Italia, Marea Britanie, Germania și Cehia au confirmat primele cazuri de infectare cu noua variantă de coronavirus Omicron, după ce vineri a fost înregistrat primul caz pe teritoriu european în Belgia. De asemenea, 61 de persoane care au aterizat la Amsterdam cu două curse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid-19, iar autoritățile olandeze au anunțat că sâmbătă dimineața fac analize suplimentare pentru a stabili dacă vreunul dintre aceste cazuri are legătură cu noua variantă a coronavirusului Omicron, relatează Reuters. Totodată, crește numărul țărilor care impun restricții unor țări africane, de teama extinderii noii variante.

Testare Covid-19Foto: Sumit Sanyal/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații, LIVETEXT:

22.40: Cehia devine a cincea țară care a anunțat oficial că a identificat un caz de infectare cu Omicron, după Belgia, Germania, Marea Britanie și Italia. Olandezii, deși se așteaptă să se confirme și la ei existența mai multor cazuri de infectare cu Omicron, încă nu a fost făcut un anunț oficial.

Astfel, Spitalul regional din Liberec, din nordul Cehiei, a anunțat sâmbătă la televizor descoperirea noii variante Omicron la un pacient cu Covid-19, relatează AFP.

„Putem confirma că tulpina este confirmată”, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului, Vacla Ricar, pentru televiziunea cehă.

21.50:”Aproape cu certitudinde”. Olandezii cred că au găsit un ”număr” de cazuri Omicron

20.40:Italia a confirmat un prim caz de infectare cu varianta Omicron

19.50: Două cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în statul Bavaria din Germania

19.45:Testare PCR obligatorie și izolare până la primirea rezultatului la intrarea în Marea Britanie

19.35:Africa de Sud denunță un dublu standard după ce lumea a început să își închidă granițele chiar înainte de a afla mai multe despre periculozitatea variantei Omicron

16.40. Coreea de Sud va restricționa și ea sosirile din Africa de Sud și alte șapte țări africane, iar de pe 28 noiembrie va fi nevoie de viză pentru cei care vin din aceste 8 state. Cetăteții sud-coreeni care vor veni din această regiune vor fi carantinați.

Mauritius suspendă zborurile comerciale din Africa de Sud de pe 28 noiembrie.

16.27:Varianta Omicron, detectată și în Marea Britanie

16.13:Omicron aduce pe oră ce trece restricții Africii de Sud din partea statelor lumii

15.55: Ungaria va impune restricții călătorilor din Botswana, Lesotho, Swaziland, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe

15.30:Este posibil să se dezvolte „foarte rapid” un vaccin împotriva variantei Omicron, spune un om de știință de la Oxford

15.00:Românii care vin din 7 ţări din sudul Africii vor fi carantinaţi timp de 14 zile

12.40 Cehia a anunțat și ea că a identificat un posibil caz de infectare cu noua tulpină, transmite Reuters. Este vorba despre o persoană care a stat mai mult timp în Namibia, a anunțat ministerul sănătății.

12.35 O persoană care s-a întors din Africa de sud și a aterizat pe aeroportul din Frankfurt este, cel mai probabil, primul caz de infectare cu noua tulpină din Germania.Ministrul regional al afacerilor sociale a declarat că, cel mai probabil, varianta Omicron a ajuns în Germania. Informația trebuie însă confirmată pe baza secvențierii care este în curs.

În jur de 600 de pasageri au ajuns vineri la Amsterdam cu două curse KLM, fiind obligați să aștepte ore în șir din cauza îngrijorărilor generate de noua variantă a coronavirusului identificată în zona Africii de Sud și declarată ieri de OMS ca fiind una îngrijorătoare ca urmare a numeroaselor mutații și a riscului de a fi mult mai contagioasă.

Vineri, pe fondul acestor îngrijorări, mai multe state din UE, dar și state asiatice au impus interdicții de călătorie în zona africană unde ar fi apărut noua variantă denumită Omicron (a cincisprezecea literă a alfabetului grec). SUA au anunțat și ele că de luni vor suspenda călătoriile în zonă.

Noua variantă a fost detectată la începutul lunii noiembrie și, având în vedere numărul mare de mutații suferite, oamenii de știință au precizat că este posibil ca noua versiune Covid-19 să se fi dezvoltat la o persoană imunocompromisă care suferea de o infecție cronică mai veche, netratată.

Ministrul olandez al sănătății a anunțat sâmbătă că 61 de pasageri au fost depistați pozitiv.

"Călătorii testați pozitiv vor fi plasați în carantină într-un hotel din apropierea aeroportului Schiphol," au anunțat autoritățile sanitare.

"Dintre testele pozitive, încercăm să stabilim cât mai rapid cu putință dacă există vreun caz de infectare cu noua variantă denumită Omicron”, au mai transmis oficialii citați de Reuters.

Guvernul olandez a interzis vineri zborurile dinspre Africa, autoritățile anunțând că acei călători care sunt deja în drum spre Olanda vor fi testați și plasați în carantină.

Un caz a fost confirmat vineri în Belgia, primul în Europa, altul în Israel și două cazuri în Hong Kong.