Președintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul, lăsând efectiv puterea în mâinile talibanilor, care au intrat duminică în capitala Kabul - simbol al victoriei lor militare totale, în doar zece zile. Mişcarea islamistă radicală se pregătește să revină la putere în Afganistan, la 20 de ani după ce a fost alungată de o coaliție internațională condusă de Statele Unite, din cauza refuzului de a-l preda pe șeful grupării Al-Qaida, Osama bin Laden, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

TalibaniFoto: Profimedia Images

Umărește desfășurarea evenimentelor din Afganistan, LIVETEXT pe HotNews.ro:

---------------

02.12Talibanii spun că războiul din Afganistan s-a terminat şi că nu doresc să fie izolaţi pe plan internaţional

„Am obţinut ceea ce urmăream, adică libertatea ţării noastre şi independenţa poporului nostru” - a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor.

„Nu credem că forţele străine vor mai repeta experienţa eşuată în Afganistan” - au mai transmis ei.

00.40Imagini de panică pe aeroportul din Kabul: sute de oameni se calcă în picioare pentru a părăsi Afganistanul - VIDEO

Pentagonul a autorizat duminică seară un număr suplimentar de 1.000 de soldați americani pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor SUA din Kabul.

00.17Primele imagini cu talibanii în palatul prezidențial din Kabul, după fuga președintelui

22.09„Talibanii au învins” - recunoaște Ashraf Ghani, președintele care a părăsit țara

21.49Talibanii spun că au intrat în numeroase cartiere din Kabul pentru a „asigura securitatea” oraşului

21.13NATO ajută la securizarea aeroportului din Kabul, pentru a permite evacuarea cetățenilor occidentali - anunță secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg

21.05 Mare parte din personalul ambasadei Marii Britanii la Kabul a fost deja evacuat, au informat surse pentru BBC. Dar ambasadorul britanic și un mic număr de angajați vor mai rămâne în oraș pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor britanici, au mai spus sursele.

20.58Talibanii ar urma să declare Emiratul Islamic al Afganistanului

Talibanii ar urma să anunţe că au preluat controlul întregii ţări şi că aceasta a devenit Emiratul Islamic al Afganistanului, a afirmat un oficial al insurgenţilor pentru Press Association.

Foto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

20.34UE anunță că ia măsuri urgente pentru a asigura securitatea personalului său afgan din Kabul

„Situaţia este foarte urgentă, o luăm foarte în serios şi continuăm să lucrăm împreună, cu statele membre ale UE, pentru aplicarea unor soluţii rapide pentru personalul afgan şi pentru securitatea acestuia. Suntem în contact strâns cu statele membre pentru a maximiza posibilităţile pentru angajaţii noştri locali şi familiile lor pentru a-i reloca în siguranţă”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

19.38HARTĂ Cât de mult au ajuns să controleze talibanii Afganistanul

19.29Talibanii anunță că au preluat controlul asupra palatului prezidențial

18.19 Oficiali talibani: Nu va exista un guvern de tranziție în Afganistan

Doi oficiali talibani au declarat duminică pentru Reuters că nu va exista niciun guvern de tranziție în Afganistan și că gruparea islamistă se așteaptă la o predare totală a puterii.

Anterior, ministrul de interne afgan în exercițiu, Abdul Sattar Mirzakawal, a declarat că puterea va fi predată unei administrații de tranziție.

17.59Mii de deținuți din cea mai mare închisoare din Afganistan erau eliberați duminică de talibani - VIDEO

17.31 Focuri de armă au fost auzite în Kabul

Focuri de armă au fost raportate în mai multe zone din Kabul, transmite Reuters, citând martori și ministerul de interne afgan

17.26 Talibanii spun că au ordonat luptătorilor lor să intre în Kabul pentru a „preveni jafurile”

Un purtător de cuvânt al grupării islamiste a declarat duminică că luptătorilor talibani li s-a ordonat să pătrundă în capitala afgană pentru a „controla haosul”, ”preveni jafurile” și asigura ordinea după ce forțele guvernamentale locale și-au părăsit posturile.

Cu doar câteva ore înainte, talibanii anunțau că nu intenționează să preia controlul orașului cu forța și să se răzbune pe cei din guvern sau armată.

Declarația făcută de Zabihullah Mujahid a venit la scurt timp după ce principalul emisar pentru pace al guvernului afgan a anunțat că președintele Ashraf Ghani a părăsit țara.

17.23 Moscova nu recunoaște încă insurgenții talibani drept noua autoritate legală din Afganistan, a transmis MAE rus, potrivit agenției oficiale de presă RIA.

Ministerul rus de Externe a mai precizat pentru RIA că e puțin probabil ca președintele afgan Ashraf Ghani să se îndrepte spre Rusia după ce și-a părăsit țara.

