următoarelor 24 de ore”, a precizat el.

„La maximul capacităţii noastre, contăm pe plecări între 5.000 şi 9.000 zilnic”, a adăugat generalul Taylor.

Acesta a precizat de asemenea că talibanii nu au încercat să împiedice persoanele să ajungă la aeroport însă Germania, țară care a anunțat că vrea să evacueze 10.000 de persoane, i-a acuzat mai devreme în cursul zilei pe insurgenți că au blocat căile de acces înspre aeroport.