Forţele de opoziţie afgane din Valea Panjshir au cerut într-un comunicat încetarea focului după informaţii privind pierderile grele înregistrate în luptele din weekend, relatează AFP și Agerpres.

Luptător din Valea PanjshirFoto: Profimedia Images

Frontul Naţional de Rezistenţă din Afganistan (FNR) a afirmat în noaptea de duminică spre luni că ''le-a propus talibanilor să-şi înceteze operaţiunile militare în Panjshir... şi să-şi retragă forţele. În schimb, vom cere trupelor noastre să se abţină de la orice acţiune militară''. Liderul forţelor de opoziţie afgane din valea Panjshir, Ahmad Massoud, a salutat duminică propunerile consiliului înţelepţilor religioşi (Ulema) privind o soluţie negociată cu talibanii pentru a se pune capăt luptelor, notează Reuters.

Talibanii au anunţat că au intrat în capitala provinciei Panjshir, după ce preluaseră controlul asupra districtelor din jur.

Sub conducerea lui Ahmad Shah Massoud, tatăl actualului lider al NRFA, luptătorii din regiunea Panjshir s-au opus atât forţelor invadatoare ale armatei sovietice, cât şi guvernului taliban care a mai condus Afganistanul în perioada 1996-2001. Lupta din valea Panjshir a fost cel mai proeminent exemplu de rezistenţă contra talibanilor.