17.20 Președintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul - spun mai mulți oficiali afgani / El ar fi plecat spre Tadjikistan

Anunțul a fost făcut de fostul vicepreședinte afgan Abdullah Abdullah.

Într-un mesaj video difuzat pe Facebook, Abdullah îl descrie pe Ashraf Ghani drept „fostul președinte”. El îi reproșează totodată lui Ghani actuala situație din Afganistan.

„Fostul președinte afgan a părăsit națiunea, lăsând țara în această situație dificilă”, a afirmat Abdullah Abdullah, care este de asemenea șeful Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Naţională din Afganistan.

Abdullah le-a cerut totodată oamenilor să rămână calmi şi forţelor afgane să coopereze pentru garantarea siguranţei în Kabul.

Potrivit unui oficial din Ministerul afgan de Interne, citat de Reuters, Ghani ar fi plecat în Tadjikistan.

Și un oficial din Ministerul afgan de Externe a declarat separat că Ghani a părăsit Afganistanul, dar că nu se știe clar spre ce țară se îndreaptă.

16.55 Personalul ambasadei americane la Kabul a fost transferat de urgență la aeroportul din capitala afgană, unde sunt mobilizați mii de soldați americani, a anunțat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

„Îi transferăm pe bărbații și femeile din ambasada noastră către aeroport. Din acest motiv președintele a trimis numeroase forțe armate”, a declarat șeful diplomației americane la postul ABC.

16.14 NATO: O soluție politică în Afganistan este „mai urgentă ca niciodată”

„Susținem eforturile afganilor pentru găsirea unei soluții politice la conflict, care este mai urgentă ca niciodată”, a declarat un responsabil NATO pentru AFP.

15.49 O delegație guvernamentală afgană va merge duminică în Qatar pentru a discuta cu talibanii transferul de putere, în negocieri urmând să fie implicați și oficiali americani

15.33Preşedintele Ashraf Ghani le-a cerut forţelor de securitate afgane să asigure ordinea publică în Kabul

15.17Conducerea talibană a dat ordin luptătorilor săi să rămână la porțile Kabulului: Așteptăm transferul pașnic de putere

14.41Imaginea Zilei ”Talibanizarea Kabulului a început” / Ce statut au avut femeile când islamiștii au condus ultima oară țara

14.12Infernul din Căldarea Vrăjitoarelor. Europa se așteaptă la valuri de refugiați din Afganistan

13.57 Agitația din Kabul a creat ambuteiaje masive în unele intersecții:

13.39 Rusia nu-și evacuează ambasada din Kabul: Diplomații lucrează în continuare cu calm, am primit de mult garanții din partea talibanilor

13.06 Președintele afgan Ashraf Ghani va preda puterea în următoarele ore, iar imediat va fi format un nou guvern codus de talibani, potrivit surselor Al Arabiya

12.48Bruxellesul: Criza din Afganistan arată necesitatea modificării regulilor UE privind migraţia şi azilul

12.44 ”Tranziția” se va face pașnic, forțele de securitate vor asigura siguranța orașului, a declarat ministrul interimar de interne afgan. Kabulul nu va fi atacat, a adăugat acesta

12.38Zeci de soldați afgani au fugit în Uzbekistan de frica talibanilor

Talibanii au intrat duminică în Kabul, a declarat un reprezentant la ministerului de interne, iar SUA au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele, transmite Reuters. Potrivit oficialului din ministerul de interne, talibanii vin ”din toate părțile”.

Luptătorii talibani sunt în trei districte din Kabul, au spus trei oficiali pentru Associated Press. Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că gruparea islamistă este în negocieri cu guvernul pentru ”o predare pașnică” a Kabulului.

Purtătorul de cuvânt a susținut că nu se intenționează nicio răzbunare contra nimănui, toți cei care au servit guvernul și armata vor fi iertați. De asemenea, reprezentantul talibanilor a făcut apel al civili să rămână în țară, să nu plece de frica lor.

Luptătorilor talibani li s-a cerut să stea la punctele de intrare în oraș, mujahedinii nu au ucis sau rănit pe nimeni în Kabul, a declarat și un lider taliban din Doha.

Ambasada Statelor Unite și-a evacuat cu elicopterele personalul din ambasada situată în districtul fortificat Wazir Akbar Khan către aeroport, iar membrii ”esențiali ai echipei SUA vor opera de pe aeroportul Kabul, a spus un oficial american.

Un oficial NATO a declarat că mai mulți reprezentanți ai țărilor UE au fost mutați către o destinație secretă, sigură, din capitala afgană.

Într-o postare pe contul de Twitter al președinției afgane se spune că s-au auzit focuri de armă la mai multe puncte de control din jurul capitalei, dar forțele de securitate, în colaborare cu partenerii internaționali, au orașul sub control.

Noua evoluție a situației vine după ce, săptămâna trecută, serviciile secrete americane susțineau că orașul Kabul poate rezista cel puțin 3 luni.