Africa de Sud, ai cărei cetățeni au devenit persona non grata în întreaga lume după apariția aici a unei noi variante de îngrijorare, se simte „pedepsită” și tratată nedrept, după ce oamenii de știință din această țară au descoperit și au tras rapid un semnal de alarmă privind varianta Omicron, relatează AFP.

Medic Africa de SudFoto: Luca Sola / AFP / Profimedia

Guvernul denunță stigmatizarea sa pentru a fi anunțat aceste vești proaste, la fel ca o multitudine de internauți din Africa de Sud pe cât de indignați, pe atât de îngrijorați.

Aceste interdicții de călătorie reprezintă „pedepsirea Africii de Sud pentru secvențierea genomică avansată și capacitatea sa de a detecta noi variante mai rapid”, a declarat guvernul sâmbătă, la două zile după anunțul descoperirii varinatei Omicron.

„Excelența științifică trebuie aplaudată și nu pedepsită”, a insistat declarația.

„Au fost depistate noi variante în alte țări. Fiecare dintre aceste cazuri nu are nicio legătură recentă cu Africa de Sud. De remarcat că reacția față de aceste țări este radical diferită de cea a cazurilor din Africa de Sud”, regretă Ministerul Afaceri străine.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat să nu se impună restricții de călătorie în acest moment din cauza noii variante. Fără prea mult efect.

Ministrul sud-african al Sănătății a condamnat reacția pavloviană și „draconiană”, „panica” multor țări care și-au închis imediat granițele chiar înainte de a afla mai multe despre periculozitatea lui.

„Unii lideri caută țapi ispășitori pentru a rezolva o problemă care este globală”, a denunțat Joe Phaahla.

„Uneori suntem pedepsiți pentru că suntem transparenți și că facem lucrurile repede”, a deplâns specialistul în virologie Tulio de

Oliveira, a cărui echipă a detectat varianta.

Interdicțiile de călătorie ”nu au prea mult sens științific”

Interdicțiile de călătorie nu „au prea mult sens din punct de vedere științific” în lupta împotriva Covid, a mai spus el, amintind că Washingtonul a impus-o Chinei la începutul pandemiei, înainte de a ajunge să aibă cel mai mare număr de infecții.

Directorul adjunct al Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC), Ahmed Ogwell, a scris și el pe Twitter împotriva acestor închideri „neștiințifice, nesăbuite” de frontieră.

Călătorii, prinși în haosul aeroporturilor pentru a ajunge cât mai repede acasă, au deplâns și ei aceste reacții de închidere a frontierelor

"Nu le pasă cu adevărat ce cred oamenii de știință sud-africani despre toate astea. Sunt doar năuciți, panicați total la această nouă variantă", a oftat Nica Kruger, o tânără sud-africană de 26 de ani care plânge în lacrimi pe Aeroportul din Johannesburg.

Guvernul invocă, de asemenea, punctele forte ale Africii de Sud în fața pandemiei, capacitatea sa de a testa, aplicarea continuă a protocoalelor de sănătate, susținute „de o comunitate științifică de clasă mondială”.

Acest lucru „ar trebui să-i liniștească pe partenerii noștri globali că ne descurcăm la fel de bine ca și ei în gestionarea pandemiei”, susține Pretoria.