Rezervele valutare ale Afganistanului sunt, în marea lor majoritate, în conturi străine și nu au fost compromise de când talibanii au capturat Kabulul, a spus miercuri șeful băncii centrale afgane, potrivit Reuters.

Sediul Fed din WashingtonFoto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Da Afghanistan Bank controla rezerve de aproximativ 9 miliarde de dolari, dintre care circa 7 miliarde de dolari ținuți într-o combinație de bani gheață, aur, obligațiuni emise de SUA și alte bond-uri la Trezoreria Federală americană, potrivit lui Ajmal Ahmaty, guvernatorul băncii centrale afgane, care a fugit din Kabul.

”În niciun caz rezervele internaționale ale Afganistanului nu au fost compromise vreun moment”, a scris Ahmati pe Twitter.

”Niciun ban nu a fost furat din vreun cont de rezerve (...) Nu-mi pot imagina vreun scenariu în care Trezoreria (americană) va da acces talibanilor la astfel de fonduri”, a spus acesta.

Potrivit celui care, teoretic, încă este șef al băncii centrale afgane, talibanii au - poate - acces doar la 0,1-0,2% din rezervele internaționale ale țării.

Acesta spune că, potrivit celui mai probabil scenariu, urmează:

  • ca Trezoreria SUA să înghețe activele
  • talibanii vor trebui să implementeze măsuri de control al capitalului și să limiteze accesul la dolari
  • moneda locală se va deprecia
  • inflația va crește
  • vor fi afectați cei săraci pentru că prețul alimentelor va crește