Fotografii surprinse la periferia capitalei afgane Kabul arată ce s-a întâmplat cu echipamentul furnizat de Statele Unite forțelor guvernamentale afgane, acesta ajungând pradă de război din care s-au servit insurgenții talibani.

Echipament militar capturat de talibaniFoto: STR / Xinhua News / Profimedia Images

În discursul său susținut luni, după căderea Kabulului, președintele american Joe Biden și-a apărat cu fermitate decizia de a retrage trupele americane din Afganistan, afirmând că nu intenționează să repete „greșelile trecutului”.

Biden a subliniat că SUA a oferit afganilor tot ce aveau nevoie pentru a-și lua viitorul în propriile mâini.

„Trupele americane nu pot și nu ar trebui să lupte și să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl lupte. Am cheltuit peste un trilion de dolari. Am antrenat o forță armată afgană incredibil de bine echipată de în jur de 300.000 de oameni. O forță mai mare decât armatele unora dintre aliații noștri din NATO”, a relatat președintele american.

„Le-am dat fiecare unealtă de care aveau nevoie. Le-am plătit salariile, le-am oferit întreținere pentru forțele lor aeriene, un lucru pe care talibanii nu îl au”, a continuat acesta.

„Le-am oferit fiecare șansă pentru a-și lua viitorul în propriile mâini. Nu puteam însă să le oferim voința de a lupta pentru acel viitor. Așadar ce s-a întâmplat? Liderii politici afgani au renunțat și au fugit din țară. Forțele armate afgane s-au prăbușit, uneori fără să încerce măcar să lupte”, a mai spus președintele american.

Din suma de 1.000 de miliarde de dolari cheltuită de Washington în Afganistan, aproximativ 10% a mers către instruirea și echiparea armatei afgane, echipamentul oferit de SUA ajungând acum în mâinile talibanilor.

Pe același subiect: