Oamenii obișnuiți și proprietarii magazinelor din capitala afgană Kabul se pregătesc de venirea talibanilor, în condițiile în care aceștia au început să intre în capitala afgană, iar guvernul este pe cale să predea puterea.

Talibanizarea KabululuiFoto: Hotnews

Una dintre imaginile tulburătoare postate pe rețelele sociale este cea în care este văzut proprietarul unui magazin de rochii pentru mirese care vopsește peste fotografiile cu tinere fete din vitrină.

”Talibanizarea Kabulului a început”, este mesajul care însoțește fotografia.

Evident, acesta se pregătește pentru preluarea puterii de către talibani, în condițiile în care aceștia sunt cunoscuți pentru linia islamistă dură adoptată.

Printre comentariile la postarea de pe Twitter se numără și mesaje de compasiune pentru viitoarea soartă a femeilor din Afganistan.

Statutul fetelor și femeilor sub domnia talibană

Când au condus ultima oară țara, între 1996 și 2001, femeile nu puteau să muncească, iar fetele nu aveau voie să meargă la școală.

În plus, femeile trebuiau să-și acopere fața și să fie însoțite de o rudă bărbat dacă doreau să iasă din casă.

Femeile care încălcau regulile erau uneori umilite sau pedepsite cu bătaia în public de poliția religioasă a talibanilor, conform interpretării lor stricte a legii islamice.

Progresele privind drepturile femeilor au fost considerate drept unele dintre cele mai mari realizări ale prezenței forțelor internaționale din Afganistan, deși acești pași înainte s-au văzut mai mult în zonele urbane.

Femei afgane ce lucrau în domenii precum jurnalism, sănătate sau forțe de ordine au fost ucise într-un val de atacuri ce au avut loc începând de anul trecut, după demararea negocierilor de pace dintre talibani și guvernul afgan sprijinit de SUA.

Guvernul de la Kabul a dat vina pentru cele mai crime pe talibani, care au negat că desfășoară asasinate.