Cetățenii UE care ajung în România din șapte state din sudul Africii vor fi obligați să se testeze și vor intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile, ca urmare a depistării variantei Omicron, au anunțat sâmbătă ministrul Sănătății Alexandru Rafila și șeful DSU Raed Arafat.

Raed ArafatFoto: Captura Guvern

Anunțând decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a precizat că ”avem date că această tulpină se transmite mai ușor”.

În 3 săptămâni vor apărea primele studii care vor spune dacă noua tulpină afectează vaccinurile antiCovid” a mai spus Rafila.

  • Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor. A fost adoptată o hotărâre CNSU, care aliniază România la măsurile deja luate în mai multe state europene, care limitează sau interzic călătoriile.
  • Călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinaţi timp de 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile cu test negativ.
  • Măsurile de vaccinare şi de sănătate publică sunt recomandate de toate organismele internaţionale şi vaccinarea este soluţia oportună.
  • Nu ştim cum va evolua noua tulpină. Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare.
  • Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România.
  • Pentru aceasta INSP împreună cu reţeaua de laboratoare care face secvenţieri, cazurile grave internate în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri, să vedem dacă aceste tulpini ar fi prezente în România”, a mai spus Rafila.
  • Dacă la nivelul UE se decide că certificatul verde are o anumită valabilitate (9 luni) atunci așa vom face noi ca membri ai clubului. Suntem membri într-un club, respectăm regulile. La nivel național, vom vedea.

Raed Arafat a precizat că măsurile sunt valabile pentru toți cetățenii UE care vin în România din zona respectivă, în timp ce alți cetățeni care călătoresc din zonă nu vor fi primiți în țară.

Cele 7 țări sud-africane sunt: Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Eswatini, Mozambic și Lesotho.

61 de persoane care au aterizat la Amsterdam cu două curse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid-19, iar autoritățile olandeze au anunțat că sâmbătă dimineața fac analize suplimentare pentru a stabili dacă vreunul dintre aceste cazuri are legătură cu noua variantă a coronavirusului Omicron, relatează Reuters.

Și autoritățile din Germania și Cehia au transmis că au detectat mutații specifice noii tulpini la o persoane care s-a întors recent din Africa de Sud. Un caz a fost confirmat vineri în Belgia. Israel și Hong Kong au confirmate și ele primele cazuri.

SUA au anunțat interdicții de călătorie în zona sud-africană.