Talibanii spun, în prima lor conferință de presă oficială la Kabul, că planurile lor nu includeau capturarea capitalei, dar din cauză că administrația era ”atât de incompetentă” au trebuit să intre în oraș pentru a asigura ”securitatea”. Aceștia au asigurat că nu caută răzbunare, nici repetarea unui război, și că ”toată lumea este iertată”. De asemenea, ei au subliniat că drepturile femeilor sunt ”foarte importante” și că acestea vor putea munci cu bărbații ”cot la cot”.

Zabihullah MujahidFoto: Captura YouTube

Purtătorul de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a apărut pentru prima oară în fața camerelor de la capturarea Kabulului spunând că nu vor răzbunare și ”toată lumea este iertată”.

Libertatea și căutarea independenței este un drept legitim pentru fiecare națiune

  • Emiratul Islamic - după eliberarea acestei națiuni - nu va răzbuna pe nimeni, nu avem nicio ranchiună
  • Știm că am trecut prin perioade provocatoare și crize, au fost făcute multe greșeli care au fost în avantajul ocupanților
  • Vrem să ne asigurăm că Afganistanul nu mai este un câmp de luptă, de conflict
  • Am iertat pe toată lumea, pe toți cei care au luptat împotriva noastră. Nu vrem să repetăm niciun conflict, niciun război
  • Așadar, Emiratul Islamic nu are nicio ostilitate sau animozitate cu nimeni, animozitățile s-au încheiat și am vrea să trăim liniștiți. Nu vrem dușmani interni sau externi

De asemenea Muhajid susține că grupul ar fi vrut să se oprească la porțile Kabulului, dar, spune acesta, din cauză că fosta administrație era ”atât de incompetentă”, a trebuit să intre în oraș să ”asigure securitatea”

El a mai spus că securitatea ambasadelor străine este de o ”importanță crucială”.

  • Aș vrea să asigur comunitatea internațională, inclusiv SUA, că nimeni nu va păți nimic în Afganistan, vreau să asigur vecinii, țările regionale, nu vom permite ca teritoriul nostru să fie folosit împotriva nimănui, niciunei țări din lume
  • Talibanii ar trebui să fie tratați în mod corespunzător de comunitatea internațională
  • Nu vrem nicio problemă cu comunitatea internațională
  • Avem dreptul de a acționa pe baza principiilor nostre religioase și a regulilor, acesta este dreptul afganilor

Despre drepturile femeilor:

Muhajid spune că drepturile femeilor sunt foarte importante și vor fi respectate ”în conformitate cu legea șaria”.

  • Surorile noastre au aceleași drepturi, vor putea beneficia de aceleași drepturi. Vor putea avea activități în diferite sectoare pe baza regulilor noastre, în sectoare educaționale, de sănătate și altele.
  • Vor munci cu noi, cot la cot, iar comunitatea internațională - dacă are îngrijorări - am dori să o asigurăm că nu va exista nicio discriminare împotriva femeilor, dar desigur în conformitate cu legea șaria.

Despre libertatea presei

Talibanii sunt angajați pentru „mass-media liberă și independentă”, a spus Mujahid.

Cu toate acestea, el a spus că are „cereri” pentru mass-media, inclusiv ca „nimic să nu fie împotriva valorilor islamice atunci când vine vorba de activitățile mass-media, așadar valorile islamice ar trebui luate în considerare atunci când vine vorba de activitățile mass-media”.

El a spus că mass-media „nu ar trebui să acționeze împotriva valorilor naționale, împotriva unității naționale”.

  • Când vine vorba de diferențe etnice, diferențe religioase și ostilități, acestea nu ar trebui să fie promovate efectiv de către mass-media, ar trebui să lucreze ... pentru unitatea națiunii, să aibă o viață pașnică și frățească împreună.

Totodată, talibanii au spus că interpreții și cei care au susținut eforturile aliaților vor fi iertați.

  • Vreau să asigur compatrioții, fie că sunt traducători, fie că au avut activități militare sau au fost civili, toți au fost iertați.
  • Nimeni nu va fi tratat cu răzbunare.

Conferința de presă a fost organizată în contextul în care Guvernul german a afirmat marți că talibanii care au preluat puterea în Afganistan împiedică plecarea afganilor de pe aeroportul din Kabul.

„În jurul aeroportului din Kabul au fost amplasate posturi de securitate de către talibani pentru a controla accesul”, a declarat ministrul german al Apărării într-un raport.

„Prin închiderea aeroportului, talibanii permit forţelor internaţionale să stabilească un trafic aerian ordonat pentru a-şi evacua cetăţenii. Însă, în acelaşi timp, închiderea aeroportului face dificilă evacuarea cetăţenilor afgani”, precizează Ministerul Apărării.

Citește și: