Talibanii au anunţat că femeile din Afganistan vor avea voie să studieze la universitate doar în grupe dedicate lor, iar portul islamic va fi obligatoriu, fapt care creşte îngrijorarea că în ţară va fi impus un apartheid al genurilor sub noul regim, instaurat pe 15 august.

Eleva cu hijabFoto: Matan Golan / Alamy / Alamy / Profimedia

Noul ministru al educaţiei, Abdul Baqi Haqqani, a prezentat o serie de noi politici care vor reglementa accesul femeilor afgane la educaţie superioară, potrivit ziarului The Guardian, citat de News.ro.

Într-o conferinţă de presă, Haqqani a declarat că femeile vor avea voie să îşi continue studiile universitare, dar va fi obligatoriu să poate hijab. Nu a fost clar dacă este vorba despre eşarfa purtată pe cap sau dacă şi feţele lor trebuie acoperite complet.

Segregarea de gen va fi impusă în toate universităţile. Bărbaţii şi femeile vor învăţa în clase separate. „Nu vom permite ca băieţii şi fetele să înveţe împreună. Nu vom permite co-educaţia”, a punctat Haqqani.

Va fi permis doar femeilor să predea studentelor. Haqqani a mai spus că materia ce va fi predată în universităţi va fi revizuită.

Comunitatea internaţională urmăreşte îndeaproape cum noul regim taliban, format exclusiv din bărbaţi, va trata femeile afgane, pentru a evalua cât din promisiunile talibanilor legat de moderaţie va fi realitate.

Gruparea a promis că noul guvern al său va fi mai reprezentativ şi va respecta mai mult drepturile femeilor şi fetelor - deşi în „cadrul islamic” - faţă de perioada 1996 - 2001, când a deţinut puterea în ţară. Atunci, femeile nu aveau voie să urmeze cursuri şi nici să muncească, nu aveau voie să iasă din locuinţe fără a fi însoţite de un bărbat şi erau forţate să se supună unor legi draconice privind „virtutea femeii”.

Nu a fost încă anunţată întreaga agendă a noului guvern taliban. Ca şi în regimul anterior, nicio femeie nu face parte din Cabinet, în ciuda promisiunii că acesta va fi unul incluziv.

Recent, într-un interviu acordat Tolo News, purtătorul de cuvânt al talibanilro, Sayed Zekrullah Hashimi, a declarat că rolul femeilor este de a naşte şi a creşte copii, adăugând că „nu este necesar ca femeile să fie în Cabinet”.

Înainte de 15 august, în universităţile din Afganistan femeile şi bărbaţii studiau laolaltă, iar ele nu erau obligate să respecte un cod vestimentar. Numprul femeilor care urmau cursuri superiare ajunsese la un record.

De când talibanii au preluat puterea, studentele au rămas acasă, din cauza incertitudinii şi a fricii, iar protestul recent al celor nemulţumite a fost reprimat violent.

Haqqani a insistat că talibanii nu vor să revină la modul în care au condus în urmă cu 20 de ani. „Vom începe să construim pe ce există astăzi”, a afirmat el.