Forțele rezistenței anti-talibane din Afganistan au cerut comunității internaționale să nu recunoască noul guvern de la Kabul, anunțat marți de gruparea islamistă, relatează BBC.

Luptător din Valea PanjshirFoto: Profimedia Images

Cabinetul interimar - care nu are nicio femeie în componența sa - și este alcătuit exclusiv din lideri talibani sau aliați ai acestora a fost de asemenea criticat de Statele Unite.

Luptătorii anti-talibani din provincia Panjshir afirmă că noul guvern este „ilegal”. Talibanii afirmă că au cucerit acest ultim bastion al rezistenței, afirmație respinsă însă de luptătorii din Panjshir.

Cu toate acestea, liderii mișcării de rezistență din Valea Panjshir au cerut la începutul acestei săptămâni retragerea talbanilor și demararea unor negocieri.

Washingtonul și-a exprimat îngrijorări legate de noul guvern de la Kabul, acesta incluzând persoane asociate cu atacuri asupra forțelor americane. Cabinetul interimar este condus de Mohammad Hassan Akhund care se află și pe o listă neagră a ONU.

Luptătorii anti-talibani din provincia Panjshir, care s-au denumit Frontul Naţional de Rezistenţă din Afganistan, spun că noul cabinet de la Kabul reprezintă „un semn clar al animozității [grupării islamiste] față de poporul afgan.

Secretarul de stat american Antony Blinken urmează să organizeze o conferință virtuală cu liderii a 20 de țări occidentale pentru a-și coordona acțiunile și stabili un set de condiții pentru negocierile cu talibanii

Cancelarul german Angela Merkel a declarat deja că guvernul de la Berlin dorește să poarte discuții cu gruparea islamistă după ce Zabihullah Mujahid, unul dintre purtătorii de cuvânt ai acesteia, a declarat că noul guvern de la Kabul își dorește „relații puternice” cu Germania.

Marți, noi proteste izbucnite la Kabul împotriva talibanilor și a Pakistanului, țară care îi susține din umbră, au fost dispersate după ce luptătorii islamiști au deschis focul în capitala afgană.

Miercuri, liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a cerut noului guvern de la Kabul să impună respectarea legii islamice sharia, în primul său mesaj de după preluarea puterii de către islamişti în Afganistan.

Citește și: