Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat marţi că eşecul liderilor afgani este de vină pentru colapsul forţelor armate ale ţării, însă a menţionat că alianţa trebuie şi să analizeze defectele din eforturile sale de instruire militară, relatează AP și News.ro.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Stoltenberg a spus că „conducerea politică afgană nu a reuşit să stea în picioare” şi că „acest eşec al conducerii afgane a dus la tragedia la care suntem martori azi”.

Remarcile lui vin după ce a prezidat întâlnirea de marţi a trimişilor la NATO pentru a discuta implicaţiile de securitate ale victoriei talibanilor în ultimele săptămâni în Afganistan.

NATO a condus eforturile de securitate internaţionale în Afganistan din 2003, dar a încheiat operaţiunile de luptă în 2014, pentru a se concentra pe instruirea forţelor naţionale de apărare.

Referitor la maniera în care armata afgană s-a dizolvat în faţa ofensivei talibane, Stoltenberg a spus că „a fost o surpriză - viteza colapsului şi cât de rapid s-a întâmplat”.

„Sunt lecţii care trebuie învăţate” la NATO, a adăugat el.

Declarațiile lui Jens Stoltenberg vin după ce președintele american Joe Biden a plasat la rândul său vina pentru prăbușirea Afganistanului pe liderii țării.

„Le-am oferit fiecare șansă pentru a-și lua viitorul în propriile mâini. Nu puteam însă să le oferim voința de a lupta pentru acel viitor. Așadar ce s-a întâmplat? Liderii politici afgani au renunțat și au fugit din țară. Forțele armate afgane s-au prăbușit, uneori fără să încerce măcar să lupte”, a spus Joe Biden luni în discursul adresat națiunii.

După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni talibanii au recucerit întreaga ţară, duminică preluând controlul asupra palatului prezidenţial.

Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit ţara, anunţând online că a făcut asta pentru a evita vărsarea de sânge. Aparent, el se află în Tadjikistan.

Talibanii au spus că oamenii vor putea să îşi reia activităţile obişnuite curând.

Marţi, gruparea a anunţat o graţiere generală pentru toţi funcţionarii guvernamentali afgani, îndemnându-i să revină la lucru cu „toată încrederea”.

Citește și: